ÖSYM'NİN ESKİ BAŞKANLARI KİMLERDİR? ÖSYM'nin ilk başkanı Prof. Dr. Altan Günalp'tır.
MADDE 5. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından Kurul üyeleri arasından dört yıl süre ile seçilir. MADDE 6. Başkanın iki vekili bulunur. Başkanvekillerinden biri Genel Kurul üyeleri arasından Başkan tarafından; diğeri kendi üyeleri arasından Genel Kurulca seçilir.
ÖSYM, yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur.
Tarihçe. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir.
Teşkilat. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 6114 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip, Yükseköğretim Kurulu ile ilgili, merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir kuruluştur.
İlgili 17 soru bulundu
Sırası ile ülkemizin ilk üniversiteleri İstanbul Üniversitesi (1933), İstanbul Teknik Üniversitesi (1944), Ankara Üniversitesi (1946), Karadeniz Teknik Üniversitesi (1955), Ege Üniversitesi (1955), Atatürk Üniversitesi (1957) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesidir (1959).
YKS'ye başvuran tüm adaylar, ilk aşama olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılmak zorundadır. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT'nin açılımı, Alan Yeterlilik Testleri'dir.
Başkanlığımız yukarıda söz edildiği üzere, kuruluşunda üniversitelere öğrenci seçme görevini yürütürken, tarihsel gelişime ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre 1981 yılından itibaren eklenen yeni sınavlarla her yıl yaklaşık 50 sınavın gerçekleştirildiği bir kuruma dönüştürülmüştür.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.
ÖSYM tarafından yürürlüğe giren kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak olan personelin belirlenmesi için yapılan sınavların tümüne; KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı denir.
(2) Başkan, Devlet üniversitelerinde görev yapan profesör unvanına sahip öğretim üyelerinden, Yükseköğretim Kurulunun önereceği üç aday arasından müşterek kararname ile dört yıllığına atanır. Süresi dolan Başkan, bir defaya mahsus olmak üzere yeniden atanabilir.
29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak olan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) görevli Bina Sınav Sorumluları (BSS) ve Bina Sınav Sorumlusu Yardımcıları (BSSY) ile 27 Temmuz Perşembe günü saat 11:45'de aşağıdaki link üzerinden online toplantı yapılacaktır.
2022 KPSS'de soruların sızdırıldığı iddialarının ardından görevden alınan Halis Aygün'ün yerine ÖSYM Başkanlığı'na Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda sayısal birincisi olan Namık Emre Acar, büyük mutluluk yaşadığını belirterek, başarısının düzenli çalışmayla geldiğini söyledi. YKS'de AYT sayısal Türkiye birincisi Namık Emre Acar, başarısını değerlendirdi.
YKS'ye hazırlanan ya da üniversite sınavına yeniden girmek isteyenler pek çok konuda araştırma yapıyor. Üniversite sınavına girmek isteyenler, sınavlar için bir sınır olup olmadığını merak ediyor. Ancak YKS'ye girmek için bir sınırlama yok.
2024 YKS hakkında genel bilgiler aşağıdaki gibi olabilir: Sınav Yapısı: 2024 YKS, üç oturumdan oluşur: TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT (Yabancı Dil Testi). TYT ve AYT sınavları, her iki oturumda da belirli soru türlerini içerirken, YDT sadece belirli bir yabancı dilin sınavıdır.
Buna göre; 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır. 17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.
Soru hazırlama sürecinde, alanında uzmanlaşmış üniversite akademisyenleri, liselerdeki eğitimciler ve kamu görevlilerinin de bulunduğu bir komisyon oluşturuluyor. Oluşturulan soru yazarı/ bilimsel denetmen veri tabanı onayına sunuluyor.
ÖSS - 2005'i genel olarak değerlendirirsek, soruların gayet düzeyli, kaliteli, eksik bilgi içermediğini söyleyebiliriz. Hatalı herhangi bir soru yoktu. Son 5 yılın en kolay sınavı oldu diyebiliriz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır. Sınava başvurular, 8-23 Mart 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmaktadır.
Tarihi. Günümüzdeki üniversitelere temel oluşturan ilk kurum Antik Yunan filozofu Plato'nun MÖ 4. yüzyılda kurduğu Akademi'dir.
1988'de 900. yılını kutlayan Bologna Üniversite'sinin kuruluş tarihi 1088 olarak kabul edilmiştir. Bologna Üniversitesi'nden sonra kurulan üniversite 1150'de Fransa'da Paris Üniversitesi'dir. Kısa bir süre sonra 1167'de İngiltere'deki Oxford Üniversitesi kurulmuştur.
Yapımı UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne göre Karaviyyin Üniversitesi dünyanın en eski üniversitesidir. Kütüphanesi son dönemde restore edilmiştir ve Mayıs 2016 da tekrar açılmıştır. Kütüphanenin koleksiyonunda 4000'in üzerinde el yazması bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri