YENİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI 250 metrekareden küçük parsellerdeki riskli yapıların yerine yapılacak yapılar için yüzde 25 bedel ve yol üstü geçici parklanma ile iskân verilebilmesi kuralı da 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 350 metrekareye kadar genişletilebilecek.
ticaretin yapılabildiği konut alanlarında, binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, bahçe mesafelerini korumak şartıyla bağımsız bölüm olarak bodrum katlarında ve girişi zemin kattan da olabilen ticari amaçlı otoparklar yapılabilir.
Kapalı ve Katlı Otoparklar
İkinci seçenek olarak katlı otoparka ilişkin mimari proje üzerinde tüm otoparklar gösterilmek ve belediyesince her biri için ruhsat verilmek koşuluyla otopark sayısı kadar bağımsız bölüm tapusu elde edilip satışa, kiraya ve diğer tüm irtifaka konu edilebilir.
Binek araçlar için minimum otopark alanı; 2.40 mt X 4.90 mt, kamyonet veya panelvan araçlar için; 3.00 mt X 6.00 mt, kamyon ve otobüsler için; 4.00 mt X 12.00 mt olarak belirlenmiştir. Engelli araç park yeri için ise dar kenarın en az 3.50 mt genişliğinde olması gerekmektedir.
(3) (Değişik:RG-25/3/2021-31434) Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir. (4) Hesaplama sonunda bulunan sayının kesirli olması halinde bir üst değer esas alınır.
İlgili 44 soru bulundu
Değişiklikle, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması sağlanacak.
Brüt metrekare hesabında kullanımda olmayan alanlarında toplam alana eklendiğini vurgulayan Atalay, “Brüt alanda; alınan alanın dıştan dışa ölçüsü, asansör ve merdiven boşlukları, kömürlük, garaj, koridorlar, bina girişi, kapalı otopark, sosyal tesisler hepsi hesaplamaya dahil ediliyor.
Binek Araçlar İçin Otopark Ölçüleri
Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre ise; binek araçlar için park yeri uzunluğu 5 metreden, genişliği ise 2.5 metreden kısa olamaz.
d) Bütün cepheleri tamamen gömülü olmak ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; otopark alanları ve 22 nci maddede belirtilen tamamen gömülü ortak alanlar, bu hesaba dâhil edilmeksizin emsal haricidir.”
“5) Umumi otoparklar ile kamyon, otobüs ve tır gibi ağır vasıtaların kullanımına mahsus otoparklarda rampa eğimi %15'ten fazla olamaz. Umumi otoparklar haricinde, otopark ihtiyacını bünyesinde karşılayan binalarda otopark rampası eğimi % 20'den fazla olamaz.”
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Bu halde kiralanana tahsis edilmiş ya da özel olarak tahsis edilmese bile fiziki imkân dahilinde kullanılabilecek otopark alanı varsa, o otopark alanının kullanım hakkı da kiracının olacaktır.
yapılan değişiklikler ile ilçe belediyelerine de bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat düzenleme yetkisi verildiği, Belediyeniz sınırları içerisinde açılmak istenen otopark faaliyeti ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsat müracaatlarının, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun “Otoparklar” ...
Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.
Kamuya ait yollardan belediye tarafından alınan otopark ücretleri hukuki dayanaktan yoksundur.
Belediyeler, bina otoparklarının kullanımını engelleyici her türlü ihlalleri önlemekle yetkili ve görevlidirler.
Dükkanlarda her 40 metrekare için 1 otopark
Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı otopark yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bakanlığın yapmış olduğu düzenlemeler bugün yayımlanan resmi gazetede yerini aldı. Otopark bedeli alındıktan sonra 3 yıl içinde bölge otoparkı yapılma kuralı da 5 yıla çıkarıldı. Belediyelere kolaylık sağlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Otopark yönetmeliği... Otopark Yönetmeliği değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği, 31 Mart'tan itibaren yürürlüğe girecek.
5) Umumi otoparklarda rampa eğimi % 15'ten fazla olamaz. Umumi otoparklar haricinde, otopark ihtiyacını bünyesinde karşılayan binalarda otopark rampası eğimi % 20'den fazla olamaz. 6) Otopark rampa genişliği 2,75 metreden az olamaz. Rampalar dönüş kısımlarında asgari 2.75 metre iç yarıçapında düzenlenir.
Ancak, projede yapıdan arta kalan arsa boşluğu "bahçe" olarak öngörülüyorsa, otapark yapılması için tüm kat maliklerinin rızası yani(oybirliği) aranıyor. Bu konuda ikinci koşul ise yapılacak "Yenilik ve eklemenin" yani otoparkın maliklerden herhangi birini "sürekli rahatsız edici bir nitelikte" olmaması.
8) Otoparkların tefrişinde manevra alanı hariç, binek otoları için en az 5x2.50 m, kamyon ve otobüsler için en az 4 x 12 m ölçüsü esas alınır. 9) Birim otopark alanlarının uzun kenarı en az 5,00 metre, kısa kenari ise engelliler için en az 3,50 metre diğerleri için en az 2,50 metre genişliğinde olmalıdır.
Dış brütü belirlemek için binanın otopark, merpenler, sosyal alan gibi inşaat sahasına dahil olan tüm bölümleri hesaplanır. İç brüt hesaplamasına ise asansörler, merdiven sahanlığı, bağımsız bölümdeki balkonlar, merdivenler ve yangın merdivenleri ile kolon ve sıva payları da dahil edilir.
Otoparklar katlı otopark, açık alan, kapalı alan ve mekanik otoparklar olarak ayrılırlar.
Araç park yeri çizgilerinin uzunluğu en az 450cm ve en fazla 500 cm aralığında, genişliği ise en az 230cm ve en fazla 250 cm aralığında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri