Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Kafada canlandırması bile iskence gibi. Yokuş aşağı 1.viteste ve boşta inilmez. Aracı 2.vitese almalısın. Yolun durumuna göre hızını kontrol etmeli ayağın sürekli frende olmamalıdır.
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor. P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor. R: Bu harf, “Reverse” yani “geri gitmek” sözcüğünün kısaltması. Geri vitese geçmek için vitesi bu konuma almanız gerekiyor.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
%7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz. Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Cevap: Otomatik vites araçta geri kaydırma
İyice frene basıyorsanız, eğim yeterli gelmiyor olabilir. Yokuş kalkış boşta (N) devreye girmez.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
Her ne kadar boş vitesle inişte de yakıt tüketimi az olsa da viteste inişe göre fazladır. Aracı yokuş aşağı inerken boşa almak otomatik vites araç kullanımı sırasında da uygun olmayan bir harekettir. Çünkü bu durum aracın frenleme sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilir.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekirYokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Otomatik viteste P, “Park Ayarı” anlamına gelen dişli ayarıdır. Vitesi P harfine aldığınızda, şanzıman dişlileri kitlenir ve aracınızın tekerleklerinin ileri ya da geri dönüşü engellenir. Otomatik viteste P, aracınızı park etmek ya da sabitlemek istediğinizde kullanmanız gereken bir ayardır.
Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır. Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar. Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir. Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P'ye getiririlmelidir.
Işıklarda Vitesi Boşa Almak
5 numara Trafik ışıklarında vitesi boşa almayın . Bazı insanlar kırmızı ışıkta durduklarında ayaklarını fren pedalına tutmak istemez diğerleri ise uzmanlardan duyduklarına göre arabayı kırmızı ışıkta sürüş konumunda tuttuğunda bunun şanzımanı aşındırdığı düşünürler.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Manuel vites arabalarda en solda debriyaj pedalı bulunmaktadır. Vites değiştirmek için bu pedala basmak yeterlidir. Otomatik vites ile manuel vites arasındaki fark burada meydana gelmektedir. Otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz.
Yokuş Kalkış Desteği, bir araç bir yokuşta durdurulduğunda ve tekrar hareket etmesi gerektiğinde devreye giren bir sürücü destek teknolojisidir. Bu özellik, siz fren pedalı ve gaz pedalı arasında manevra yaparken frenleri birkaç saniye basılı tutarak yokuşta geriye kaymayı önleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri