Bir kamu belgesinin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için Apostil tasdikli tercüme ile istenen ülkenin lisanına tercüme edilmesi gerekir. Böylece ilgili makamlara onaylatılan belge istenen ülkede ibraz edilebilir.
Apostil Tasdikinde Tercümenin Gerekliliği
Kamuya açık bir belgenin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için talep edilen ülkenin diline tercüme edilmiş olması ve Apostil tasdikli tercümesinin olması gerekir. Bu sayede ilgili makamlarca onaylanan belgeler talep edilen ülkede sunulabilir.
Apostil evraklara tercüme öncesi ve sonrası alınabilir. Bir tercümenin apostil tasdikli tercüme olabilmesi için önce yeminli tercüman tarafından çevrilip imzalanması ve ardından noter onaylı hale getirilmesi gerekmektedir.
Yabancı resmi belge oradaki Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmışsa, önce belgenin Tercüme işlemi yapılır ve bu belge yapacağımız işlemlerde kullanılır. Ancak; tasdikin başlığında Fransızca olarak ( APOSTILLE ) şeklinde yazılmış bir kelime mutlaka olmalıdır.
Apostil tasdikli çeviri, evlilik cüzdanı, kimlik, evlenme belgesi, takdir teşekkür belgeleri, doğum belgesi, laboratuvar sonuçları, aile cüzdanı çevirisi gibi yurtdışına gidecek evraklarda yapılan yeminli çevirinin noter tasdik işlemi sonrasında kaymakamlık tarafından tasdiklenmesi hizmetidir.
İlgili 15 soru bulundu
Apostil Sözleşmesine taraf olmayan ülkeler için yapılacak onay işlemleri biraz daha meşakkatli ve masraflıdır. Yukarıda belirtilen tercüme, noter onayı ve apostil onayına ek olarak, Dışişleri Bakanlığı ve ilgili ülkenin Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda da onay işlemleri yapılması gerekmektedir.
Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır. Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Doğum Belgesi Apostil Nasıl Yapılır? Herhangi bir ülkede alınan doğum belgesinin Apostil onayı ile diğer bir ülkede de bu belgenin tanınması sağlanır. Bu onay işlemi için kaymakamlıktan veya valilikten tasdik alınması gerekir. Mühürlenen doğum belgesi ilgili ülkenin konsolosluğuna götürülerek ibraz edilmelidir.
Apostil onayı işlemleri için belge başına onay işlemi 5-10 TL'dir. Ancak, ilgili belgenin tercüme ve noter onayı işlemleri için ücret ödenmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, apostil onayı yapılacak bir diplomanın tercüme edileceği dile göre 40 TL ile 100 TL arasında tercüme ücreti vardır.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Belgenin kullanılacağı ülkede apostil formunun nasıl olması gerektiği dikkate alınmalıdır. e-apostilin geçerli olup olmadığına dair kafanızda soru işareti varsa, belgenin kullanılacağı yabancı ülkenin resmi makamlarından bilgi almanızı tavsiye ederiz. Genel olarak belgelerin onaylanması 5 ila 14 gün sürer.
Noter yeminli tercüme işlemi yapıldıktan sonra sıra apostil yapmaya gelmişse gidilecek yer, işlemi yaptırdığınız notere en yakın Kaymakamlıktır. Noter onayı olmadan sadece yeminli tercümenizle apostil işlemi yaptırmanız mümkün değildir. Mutlaka yaptırdığınız tercümenizin noterde onaylanması gerekmektedir.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
Noter tasdikli çeviri işleminde, tercüme faaliyetini, bir noterde yemin zaptı olan çevirmenler gerçekleştirebilmektedir. Yemin zaptı olan çevirmenlerce gerçekleştirilen tercüme faaliyeti daha sonra çeviriyi yapan yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noter tarafından tasdik edilir.
* Apostil yapılacak olan belgede resmi mühür ve imza kesinlikle ıslak olmalıdır(e-imza, hazır kaşe imza, apostil yetkilisinin yerine atılan imza kabul edilmez.).
Hangi Ülkelerde Geçerli Olacak? Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonuna taraf devletlerde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
e-Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonunun tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek Lahey Konferansı'na üye veya taraf ülkeler arasında yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil resmi belgeler için alınır ve bu belgelerin yurt dışında geçerli olmasını sağlar.
E-Apostil'in hayata geçmesiyle beraber vatandaşlar yurtdışından gelmeden e-devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yaparak belgelerini şerhli alabiliyor. e-Apostil sistemi ile talep eden kişiler e-Apostilli belgenin doğruluğunu çevrimiçi olarak teyit edebilecek.
Mahkeme kararına apostil yaptırmak için Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarına müracaat ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
www.eapostil.gov.tr internet sitesi üzerinden e-devlet ile giriş yapılarak, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması ile başlayan e-Apostil işleminde adli sicil kaydı ve mahkeme kararları en kısa sürede onay şerhli hale geliyor.
Pasaport çevirilerinize apostil yaptırabilirsiniz. Fakat apostil yaptırmak için öncelikle çevirileriniz için noterden onay almanız gerekmektedir. Noterden onay aldırmak istediğiniz pasaportlarınız için yeminli tercümanlarımız tarafından tercümeleriniz hızlı bir şekilde tercüme edilmektedir.
Belgenin Almanya`da ibraz edileceği yer, belgenin bir de Apostille tasdik edilmesini de isteyebilir (bkz.: "Evlilik, Aile, Çocuklar ve Boşanma" sayfasında 'Belge Temini' başlığı).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri