Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz. Ardından el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı yavaş bir şekilde frenden kaldırdığınızda aracın hareket ettiğini göreceksiniz. Bundan sonrası trafik kurallarına uymak ve direksiyona hakim olmakla ilgili.
Öncelikle; arabaya bindiğinizde aynalarınızı kontrol etmelisiniz. Bu sayede görüşünüzü maksimuma çıkarabilirsiniz. Daha sonra ayağınızı frene basarak yavaş bir hareketle el frenini indirmelisiniz. Ardından aracınızda yer alıyorsa start tuşuna basabilir veya kontağı çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Kemer takılır ,Başlık ayarı kontrol edilir. Aracı çalıştırıp, hareket etmeden önce ne kontrol edilmesi doğrudur? Göstergeden yakıt kontrol edilir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Aracı çalıştırmak için vitesi boşa alınız. Bu işlemi yapmak için debriyaj pedalına sol ayağınızla sonuna kadar basınız ve vites kolunu boş konumuna getiriniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites koluyla oynamayınız.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır. Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar. Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir. Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P'ye getiririlmelidir.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Aracı Hareket Ettirmek ve Kalkışa Geçmek
Motorun çalışmasından sonra sağ ayak frene basılarak vites kolunu D kısmına getirilir. Ardından sağ ayak fren pedalında dururken, el freni indirilip yol durumuna göre hareket edilir. Devrinizi artırmak istiyorsanız gaz pedalına hafif şekilde basabilirsiniz.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
Herkesin yeteneği, algılama hızı farklıdır. Otomatik vites araç ile araba kullanmayı öğrenmek çok çok kolay ve oldukça çok kısa süre alıyor. Manuel vitesli araçla ortalama olarak 7 - 10 günde öğrencilerimiz trafiğe çıkabilecek düzeye geliyor. Ama bu süre bazı öğrencilerimizde biraz uzayabiliyor.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Araç sürücüleri kırmızı ışıkta durmak zorundadır. Trafik lambasındaki kırmızı ışıkta araç sürücüleri arabalarıyla beklerken aynı zamanda yayalara ve diğer yollardaki araçlara geçiş izni sağlanmaktadır. Sarı ışık hem araç sürücüsü hem de yayalar için bekle demektedir.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
Araç kullanırken düz bir yolda seyir halindeyken direksiyonun bırakıldığı anda aracın düz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor olması yalnız fren pedalına basıldığı anda araç yoldan çıkacak şekilde sağa veya sola doğru çekme yapıyorsa aracı yolda tutmak için direksiyonu aksi yönde çevirmek istenilmeyecek sorunlar ...
Kavrama noktasına geldiğinde debriyaja basarken zaten araba kendiliğinden gitmeye baslıyor sonra biraz gaz ver debriyajdan yavasca cek ayagını bas git.Alışkanlık kazanmak lazım hepsi bu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri