Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Bu süreden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancıların yurt dışındaki temsilciliklerimizden amacına uygun uzun süreli vize almaları gerekmektedir.
Türkiye'de öğrenci oturma izni, 1 yıllık olarak verilir ve bu izin yılda bir kez yenilenebilir. Yani, öğrenciler en fazla 5 yıl boyunca Türkiye'de öğrenci oturma izni alabilmektedir. Çalışma izni ise en fazla 2 yıllık olarak verilir ve her uzatma işlemi sonrasında tekrar başvurmak gereklidir.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? Oturma izni başvurusu E-İkamet sistemi üzerinden online bir şekilde yapılabilmektedir. Akabinde, başvurucunun ikamet izni almak istediği bölgedeki İl Göç İdaresi Müdürlüğünden randevu alması gerekmektedir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu
Türkiye'ye yeni gelen veya Türkiye'de yasal olarak 8 yılı doldurmayan yabancılar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi e-ikamet sistemi üzerinden online başvuru yapmalıdırlar.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. - Çift pasaportlu yabancıların son 180 gün içerisinde ayrı ayrı pasaportlar ile 90'ar gün kalmaları mümkün olamamaktadır.
Yabancıların Oturma İzni Ne Kadar? Oturma izni Türkiye Cumhuriyeti'nde 90 günden fazla kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler tarafından alınır. Oturma izni, alınmasından itibaren 6 ay içinde kullanılmazsa, iznin iptali gündeme gelecek ve geçerliliği kalmayacaktır.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
İkamet İzni Müracaat Belgesi ilk başvuru sahibi yabancının e-İkamet sistemi üzerinden başvurması ve verilen randevu tarih ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek başvurusunu tamamlaması halinde düzenlenmektedir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Defa Uzatılabilir? Kısa dönem ikamet izni, sınırsız sayıda uzatılabilir. Ancak iznin en fazla iki yıllık verilebileceği öngörüldüğünden, uzatma süreleri de en fazla iki yıldır.
Uzun Dönem İkamet İzni Düzenlenebilecek Yabancılar Kimlerdir? - Türkiye'de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet izni düzenlenir.
Ev alarak ikamet izni alınabilmesi için satın alınacak konutun, büyükşehirlerde en az 75.000 USD değerinde, diğer şehirlerde ise en az 50.000 USD değerinde olmasıdır. Bu bedellerin altında bir konut satın alınırsa, satım işlemi geçerli olacak ancak ikamet izni alınamayacaktır.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
- Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek bütün yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilir. Ancak, yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya süresiz çalışma izni verilmesi hususunda mutlak hak sağlamaz.
Ülkede Kalış Süresi
Oturma izni özünde oldukça uzun bir süre için verilen bir vizedir. Yalnızca yatırım yoluyla değil, mülteciler gibi bazı kriterleri dolduran herkese verilebilen bu belge aynı bir vize işlevi görür, ancak 1-2 hafta değil kimi zaman 5, kimi zaman 10 yıl gibi uzun süreler için verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri