Osmanlı Devleti, içtimai meselelere şer'i açıdan bakmış, Kur'an ve Sünnet rehberliğinde sosyal politikalar üretmiştir. Toplumun tüm kesimini kapsayan, ayrım gözetmeksizin, müslim-gayr-i müslim tüm vatandaşlarının sorunlarına çözüm bulmaya çalışan bir yönetim anlayışına sahiptir.
Osmanlı devletinin ikiz, üçüz, dördüz doğuran, yardıma muhtaç aile ve çocuklarını maaşa bağlaması, dönemin "sosyal devlet" anlayışının en güzel örneğini yansıtıyor.
Özet: Sosyal devlet, devletin, toplumun sosyal refahını maksimize etmek amacıyla müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modelidir. Kökenleri çok eskilere dayanmasına rağmen, günümüzün gelişmiş batılı sosyal devletleri ancak 19. Yüz- yılın sonlarında ortaya çıkmaya başlamışlardır.
II. Abdülhamid, devlet eliyle gerçekleştirilen sosyal refah programlarının ve bu bağlamdaki kurumsallaşmanın öncüsüdür. Sultan'ın sosyal yardım projelerini ve modern sosyal kurumları kendi hazinesinden finanse etmesindeki amaç, modern bir devletin gerekliliklerinden olan kapsamlı bir sosyal refah sistemi oluşturmaktır.
* Tanzimat Fermanı ile padişah, kanun gücünün üstünlüğünü tanımıştır. * Kanun-i Esasi'yle birlikte, haklar anayasal güvence altına alınarak sınırlı da olsa halka oy kullanma hakkı tanınmış, böylece vatandaşların yönetime katılması sağlanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
1961 Anayasasıyla birlikte sosyal devlet anlayışının anayasal bir ilke olarak hukuk sistemimize girmesi Türkiye'de sosyal devlet anlayışının benimsenmesini ve pratiğe dönüşmesini sağlamıştır. 1961 Anayasası, sosyal güvenliğin bir hak olarak benimsendiği ve güvence altına alındığı ilk anayasa olmuştur.
Dünya genelinde sosyal devlet tanımı ilk defa 1870'li yıllarda Almanya'da ortaya çıkmıştır. Sonraki yıllarda ise çoğu politikacılar tarafından sosyal devlet anlayışı benimsenmiştir. Bu şekilde sosyal devlet destekli programlar da uygulanarak devletleşme yoluna gidildi.
Osman Gazi (1299 – 1326)
Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi; 1299 ile 1326 tarihleri arasında hükümdarlık yapmıştır.
Abdülhamid'in 15 tane eşi olduğu bilinir.
Kurucusu ve ilk padişah Osman Gazi iken son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin olmuştur. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Bizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk haline gelmiştir. Toplamda 36 padişah Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.
Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir.
Bugün dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülke kalmıştır. Çin 1978 yılında sosyalist piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Küba, Laos ve Vietnam ise 1990'lı yıllarda Sosyalist odaklı piyasa ekonomisine geçmiştir.
Sosyal devlet, vatandaşların ekonomik ve sosyal durumuyla ilgilenen, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamaya çalışan, aynı zamanda sosyal güvenliği ve adaleti temin edecek faaliyetlerde bulunan devlettir.
Bir ülkenin gelişebilmesi ve daha güçlü hale gelebilmesi için, mutlaka sosyal devlet düzeyine ulaşması gerekmektedir. Böylece toplum ilişkileri daha güçlü hale gelirken, insanların gerekli olan toplum yapısına daha etkin biçimde karışma imkanı elde edilir.
Devletin toplumda refah ve sosyal koruma sağlamak amacıyla uyguladığı politikalar bütününe Sosyal politika denir. Sosyal politika, refahın tesisi ve dağılımı ile ilgili alınan tedbirler ve edilen müdahaleler bütünüdür.
Sosyal sınıfların önem kazanması çağdaş sanayi toplumlarıyla mümkün olmuş, modern toplumlarda ise sosyal farklılaşma ve politik hiyerarşi artmıştır. Osmanlı Devleti'nde batılı anlamda sosyal tabakalaşma ve sosyal sınıflar oluşmamıştır.
Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı...
Sultan Abdülmecid'in oğlu olan Abdülhamit Han, 21 Eylül 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan vefat etmiş, Abdülmecid'in diğer eşi olan ve çocuğu olmayan Piristü Kadın bakmış, Abdülmecid'in ölümünden sonra Abdülhamit Han'ın eğitimi ile amcası Abdülaziz yakından ilgilenmiştir.
Ardından da Şeyhülislam Ziyaeddin Efendi, “elcevap, olur” notunu ekleyip mührü basıyor. Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indiriliyor (27 Nisan 1909=106.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Anayasanın 2.maddesinde yer alan sosyal devlet ilkesi cumhuriyetin nitelikleri arasında sayılmış, o döneme kadarki sosyal güvenlik, parasız eğitim, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuların ötesinde, sosyal adalet ilkesine de yer verilmiştir (1961 Anayasası, Md.10/2).
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamıza göre, bir 'sosyal devlettir. Sosyal devlet, genellikle,vatandaşların refah durumlarıyla ilgili olan, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamakla görevli devlet olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri