Otantik öğrenme, öğrenilenlerin günlük hayatla, gerçek yaşamla ilişkili ol- ması gerektiğini vurgulayan, anlamlı, kalıcı öğrenmeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Otantik öğrenme; merkezde otantik görevlerin olduğu, öğretmenin rehberliğinde, öğrencileri araştırma ve sorgulamaya teşvik eden, öğrencilere sosyal söylemler için fırsatlar oluşturan ve sorunlarının çözümü için öğrencilere yeterli kaynaklar sunan bir öğrenme yaklaşımıdır.
Otantik değerlendirme, herhangi bir disiplin için kullanılabilmektedir. Bu tür değerlendirmeler, eğitim deneyimini unutulmaz, ilginç ve teşvik edici hale getirerek olumlu yönde etkileme eğilimindedir. Geleneksel değerlendirmede, öğrencilerin içeriği öğrenip öğrenmedikleri test edilmektedir.
Otantik bağlam, otantik öğrenmenin gerçek hayat problemleri ve durumlarının sahip olduğu özellikleri içeren bileşenidir. Gerçek hayat problemleri ve durumları, di- siplinler arası olma, farklı bakış açılarına saygı gösterme ve kendine özgü bir karma- şıklık içermektedir.
Otantik öğrenme yaklaşımı kapsamında pek çok yöntem ve teknik kullanılarak öğretim süreci tasarlanabilmektedir. Bu yöntemlerden biri kanıt temelli öğrenmedir. Otantik öğrenmede kanıtlar kullanılarak otantik öğrenmenin bileşenlerine göre etkinlikler ve görevler oluşturulup öğretim süreci tasarlanabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
ZET: Otantik değerlendirme geleneksel norm-referanslı (bağıl) değerlendirmeye alternatif olarak sunulmuş kriter referanslı değerlendirme yöntemlerinden biridir. Öğrenci merkezli, formatif öğeler içermesi itibariyle dikkat çekmiş ve zaman zaman uygulanabilirliği birçoklarıi tarafindan tartışılmıştır.
Kısacası otantiklik, başka insanlar tarafından algılanabilecek, kendine karşı dürüst olma duygusu, bireyin gerçek benliğinin farkındalığı, kendine bağlılık ve kendini ifade etme öğesine sahiptir (Chan vd., 2005). Otantik olmak olduğun gibi davranabilmektir.
Otantiklik, kişinin gerçek benliğini ortaya koyarak, ötekilerden olabildiğince bağımsız kendi duygu ve düşüncelerine uygun eylemlerde bulunması olarak tanımlanmaktadır. Otantik yaşam, kişinin kendine yabancılaşmadan, istek ve arzularıyla uyumlu bir yaşam sürmesini kapsar.
Kernis (2003) otantikliği, bireyin herhangi bir baskı altında kalmadan gerçek benliğini bağımsızca ortaya koyması olarak tanımlamaktadır.
Kanıt temelli öğrenme basit bir şekilde ifade edilecek olursa bilimsel araştırma bulgularının uygulama olarak kullanıldığı ve öğrencinin öğrenme sürecinde kendi değerlendirmelerini üstlendiği öğrenme yaklaşımıdır (Kibar, 2019).
Okul dışı öğrenme ortamları denildiğinde müzeler, botanik bahçeleri, bilim merkezleri, sanat merkezleri, doğal tarihi ve kültürel ortamlar, enerji santralleri, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, fabrikalar, teknoparklar gibi yerler akla gelmektedir.
Bu sözcük aslına uygun olan, orijinal manalarına da gelir. Katkısız şekilde korunmuş, doğalına uygun anlamlarını taşır. Bu sözcük genellikle yöresel özellikler taşıyan şeyler için kullanılmaktadır. Örneğin Anadolu'da yapılan yöresel işlemeler, el emeği ürünler otantik olarak anılabilir.
Bu kısa açıklamadan anlaşılacağı üzere, otantiklik, kendine has oluş bağlamında özgünlük [originality]; iç sesine kulak verebilme ve ona göre seçimler yapabilme anlamında özgürlük8; son olarak da eyleme geçebilme (praksis) anlamında devingenlik (zamansallık) ile yakından ilişkilidir.
Psikoloji alanında baktığımızdaysa otantikliğin kişinin gerçek benliğini günlük yaşamında sürdürmesi olarak tanımlandığını görürüz (Kernis, 2003). Bir başka tanım otantikliği üçlü bir yapı olarak görür. Kendine yabancılaşma, dışsal etkileri kabul etme ve otantik yaşama otantikliğin üç bileşenli tanımıdır.
Otantik öğrenme, öğrenilenlerin günlük hayatla, gerçek yaşamla ilişkili ol- ması gerektiğini vurgulayan, anlamlı, kalıcı öğrenmeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Otantik; kendini bilmek ya da kendine sadık olmak anlamına gelmektedir. (Avolio ve Gardner, 2005). Otantiklik; kendini bilmek ve doğru bir biçimde ifade etmektir (Harter, 2002; Avolio, Gardner, Walumbwa, Luthans ve May, 2004).
Otantik deneyimleri ise kendimle bağlantıya geçmeme aracılık eden, hayatı nasıl yaşamak istediğime, seçimime bilinçli olarak karar verdiğim ve bunu hayata geçirdiğim deneyimler silsilesi olarak tanımlayabilirim. Brene Brown otantikliği şöyle tanımlıyor: “Otantiklik, her gün vermek zorunda olduğumuz kararlar bütünü.
Otantik kelimesi, eskiden beri mevcut olan özelliklerini taşıyan gerçeklik, esas anlamına gelirken, Bohem ise, Bohem kelime anlamının yanı sıra, kaygıdan arınmış hayatın anlamını sanat ve sanatsal yaşam tarzı ile tamamlamak ve hayat gayesi bu şekilde olan kişilere denir.
yapay olmayan, ozgun, aslına uygun, gercek, hakiki.
Otantik olmak, “kendi” olmaktır, “coğrafî” ve “tarihî” olanla bütünleşmektir. Kendi olmak, zamansal ve mekansal olarak en yakın bağlarımıza göndermede bulunur.
Bağıl (Norm dayanaklı) Değerlendirme Nedir? (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 15 saniye.) Bağıl ölçüte (Ölçütün sonradan, öğrencilerin performanslarına bağlı olarak belirlendiği) bağlı olarak yapılan değerlendirmedir.
Summatif değerlendirme, genellikle bir ünitenin veya dönemin sonunda, ilerlemeyi ve öğrenmeyi ölçmek için yapılan değerlendirici bir alıştırmadır. Summatif değerlendirmeye örnek olarak, bir final sınavı, sertifika sınavı ve hatta geri bildirim içermeyen bir ara sınav verilebilir.
Objektif testler test maddelerine verilen tepkilerin puanlanmasının önceden tanımlanmış bir anahtara göre yapılabildiği testlerdir. Yani puanlamayı kim yapıyor olursa olsun öğrencinin alacağı puanın değişmediği testlerdir. Subjektif testlerde ise yanıtlar kesin ve net değildir.
psikolojik tanımı neyi, ne zaman, ne şekilde söyleyip söylemeyeceğini, çevresel koşulları ve diğer kişileri göz önüne alarak seçebilmek otantik olmaktır. otantik kişi kendine özgü ve kendi gibidir.
pozitif psikolojinin ortaya çıkardığı bir kavram olarak otantiklik, bireyin kendisini tanıması için diğer öz niteliklere sahip olması ve gerçek benliğine dayanarak hareket etmesi yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri