Ottava Sözleşmesi, “2000 yılına kadar herkes için sağlık” amacıyla toplanan ilk uluslararası konferanstır. Bu konferansta; sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kavramı, ön koşulları, öncelikli eylem alanları, ilkeleri, değerleri ve yaklaşımları açıklanmıştır.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
Sosyal ve kişisel kaynakları ve fiziksel kapasiteyi öne çıkaran pozitif bir kavramdır. Sağlık kavramını temel insan haklarından biri olarak ele alan Ottawa Sözleşmesi, huzur, yeterli ekonomik kaynak, gıda ve barınma, istikrarlı bir eko-sistem ve sürdürülebilir kaynak kullanımını içeren bazı ön şartları vurgulamaktadır.
Alma Ata Bildirgesi, temelde bulaşıcı hastalık mü- cadelesi için kurulmuş bulunan Dünya Sağlık Ör- gütünün (DSÖ)tarihinde önemli bir yer tutar. Örgüt ilk kez sağlık hizmetlerinin ötesine el atmış, ülkeler içindeki ve ülkeler arası sağlık eşitsizliklerinin kabul edilemez olduğunu ilan etmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Ottowa Şartı: 1986 yılında Kanada'nın Ottowa kentinde toplanan, 1. Uluslararası Sağlığı Geliştirme Konfe- ransı sonucunda “Sağlığı Geliştirme Ottowa Şartı” yayımlanmıştır.
bireylerin kendi sağlıkları üzerinde kontrol sahibi olmaları ve fiziksel hareketsizlik, alkol ve tütün kullanımı gibi sağlıksız davranışlarını düzenli fiziksel egzersiz, sağlık taramalarına katılma, alkol ve tütün kullanımını azaltma gibi olumlu davranışlarla değiştirme sürecini ifade eder.
Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi.[1] 15 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Sağlığın geliştirilmesi, insan sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecidir. Bu süreç, hastalıkların tedavisi, risk faktörlerinin azaltılması ve bireylerin yaşam kalitesinin artırılması yoluyla gerçekleştirilir.
Anti-personel kara mayınlarının kullanımı, üretimi, depolanması ve naklini yasaklayan 1999 tarihli Ottawa Antlaşması'nı 162 ülke imzaladı. Aralarında ABD, Rusya, Hindistan, Pakistan, Çin, Myanmar, Kuzey Kore ve Suriye olmak üzere 35 ülke antlaşmaya taraf değil.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımından hareketle sağlığın üç boyutundan bahsetmek mümkündür. Fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak sınıflandırılabilecek bu üç boyut, bireyin kendi sağlığına ilişkin sübjektif algılarına göre de değişebilmektedir.
Sağlığın Teşviki Nedir? Bireyin sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik davranış değişikliği oluşturmak amacı ile verilen desteklerin tümü Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi (Health Promotion) olarak adlandırılır.
Pender'in geliştirmiş olduğu sağlığı geliştirme modeli ile hemşireler bireylerin geçmiş deneyimlerini, davranışa özgü yarar, engel algısı gibi faktörleri inceleyerek bireylere sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak için davranışsal değişiklik yapmayı hedeflemektedir.
Nötral Sağlık: Herhangi bir hastalık durumu olmaksızın, dengeli bir sağlık kavramını ifade eder. Sağlığı sürdürmek ve hastalıkları önlemekte amaç, nötral sağlık durumunu korumaktır.
Türkiye, 2010 yılında Suriye sınırındaki mayınları temizleme kararı aldı. Söylenen, bir İsrail firması mayınları temizleyip burada 44 yıl boyunca “organik tarım” yapacaktı. Az kalsın ihale bağlanıyordu, ülkede kıyamet koptu. Anayasa Mahkemesi ihaleyi iptal etti ve mayın temizleme işi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kaldı.
Türkiye, sözleşmeye taraf olduğu 2004 yılında döşeli mayınların dışında stoklarında da 3 milyon mayın bulunduruyordu. Yerleştirilmemiş bu 3 milyon mayını da 2008 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulunmuş ancak imha ancak 2011 yılında tamamlanmıştı.
Suriye sınırında bulunan döşenmiş mayınların temizleme sorumluluğu, 'Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun' ile MSB'ye verilmiştir.
Programın uygulanmasında farkındalık yaratma, girişimlerin uygulanması ve destekleyici bir çerçevenin oluşturulması önemli konular arasındadır. Farkındalık yaratma, işyerlerinde sağlığı geliştirme programlarının en önemli stratejisidir.
Bunlar; 1- Bireysel güçlendirme (sağlık eğitimi, sağlık okur-yazarlığı), 2-Toplumu güçlendirme, 3-Sağlık sistemini güçlendirme, 4- Sağlıklı toplum politikaları inşa etmek için sektörler arası işbirliği, 5-Sağlığı geliştirmede kapasiteyi arttırmadır.
Sağlığın geliştirilmesi bireyin uzun vadeli ve yüksek standartlı bir hayat için sergilediği davranışları niteler. Sağlığın geliştirilmesi bireyde sağlıklı yaşam ve uyum hissini uyandırabilir ve bu da kişinin enerjisini yükseltir ve aynı zamanda da şiddet ve intihar gibi sosyal problemlerin oranını düşürür.
Kanada Ottowa'da imzalandığı için Ottawa Sözleşmesi olarak bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
Birincil (Primer) koruma: Bir hastalık ya da sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce verilmesi gereken hizmetleridir. Örneğin işe giriş muayenesi, sağlık eğitimi, ikame, kişisel koruyucuların sağlanması ve risk değerlendirmesinin yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri