Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Hırıltılı solunum genelde nefes verme sırasında, nefes alırken veya verirken çıkan tiz ıslık şeklinde bir sestir. Hırıltılı solunum daralmış, tıkanan hava kanalları yüzünden oluşur.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Wheezing soluk alıp verme esnasında hırıltı benzeri sesler çıkaran bir hastalıktır. Soluk alıp verme güçlüğü olarak da bilinmektedir. Solunum sistemi hastalıklarından olan wheezing genellikle ebeveynler tarafından fark edilmektedir. Wheezing bronş darlığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Wheezing, stridor, kussmaul, biot solunum vb. anormal solunum sesleri ve tipleri değerlendirilir.
Eğer bu sesler hastaya yaklaşıldığında ste- teskopsuz bir şekilde duyulursa wheezing olarak isimlendi- rilir. Ayrıca trakea darlıklarda inspiryumda steteskop yardı- mı olmadan duyulun sürekli sese de stridor denmektedir. Stri- dor ve wheezing steteskopsuz duyulabilen seslerdir (1).
Sibilan ral, wheezing, sibilan ronküs ya da hırıltılı solunum daha çok distal hava yolu obstrüksiyonlarında olmak üzere solunum yollarındaki kısmi obstrüksiyonların klinik bulgusudur.
Stridor üst solunum yollarının yarı tıkanıklığı nedeniyle türbülan hava akımı oluşması sonucunda duyulan ıslığa benzer, kaba, yüksek frekanslı ek solunum sesleri. Daha çoklukla inspiryumda duyulur. Yenidoğanlarda stridorun en sık nedeni laringomalazidir.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
Bronşları daraltan, bronş çapında azalmaya sebep olan her türlü hastalıkta bronş içinden geçen hava akımının ses oluşturması nedeni ile hırıltılı solunum meydana çıkar. Göğüste oluşan hırıltının en belirgin işareti nefes alıp verirken uğultu sesi çıkmasıdır. Bu özellikle de nefes verirken artar.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. İsilik nedir? İsilik tipleri nelerdir?
Wheezing. Dışarıdan kulakla bile ekspirasyon sırasında duyulabilen ıslık şeklinde seslerdir. Bronş ve bronşiyollerin daralmasıyla oluşurlar. Astım, KOAH, bronşiolit durumunda duyulurlar.
Nefes darlığı; nefesin yetmemesi, hava açlığı çekme, nefes nefese kalma gibi yakınmaların yanı sıra, önceden rahatlıkla çıkılabilen merdivenleri çıkarken soluksuz kalma, düz bir zeminde yürürken diğerleri kadar hızlı olamama, sık sık dinlenme ve soluklanma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Ronküs ya da ronflan ral ek solunum seslerinden olup; gürültülü, kaba, düşük frekanslı, horlama sesine benzeyen, hem inspiryum hem de ekspiryum sırasında duyulan devamlı seslerdir. Öksürükle kaybolur.
Bronşial sesler: Ana bronşlardaki titreşimden kaynaklanan yumuşak ve müzikal olmayan seslerdir. Manibrium sterni üzerinde işitilir. Ekspiryumda inspiryumdan daha şiddetli ve daha uzun olarak duyulur. Bu sesin akciğer periferinde duyulması patolojik olarak tanımlanır.
Plörezi, akciğerlerin dış yüzünü ve göğüs duvarının ise iç yüzünü saran ve plevra adı verilen iki zar arasında aşırı sıvı birikimiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Normalde bu anatomik boşlukta çok az miktarda (20 ml kadar) sıvı olup bu zarların kayganlığını sağlar.
Stridor durumu, üst solunum yollarındaki yarı tıkanıklık sebebi ile türbülan hava akımı meydana gelmesi sonucunda ıslık benzeri solunum seslerinin çıkmasına verilen isimdir. Daha çok soluk alırken bu sesin duyulması mümkün olmaktadır. Yeni doğanlarda stridor görülmesinin nedeni genellikle laringomalazi sebebi ile olur.
Ral akciğer oskültasyonunda genellikle inspiryum sırasında duyulan çıtırtı sesine benzeyen anormal solunum sesleridir. Bronşit, pnömoni ve pulmoner fibrozis gibi akciğer patolojilerinde duyulabilir, ayrıca daha nadir olmak üzere konjestif kalp yetmezliğinde de duyulabilir.
Sonor (resonance): Normal akciğer dokusu (doku ve hava eşit yoğunlukta) üzerindeki göğüs duvarının per- küsyonunda, orta derecede ve kolayca işitilebilen ses so- nor'dır. Sonor ses düşük frekanslı, orta amplitütlü ve uzun sürelidir.
Ciddi komplikasyonlara yol açabilen solunum yetmezliği iki alt kategoride incelenir: Tip 1 (Hipoksemik) Solunum Yetmezliği: Kan dolaşımında olması gerekenden daha az oksijen bulunması durumudur. Tip 2 (Hiperkapnik) Solunum Yetmezliği: Kan dolaşımında olması gerekenden daha fazla karbondioksit bulunması durumudur.
Solunum Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Solunum yetmezliği, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, öksürük, şiddetli baş ağrısı, yüksek tansiyon, uyuşukluk ve yorgunluk hissi, bayılma, panik atak gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri