Cevap: Otomatik vites araçta geri kaydırma İyice frene basıyorsanız, eğim yeterli gelmiyor olabilir. Yokuş kalkış boşta (N) devreye girmez.
Dediğim gibi geri vites yada ileri viteste rampada kaçırma durumu rampanın eğimi rolantinin gücünü karşılayamaması durumunda kaçıyor.
eğer aracınızda hill-holder yoksa tüm otomatik yada otomatikleştirilmiş manueller yokuşta kaydırır.
Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Yokuşta bir aracı geçmeniz gerektiğinde, çok daha fazla gaza basılmalıdır. Pedalın sonuna kadar bastığınızda otomatik şanzıman aracın gücünün artmasını sağlamaktadır. Yokuş inerken aracın hızlanması kolaylaşır. Çok hızlanmak istenmiyorsa, manuel olarak vites sabitlenebilir böylelikle frene çok uzun süre basılmaz.
Sorun değil bu. Otomatiklerde araçta ek geri kaçırma engelleme sistemi yoksa aracın yüküne, motor rölantisine ve eğime göre kaçırabiliyor normaldir.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Yokuş Kalkış Desteği, bir araç bir yokuşta durdurulduğunda ve tekrar hareket etmesi gerektiğinde devreye giren bir sürücü destek teknolojisidir. Bu özellik, siz fren pedalı ve gaz pedalı arasında manevra yaparken frenleri birkaç saniye basılı tutarak yokuşta geriye kaymayı önleyebilir.
Ayrıca Dsg şanzımanlara sahip araçlarda geri kaçırma gibi bir durumda söz konusu değildir. Dsg şanzımanlar kullanım kılavuzunda belirlen kurallara göre uygun kullanıldığında kolay kolay arıza yapmaz.
Arabanın yokuşta çekişten düşmesi, aracın tekerleklerinin yol yüzeyine kavrama yeteneğinin azalması veya kayması sonucu meydana gelir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Bu tip araçların vites geçişleri oldukça hassastır. Sarsılmadan ve seri bir şekilde vites değişebilen araçların diğer bir avantajı ise yokuşlarda geri kaçma sorununun olmamasıdır. Tam otomatik araçların yarı otomatik araçlardan farklarından biri de yakıt tüketimidir.
El freninin çekin. Normal bir şekilde kaldırmaya çalışın. Tam arabada geri hareketi hissetiğiniz anda azar azar el frenini indirin ve gaza biraz daha dokunun. debriyajı azaltın.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Tam otomatik vites arabalar yokuşta geri kaçırma yapmazken yokuş kalkış desteği bulunmayan yarı otomatik vites arabalar geri kaçırma yapabiliyor.
Yokuşa göre uygun vitese atılmalı ve uygun hızda gidilmelidir. Dik yokuşlarda vites değiştirmek, aracı çok hızlı ya da çok yavaş sürmek güvenliğinizi tehlikeye atar. Dolayısıyla yokuşu gittiğiniz viteste tutmak en güvenli yöntemdir.
R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri