1p36 delesyon sendromu, orta ila şiddetli zeka geriliği, gecikmiş büyüme, hipotoni, nöbetler, sınırlı konuşma yeteneği, malformasyonlar, işitme ve görme bozukluğu ve farklı yüz özellikleri ile karakterize konjenital bir genetik bozukluktur. Belirtiler, kromozomal delesyonun tam yerine bağlı olarak değişebilir.
DELESYON (EKSİLME)
Bir kromozom segmentinin kırılma sonucunda kaybolmasıdır ve dengesizliğe neden olur. Bu kopma iki türlü olabilir. Ya tek bir kırılma sonucunda terminal parça kaybolur (terminal delesyon) ya da iki kırılma nedeniyle kopan parça aradan çıktıktan (interstisyel delesyon) sonra iki parça tekrar kaynaşır.
Eşey kromozomlarından birisi olan X kromozomu mevcut değildir veya yapısal olarak bozukluk vardır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde belirgin boyun kısa olması, kadınlık hormonunun eksik olması, kısırlık gibi durumlar meydana gelebilir. Bu durum erkeklerde oluşmaz. Turner sendromu bulaşıcı değildir.
Heterozigot kelime anlamı olarak melez döl anlamına gelir. Karakter oluşturulurken anne ve babadan gelen alel genler birbirinden farklı ise o zaman heterozigot olarak ifade edilmektedir. Kelime heteros kelimesinden türemiştir. Heteros kelimesi Yunanca farklı anlamına gelmektedir.
Delesyon, bir kromozom segmentinde kayıp, duplikasyon ise bir kromozom segmentinde artış ile karakterizedir. Delesyon/duplikasyonun büyüklüğü, konumu ve içerdiği genler oluşabilecek sendromun klinik özelliklerini belirler.
İlgili 25 soru bulundu
Delesyon, genetikte bir kromozomun bir parçasının kopup, kaybolmasıyla meydana gelen kromozom anomalilerindendir. Kopan parçadaki genler kaybolur yani eksilir ve ciddi genetik hastalıklara sebep olur.
Test Y kromozomunu tanımlamak için hastadan alınan kandan genetik materyali veya DNA'yı çıkararak yapılır. Y kromozomu mikrodelesyon testi, en sık olarak azospermi, oligospermi gibi kısırlık nedeni olan durumları olan erkek hastalar için kullanılır.
Belirli bir gen için heterozigotsanız, bu, biri anneden, diğeri babadan olmak üzere genin iki farklı versiyonu alındığı anlamına gelir. Örneğin, sarı saç genini anneden, sarı saç genini de babadan alındığında, saç rengini kontrol eden gen açısından homozigot demektir.
Özellikle çekinik yani resesif genlerle oluşan genetik hastalıklarda DNA zincirinin biri mutasyonlu biri sağlam ise, bu kişiler taşıyıcı olmaktadır. Buna HETEROZİGOT mutasyon denilmektedir. Genellikle bu taşıyıcılar hastalık belirtilerini göstermez ya da çok hafif gösterir.
Delesyonlar, DNA'nın belirli bir bölgesinin elimine edildiği mutasyonlardır. Daha önce de nokta mutasyonlarında söz edildiği gibi, mikrodelesyonlar bir ya da birkaç baz çiftini ilgilendiren mutasyonlardır. Ancak DNA üzerinde yüzlerce hatta binlerce bazın delesyonu ile oluşan mutasyonlar da söz konusudur.
Amniyosentez testi ile genetik bozuklukta kesin tanı konulabiliyor. Amniyosentez, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısından iğne ile bir miktar sıvı alınmasıdır. Bu işlemden sonra, amniyon sıvısı içine dökülen hücrelerinin kromozomlarında genetik inceleme yapılır.
İnsanların genetik yapısı 23 kromozom çiftinden oluşmaktadır. Kromozomların yapısal veya sayısal anormalliklerinin bir kısmı hayatla bağdaşmayıp erken haftalarda düşük ile sonuçlanırken, diğer kısmı ciddi fiziksel ve zihinsel engelliliğe yol açmaktadır. Bu hastalıkların hiçbirinin tedavisi bulunmamaktadır.
Öz. 13. kromozomun uzun kolundaki parsiyel delesyon mental retardasyon, gelişme geriliği ve çeşitli konjenital malformasyonlarla karakterize nadir görülen kromozomal bir bozukluktur. Etkilenenlerin fenotipleri delesyonun lokasyon ve boyutuna göre değişkenlik gösterir.
Eğer bir pürin ve pirimidin karşılıklı yer değiştirirse bir transversiyon (değişim) olmuştur. Diğer bir tip değişim, gen içinde herhangi bir noktaya bir ya da daha fazla nükleotidin girmesi (insersiyon) veya çıkmasıdır (delesyon).
Genetik bozukluklar kalıtsal bozukluklarken, kromozom bozuklukları çoğunlukla bireyseldir. Kromozom bozuklukları genellikle yumurta ve sperm hücrelerindeki 23 adet kromozomdan bir ya da birkaçındaki bozulmadan kaynaklanırlar. Kromozom bozuklukları canlı doğumlarda 1/150 oranında görülmektedir.
Heterozigot, genetik çeşitliliği artırır ve popülasyonlarda adaptasyon yeteneğini destekler. Ayrıca, genetik hastalıkların taşıyıcısı olma riski taşıyan bireylerin tespitinde de önemli bir rol oynar.
Heterozigot kişilerde pıhtı riski 3 kat artar iken, homozigot kişilerde bu risk 8 kattır. Bu nispeten düşük bir risktir, bu yüzden faktör V Leiden olan çoğu insanda pıhtıya dair bir problem geliştirmez.
Bu hastalıklara ek olarak, kistik fibrozis, astım, otizm, lösemi, meme kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, kolon kanseri gibi kanser türleri, diyabet, guatr, fenil ketonüri gibi hastalıklar da kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Bir heterozigotun, her iki homozigottan daha uygun olduğu koşullar heterozigot avantajı olarak tanımlanır.
**Homozigot (Arı döI = Saf döI): Bir karakter için aynı yönde etkili alel genleri taşıyan bireylere denir. (SS, ss, AA, aa, XRXR, XrXr ) şeklinde gösterilir. **Heterozigot (Melez döI = Hibrit döI): Bir karakter için farklı yönde etkili alel genleri taşıyan bireylere denir. (Ss, Aa, XRXr ) şeklinde gösterilir.
Virüsler, genetik yapılarını oluşturan RNA'larını canlı hücre içerisine aktararak burada kopyalar ve bu şekilde çoğalır. RNA'nın kopyalanması esnasında meydana gelen herhangi bir sorun, RNA üzerindeki genetik dizilimi değiştirdiğinde bu durum mutasyon olarak adlandırılır.
Bir mikrodelesyon, potansiyel olarak genlerin kopması ve fonksiyon kaybına yol açan mikroskopla görülebilecek boyutlardan küçük bir delesyondur. Mikrodelesyon sendromu ise, bir kromozomdan submikroskobik bir parçanın kopması sonucu ortaya çıkan klinik bulguların bir araya gelerek oluşturduğu hastalık tablosudur.
Mikrodelesyon sendromları, genomumuzun belirli bölgelerinde submikroskobik olarak bulunan, genellikle 1-5 Mb boyutunda genetik materyal kaybı sonucu ortaya çıkan ve belirli bir fenotip ile karakterize genetik sendromlardır.
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri