Bir adet kurutulmuş elmanın kabuklarının üzerine iki su bardağı su ekleyip içine bir çay kaşığı karanfil ve bir tarçın çubuğu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika kaynadıktan sonra bir bardağa süzerek boşaltın içine 4 5 damla limon sıkıp tüketin. Günde bir bardak tüketilmesi yeterli olacaktır.
Elma çayı kurutulan elmalardan elde edilerek yapılmaktadır. Sindirim sisteminde yaşanan hazımsızlık, kabızlık yada ishal gibi sorunların giderilmesinde etkili olan çay aynı zamanda şişkinlik içinde fayda sağlar. Elma çayı, çözünebilen lif içerdiğinden dolayı sindirimi artırmaya destek verir.
Kuru elma için bir bardak için bir tutam elma kullanın. Kaynattığınız suyun içine kuru elmaları bırakarak altını kapatın. 10 dakika demlenme süresi sonrasında çayınızı tüketebilirsiniz. Toz elma için bardak başına 1 tatlı kaşı elma tozu kullanmak yeterlidir.
Elma kabuğu çayı için; iki bardak su bir kaba konulur ve bir adet elmanın kabuğu soyularak yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatılır. Tercihinize göre bir dilim limon, iki adet karanfil veya bir adet tarçın kabuğu da karışıma ekleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Elmanın kabuklarını soyun. İçerisine, toz veya kabuk tarçın, zencefil ve karanfil koyun. Üzerine 1 bardak kaynamış suyu döküp 10 dakika demlendirdikten sonra için. Elma kabuğu çayı, göğsü yumuşatır ve öksürüğü söktürür.
İlgili 44 soru bulundu
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanılabilir.
FIRINDA ELMA KABUĞU KURUTMA
Elmaları güzelce yıkayıp kurulayın. Daha sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Elmaları orta incelikte halka şeklinde dilimleyin ve elmaları fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında 1-2 saate kadar kontrollü bir şekilde pişirin.
- Elma kabuğu çayı en çok üst solunum yolları hastalıklarıyla artan öksürüğü keser. Ayrıca boğazlarda biriken iltihabı balgam olarak atılmasını sağlar. - Vücut içindeki sıvı oranını artırarak kan dolaşımını destekler bu da kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
•Çayınız demlendikten sonra ocaktan alınır ve içine 5-6 karanfil, yarım çay kaşığı karabiber ve bir kabuk tarçın eklenerek 5 dakika daha demlemeye bırakılır. •Son olarak süzüp afiyetle çayınızı tüketebilirsiniz. •Günde 2 fincan elma çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
2- Çay, kola, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de uykuyu açar ve enerji verir. 3-Elma, içerisinde doğal şeker bulunan bir meyvedir ve bu da uykunuzun açar ve kan şekerinizin dengelenmesini sağlar.
10 dakika demlendikten sonra süzülerek tüketilir. Özellikle hazımsızlık gibi sorunlara iyi gelen bu çay, yemeklerden sonra içilebilir.
Elma kabuğu öksürük için çok faydalıdır. Elma kabuğu kaynatılarak içilirse, göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu, bir dilim de limon.
Türkiye'de en sevilen ve en çok tercih edilen meyvelerden biri olan elma, meyve olarak tüketilebildiği gibi kabukları kurutularak ya da çay şeklinde de tüketilir.
Düzenli olarak tüketilen elma kurusu bir antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı koruyuculuk oluşturur. Bağışıklık sistemini destekler ve özellikle soğuk kış günlerinde düzenli olarak tüketilmesi ya da çay olarak içilmesi önerilir. Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorununu çözer.
Elma çayı, C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu yüzden kişiyi soğuk dönemlerde nezle, grip, soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı korur. Bunun dışında buna bağlı şekilde ortaya çıkan öksürük gibi hastalıkları da gidermeye yardımcıdır.
Sindirim ve mide sağlığının düzenlenmesi, elma kabuğu tüketiminin en iyi yanlarından biridir. Elma kabuğundaki pektin, sindirim fonksiyonunu destekler. Bu sayede elma kabuğu yemek gastrit ile mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.
Elma kabuğunda bulunan çözünmez posa su tutarak sindirim yolunun temizlenmesini sağlayarak kanser riskini azaltır. İçerdiği kuersetin ve C vitamini sayesinde, kolon ve akciğer kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı kalkan vazifesi görür.
Elmaların kabuklarını soyup soymamak tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Elmalar, kabuklu veya kabuksuz bir şekilde kurutulabilir. Ancak kabuklarını soymadan kurutmak, elmanın daha lifli ve lezzetli olmasını sağlar.
Kışlık hazırlıkların bir yenisi elma kurutma. Sanmayın ki elmalar kurutulup hoşaf yapılacak. Elma kurusu, cips gibi şirin bir şey. Tabağınıza koyup çayın yanında kuru üzüm gibi veya canınız tatlı istediğinde tabağa koyup çıtır çıtır yiyorsunuz.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri