Bu sorunun cevabı ise: “Çelik bir alaşım olduğu için bir maden değildir.” şeklinde cevaplanabilir. Çelik bir maden değildir. Kısacası doğada çelik olarak ortaya çıkmamıştır. Çelik, demir elementi ile karbon (kömür) karışımından oluşur.
Çelik, mühendislik ve inşaatta önemli ve en çok geri dönüştürülen metallerden biri olarak kabul edilir.
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Tüm nedenleri göz önünde bulundurduğumuz için çelik bir insan yaratımıdır. Çelik, yapılan çeliğin kalitesine bağlı olarak karbon, manganez, molibden, krom, nikel ve farklı bileşenlere sahip bir demir kompozitidir.
Çeliğin Tanımı ve Çelik Alaşım Elemanları: Çelik; bir demir - karbon alaşımıdır.Bu alaşım az miktarda, Silisyum , Mangan , Kükürt , Fosfor ihtira eder. %0.030 – 0.050 Fosfor (P) olup , bu elemanlar her çelikte bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
Çelik demirden ve başka elementlerden oluşan bir alaşımdır. Çeliğin içinde her zaman karbon, fosfor, silisyum ve az miktarda alüminyum bulunur. Bu elementler demirin kristal yapısında meydana gelebilecek kaymaları engelleyerek malzemeye sertlik kazandırır.
Metal ve çelik arasındaki temel fark, çeliğin demir metal kullanılarak üretilen bir alaşım olması ve metallerin normalde yer kabuğunda bulunan ve dünyanın farklı yerlerinden çıkarılan bileşenler olmasıdır. Metaller, renk bozulmasına karşı yüksek koruma sağlayan, esnek ve tahribatsız bileşenlerdir.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Mıknatısta Çelik Özelliği
Çelik metaryelinin oluşumu içerisinde yer almakta olan demir birleşeni çeliği'de mıknatısın ilgi alanı içerisine sokmaktadır. Bu nedenle akıllarda soru işareti olarak kalan mıknatıs çeliği çeker mi sorusu evet çeker şeklinde yanıt bulmaktadır.
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür).
Çelik, bir veya daha fazla başka metal veya ametal ile kaynaşmış bir demir ve karbon karışımıdır. Çelik, kimyasal bir bileşikten ziyade bir karışım olduğundan, çeliğin belirli bir kimyasal bileşik formülü yoktur.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
Çelik yapmak için, demir cevheri, safsızlıkların giderildiği ve karbon ilave edildiği fırınlarda ısıtılır ve eritilir. Yüksek fırınlar, çelik yapmak için bazı hurda çelikle birlikte esas olarak hammadde (demir cevheri, kireçtaşı ve kok) kullanır, oysa Elektrik Ark Fırınları çoğunlukla hurda çelik kullanır.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
Demirde yüksek oranda bulunan ve demiri kırılgan hâle getiren karbon ve bazı başka bileşikler, safsızlaştırma işlemleri sırasında uzaklaştırılır. Safsızlaştırma işlemi yüksek oranda sağlandığında, ham demir çeliğe dönüşür. Ham demir çeliğe dönüştürüldükten sonra fırından alınarak külçelere dökülür.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Alüminyum, çelikten çok daha iyi bir termal iletkenliğe sahip olduğundan dolayı otomobillerin radyatörleri ve klima ünitelerinde kullanılır. Paslanmaz çeliğe nazaran alüminyum daha uygun bir fiyata sahiptir.
Karbon (C) ve Demir (Fe) elementlerinin alaşımına çelik denmektedir. Ancak saf çelik kavramı içerisinde ise yalnızca karbon (C), mangan (Mn) ve silisyum (Si) içeren çelikler bulunmaktadır.
Çeliğin bu kadar kolay paslanmasının temel sebebi havada bulunan oksijendir ve bu olay tamamıyla çeliğin kimyasıyla alakalıdır. Sadece çelik değil, benzer ürünlerde paslanır. Çelikle beraber paslanan ürün türleri; Alüminyum, metal kutu, prinç, bronz gibi ürünlerde paslanır.
Paslanmaz çelik doğal olarak gümüş gri bir metaldir. Paslanmaz çelikte siyah da dahil olmak üzere daha koyu veya daha koyu tonlar oluşturmak için çok sayıda seçenek vardır. Bu renklendirme seçeneklerinin dayanıklılığı ve farklı ortamlar için uygunlukları arasında önemli farklılıklar vardır.
Nikel (Ni) : Tavlı çeliklerde nikelin varlığı darbe dayanımını artırır. Nikel ostenitik paslanmaz çeliklerin kromdan sonra ikinci en önemli alaşım elementidir. Ostenitik paslanmaz çeliklerde ki nikel miktarı %7-20 arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri