Meta kelimesi ile aynı kökten gelen matah sözcüğü eşya ve mal anlamına gelir. Fakat bu kelime 20. yüzyıldan ilk yıllarından itibaren ''çok da matah bir şey değil'' kalıbında kullanılır. Bu kalıplaşmış ifadede de matah, çok kıymetli ve pek nadir anlamına gelir.
“Matah” Kelimesinin Anlamı Nedir? Matah, insan, mal, eşya gibi varlıklar için küçümseme ve alay maksatlı kullanılan bir kelimedir. Hafifseme duygusu ile “mal” anlamında kullanılır.
Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır/değerdir.
Matah kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Matah kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı metāʿ şeklindedir.
(Çoğulu: Matâif) (Tavâf. dan) Tavâf edilecek, etrâfı ziyaret edilip dolaşılacak yer.
İlgili 29 soru bulundu
Fethedilmiş. Ele geçirilmiş, zabtedilmiş. Gr: Fethalı (üstünlü) okunan harf.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
arapça meta'dan geliyor, "satılacak mal" anlamında. hafifseme duygusu ile insan , mal, eşya vb. için kullanılır.
Bunların yanında Maraş adının Arapça "zelzele - titreme" anlamına gelen "Re'aşa" fiilinden türeyerek "Mer'aş" olduğunu da iddia edenler bulunmaktadır. Osmanlılar döneminde şehrin adı bölgede Dulkadiroğulları Beyliği'nin kurulmasından dolayı Zülkadir şeklinde de ifade edilmektedir.
Türkçe sözcük, Ad halinde (halk ağzı) tellal anlamına gelir. Kürtçe sözcük, Ön ad halinde güzel anlamına gelir. Kürtçe dilinden alınan delal kelimesi delalî anlamındadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Herhangi bir konu üzerine komiklik yapan, eğlenceli ve gülünç kişiye matrak denir.
Tamah etmek, elindekilerle yetinmemek, başkasının parasına ya da servetine göz dikmek anlamına gelir.
Günümüzde mangır, argo bir sözcük olarak kullanılmaktadır. Mangır TDK Sözlük Anlamı Nedir? Nargile yakmak için kullanılan kömürlere mangır denir.
Uzun boylu kişilere endamlı ya da levend endam denir. Bunun dışında, Osmanlı döneminde çekici, şirin ve güzel kadınlar için de aynı endamlı ya da hoşendam sözcükleri kullanılırdı.
Yumuşak başlı ya da herhangi bir durum üzerinden itaat eden kişi ya da kişiler Muti olarak bilinmektedir. Yani olaylara pek fazla karışmayan, geride kalan ve isyan etmeyen insanlar olarak da öne çıkmaktadır.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir.
Bahtı “garadır” Maraş'ın. Hatta sadece bahtı “gara” olmakla kalmaz Maraş'ın adına da eklenir yasın rengi olan “gara” ve kahramanlığından önce Garamaraş olarak bilinir.
Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Sloganlar: "Maraş Bize Mezar Olmadan, Düşmana Gülzar Olamaz!" Geç Hitit şehri olan Gurgum'un bulunduğu yerde kurulmuştur.
Manyak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Maniye yakalanmış (hasta) mecaz Gülünç, garip, şaşırtıcı davranışları olan (kimse) ünlem,hakaret yollu Aptal, çılgın, dengesiz, deli anlamlarında bir seslenme sözü
Ne menem TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ne çeşit, ne türlü
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman matuf kelimesi, 'Bir yöne eğilmiş ya da yöneltilmiş' biçiminde anlatılmakta ve ifade edilmektedir. Yani herhangi bir konu ya da durumun belli bir noktaya yöneltilmesi şeklinde anlatmak mümkündür.
TDK açısından ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Umutsuzluktan ortaya çıkan karamsarlık, üzüntü' şeklinde bir ifade ortaya çıkıyor.
geçişsiz f. (< bedbin+leş-mek) Bedbin bir durum almak, ümitsizliğe ve kötümserliğe kapılmak.
Bu kelimeler arasında ilerleme, yükselme ya da gelişme şeklinde tabir edilebilmektedir. Ancak cümle içerisinde özellikle 'ilerleme' olarak çok daha fazla değerlendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri