Vites kolunun sertleşmesi olayına yeni olan otomobillerde pek rastlanmaz. Vites kolunun sertleşmesinin en büyük nedeni havanın soğuk olmasıdır. Hava ısındığında vites de ısınacak ve şanzıman normale dönecek dolayısıyla vites kolunun sertleşmesi geçecektir.
Vites kolu, sürücünün vitesleri seçmesini sağlar. Eğer vites kolu yıpranmışsa, vitesler arasında sürtünme artar ve vitesler sertleşir. Aynı şekilde, vites kolları da yıpranabilir ve bu durumda da vitesler sertleşir. Bu durumda, vites kolu veya vites kolları tamir veya değiştirilmesi gerekebilir.
Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.
Eğer kollarda bir takılma veya başka sıkıntı yoksa içini açmamanı öneririm.Sadece vites tellerini düzenli temizleyip yağlamak yeterlidir.
Vites Geçişlerindeki Takılmanın Nedenleri Listesi
Debriyaj kutusu ile ilgili problem olabilir. Senkromeçlerde sorun olabilir. Senkromeç değiştirme çubuğunda sorun olabilir. Vites kolunu şanzımana bağlayan elemanlarda sorun olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Vites kolunun sertleşmesinin en büyük nedeni havanın soğuk olmasıdır. Hava ısındığında vites de ısınacak ve şanzıman normale dönecek dolayısıyla vites kolunun sertleşmesi geçecektir. Bu durumun olmaması için şanzıman yağının diğer yağlara oranla daha kalın daha etkili ve daha uzun ömürlü olması şartı vardır.
Şanzıman beyni ve elektrik motoru nem almış olabilir. Otomatik şanzıman kartı arızalı olabilir. Periyodik bakımlarda şanzımanın durumu hakkında bilgi edinebilir ve şanzımandaki parçaları daha uzun ömürlü kılabilirsiniz. Düzenli şanzıman yağı değişimi de yine şanzıman sorunlarının önüne geçer.
Araç Vitese Zor Geçiyor!
Burada genellikle kavramayı debriyajın ayırmaması yani debriyaj kaynaklı bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bakılır. Vites kolunu şanzımana bağlayan parçalarda sorun varsa yine vites geçişi zorlaşır.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Vites Kutusu Arızalarının Nedeni
Nedenler arasında vites değiştirme çubuklarının ayarsız olması, debriyajın görevini görmüyor olması, senkromeç sıkışması sorunu oluşması, dişlilerin düzleşmiş veya silinmiş olması gibi nedenler düşünülmelidir. Vites kilit ayarlarına da baktırmak gerekir.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.
Vites geçişlerinde zorluklar yaşanmaya başlar. Özellikle yalnızca belli bir vitese geçişte sürekli hale gelen takılmalar senkromeç sorununu işaret ediyor olabilir. Yani araç 1'den 2'ye ya da 2'den 3'e geçerken hiç sorun çıkmasa da 4. vitese geçiş sırasında her zaman problem yaşanıyorsa senkromeç hatası var demektir.
Senkromeç, vites geçişlerinde zorlanmayı, vuruntuyu ya da dişlilerin kırılmasını engeller. Manuel vitesli araçlar yanı sıra otomatik vitesli araçlarda da bulunur. Senkromeç arızası yaşanması durumunda ise vites geçişleri sorunlu olur, vites kutusu ve sistemdeki parçalar ciddi seviyede zarar görür.
Araba Isınınca Vites Neden Zor Geçiyor Araba isınınca vitesin zor geçmesi sorunu, aracınızın vites kutusundaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, vites kutusu yağının yetersiz olması, vites kutusu yağının kirlenmesi veya vites kutusundaki parçaların arızalı olması gibi nedenler bulunabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Örneğin birinci vitese geçiyor beşinci vitese geçmiyorsa senkromeç arızası vardır. Dişli sorunları da senkromeç gibi ilgili vitesin geçişini zorlar. Burada da tek bir vitese geçmemenin nedenleri arasındadır.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Otomobillerde bulunan şanzıman kumanda kuleleri, aracın vites değiştirme işlemini gerçekleştiren mekanik yapılar olarak bilinmektedir. Şanzıman kumanda kuleleri, aracın şanzıman sistemine bağlanarak sürücünün vites değiştirme işlemini kolaylaştırır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Şanzıman yağını değiştirmezsek şanzıman aşınır, aşınır daha sonra şanzıman yenilenme ister buda size çok maliyetli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri