Othello sendromu, saplantılı bir şekilde kıskanma, aldatıldığını hissetme gibi duygulara sahip olunması nedeniyle partneri kısıtlama, tehdit etme, sosyal çevresinden uzaklaştırma gibi davranışların sergilendiği psikotik bir bozukluktur.
Othello sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir: Partneri kötü niyet taşıdığı düşüncesiyle izleme. Suçlayıcı bir tavırla partnerin davranışlarının sürekli sorgulanması Partnerin sosyal medya hesaplarına erişim çabası ve kiminle iletişim kurduklarını gizlice kontrol etme.
Bilişsel Yanılsamalar: Othello sendromu bazen bilişsel yanılsamalarla ilişkili olarak kişinin gerçekte olmayan veya abartılmış tehditleri algılaması sonucu ortaya çıkabilir. Gerçekte olmayan ama olumsuz şekilde oluşan yanılsamalar, kıskançlık ve güvensizlik duygularını artırabilir.
Othello sendromu, kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilen sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da adlandırılır. Othello sendromunda kişi mantıklı temellere dayanmayan düşüncelere sahip olur ve bu düşünceler zaman içerisinde paranoyaya dönüşebilir.
Othello Sendromu Olan Kişiye Nasıl Davranmalı? Othello sendromuna dair belirtileri taşıyan kişilere karşı anlayışlı ve sabırlı olmak gerekir. Sürekli olmayan gerçeklerle mücadele etmek zorunda kalan othello hastaları, zaman içinde daha şiddetli belirtilerle kendini gösterebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Othello Kıbrıs'taki Venedik koloni ordusunun Osmanlılarla savaştığı dönemde başarılı ve saygı duyulan Mağrip kökenli bir komutandır. Halk ve ileri gelenler tarafından çok sevilen bu Berberi komutan Desdemona'ya aşık olur. Şehrin ileri gelenlerinden birinin kızı olan Desdemona da Othello'yu sevmektedir.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), elinde olan şeyi kaybetmeme korkusu üzerine kurulu kıskançlık, diğeri ise başkasında olan kendisinde olmasını isteme kıskançlığıdır.
Othello Sendromu, adını Shakespeare'in ünlü eserlerinden biri olan Othello'dan almıştır. Bir diğer adı patolojik kıskançlık olan bu sendrom temelinde kaybetme korkusu üzerine kurulu olan kıskançlığın paranoid yani hezeyanlı bozukluk tipidir.
Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Aile Terapisi - Kıskançlık ve Othello Sendromu - DoktorTakvimi.com.
“Kıskançlık, insanın kendi özgüvensizliğinin en aşırı ifadesidir.” Kıskançlık bir çifti mahveder çünkü güvensizlikten kaynaklanır. Fakat bunun ötesine de geçebilir. Kıskançlıkla davranan kişi, özgüvensiz bir kişiliğe sahip olduğunu göstermiş olur.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlık Paranoyası: Bazı insanlarda beyinde dopamin fazlalığı kıskançlık paranoyasına sebep olabilir. Kişide sarsılmaz bir şekilde aldatıldığı hezeyanı gelişir. Bu kişiler hiçbir şekilde eşlerine inanmazlar, ikna edilemezler. Aşırı kontrolcü kişilerde aşırı stres patolojik kıskançlığa dönüşebilir.
Psikolojik problemlerin neredeyse tümü için kaynağında hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Kıskançlıkta da genetik olarak aktarılan endişeli ve kaygılı kişilik yapısının yanında, diğer insanlara güvenme ya da sürekli kuşku duymayı öğrenme etkili faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
Stockholm sendromu, rehin alınma, cinsel tacize ve şiddete uğrama gibi psikolojik ve duygusal baskıya maruz kalınmasında ortaya çıkan, kişi ile empati ve duygusal bağ kurulması ile sonuçlanan psikolojik esaret olarak tanımlanabilir.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Rönesans döneminin psikoloğu; Shakespeare
Anımsamak isteyenler için Othello'nun konusu kısaca şöyle: Osmanlı donanması Kıbrıs'a doğru yol alırken, Venedik'te, komutan Othello bir aristokrat kızı ile gizlice evlenir. Evliliği kızın babası onaylamaz çünkü Othello siyahidir.
İago'nun planı sonucunda Othello, Desdemona'nın Cassio'yla aşk yaşadığından kuşkulanmaya başlar. İçindeki kıskançlık gün geçtikçe büyüyen Othello, Cassio'yu ve karısını öldürür. Sonunda her şeyin İago'nun planı olduğunu öğrenen Othello kendini de öldürür.
KKTC'de tarihî bir kale. Othello Kalesi olarak da bilinir.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri