Tirşik çorbası maraş taraflarında sıkça bilinen ve bahar ayının gelmesiyle yapılan şifa kaynağı bir çorbadır. Esas kökeninin Maraşın ilçesi Andırın olduğu bilinir. Ve şifasından dolayı Andırınlılar bunun adını “Andırın doktoru” koymuşlardır.
Tirşik otu nedir? Tirşik otu farklı yörelerde tırşık, tırşik ya da trişik gibi isimlerle de anılan, yaban pancarı, zehirli pancar, gavur pancarı, yılan yastığı ve yılan pancarı olarak da bilinen bir ot.
Adana, Kahramanmaraş özellikle de Osmaniye ve Andırın / Kahramanmaraş'ta yapılır. Halk arasında "Andırın Doktoru" olarak da bilinir. kışın çok sık yapılan bir çorba çeşididir. Aslen Gavur Dağı'na özgü bir yemektir.
Çukurova'nın doğusundaki dağlarda yetişen ve "yılan otu" olarak bilinen yabani bitkiden yapılan çorba, ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzetiyle yöre insanı tarafından yoğun tüketiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Arum maculatum geçmişten bugüne insanlar tarafından bilinen bir bitkidir. Bitkinin yumrusu halk arasında özellikle ateş düşürücü, balgam söktürücü ve bağırsak parazitlerinin tedavisi için kullanılmaktadır.
Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Islanmış yarmayı ve dogranmış yılanotunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın. Buğday piştikten sonra üzerine (yılanotunun acısını alması için) un serpin. Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
Tavuk suyu kaynayınca ıslanan yumuşayan tarhana ya da buğday kullanacaksanız önceden haşlanan buğday eklenir. Bir kasede yoğurt ve un iyice çırpılır. Tarhana kullanıyorsanız iyice piştikten sonra yoğurtlu karışımı ilave edin ama buğday kullananlar önceden haşladıkları için buğdayı bir iki taşım kaynatmaları yeterli.
Tencereye yağımızı koyuyoruz eriyince salçaları koyuyoruz. Kavrulunca tavuk ve köfte hariç bütün malzemeleri koyuyoruz. Kaynar su ve tavuk suyunu koyup kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra haşlanmış tavuk ve kızartılmış köfteyi koyuyoruz ve koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
Gaziantepliler'in grip savar olarak, kış aylarında kahvaltıda bile içtiği bir çorba var: beyran çorbası! Uzun saatler boyu, kısık ateşte ağır ağır pişen kemikli etin şifasından faydalanmamak olmaz. Arzuya göre içerisine limon, sirke ve dövülmüş sarımsak ekleyerek şifasını katlayabilirsiniz.
Centiyane adıyla bilinen yılan otu, özellikle kendiliğinden çayır kenarlarında yetişen bitkilerden biridir. Temmuz ve ağustos aylarında aşırı sarı çiçekleri oldukça hoş ve güzel bir görüntü oluşturur. Geniş ve iri yapılı bir bitki olmasının yanı sıra, kökleri kalındır ve aynı zamanda uzun yıllar yaşar.
Kardi otunu sıcak suda 5 saat bekletin mercimeği de sıcak suda bekletin. Sıvı yağı tencereye alıp soğanı küçük doğrayıp tencere ye alın. Kıymayı da ekleyip iyice karıştırıp soğanlar pembeleşince kardi otu mercimek ekleyip iyice kavurup salça ekleyip iyice karıştırıp su tuzu ekleyip yarım saat pişirin servis hazır.
Nivik otu temizlenir, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir ve yarım daire şeklinde doğranmış soğan kavrulurak salça ile nivik ilave edilerek kavrulur. Diğer tarafta önceden ıslatılmış erik, vişne ve elma kurusuna 2-3 su bardağı su konulur kaynatılır. Bu karışım niviğin üzerine ilave edilir.
Tirşik otu Akdeniz iklimin etkisi ile yetişen faydalı bir ottur. Bu otu bilen ve tanıyan kişilerin sayısı çok fazla değildir. Özellikle çorba yapımında kullanılmaktadır. Tirşik otuna, zehirli pancar, yaban pancarı, yılan yastığı gibi isimlerde verilmektedir.
Baygınlık ve sıtma rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun yanında gut hastalığı tedavisinde de kullanılmaktadır. Mide ve karın bölgesi rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
taksonomik olarak araceae familyasında yer alan bir bitkidir. Halk arasında tirşik otu, ayı kulağı, yılan yastığı, kabargan olarak da bilinir. Bu yabani bitkinin tüm kısımları mukoz membranlar üzerinde kuvvetli tahriş edici etki gösterirken, eğer kaynatılır ya da uzun süre kurutulursa daha zararsız hale gelir.
Nasıl Yapılır
Patates, havuç ve 3 adet pancar soyulur, rendelenir. Diğer pancar soyulur ve küp şeklinde doğranır. Ardından, soğan ve lahana kıyılır. Rendelenmiş pancar, patates ve havuç, bir tutam tuz ile 1/2 litre suya konduktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir.
Küçük küçük doğranmış soğanlar tereyağıyla hafif kavrulur. Salça eklenip biraz daha kavrulur. 1 lt. sıcak tavuk suyu dökülür. Bulgur, tuz ve kimyon eklenip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir.
Salçaları da tencereye alıp birazda salçayla kavuruyoruz. Daha sonra madımakları tencereye alıp rengi dönene kadar kavuruyoruz. Kavrulan madımakların üzerine sarımsak ve bulguru ekliyoruz ve 2 litreye yakın su ekledikten sonra pişmeye bırakıyoruz. Ben düdüklü tencerede yarım saat pişirdim.Afiyet olsun…
Uygun tencereye 6 su bardağı su ve güzelce yıkayıp süzdüğünüz pirinci alalım. Pirinçler biraz yumuşayınca mantı ve nohutu ekleyip mantılar yumuşayana kadar pişirelim. Tuzlu yoğurdu su ile inceltip tencereye dökün. Çorba kıvam alana kadar pişirmeye devam edin.
Bir tencerede 5 su bardağı suyu kaynatın. (Kemik suyu olursa daha lezzetli olur, kemik suyu eklerseniz 3 su bardağı kemik suyu 2 su bardağı su olsun.) Suyun içine bir yemek kaşığı salça ve tuz ekleyin, su kaynayınca yuvarlamaları ekleyin, tahmini 20 dakika pişirin.
Mayalanma esnasında zehiri gidiyor otun ve şifalı bir hale geliyor. Önceden ıslattığımız bir kase nohut ve yarım kase aşurelik buğday yani döğmemizi de ertesi gün mayalanmış olan düdüklüdeki tirşiğimizin içine bırakıp bu defa düdklünün kendi kapağını kapatıp, en az bir buçuk saate yakın pişiriyoruz.
Tırşık, tırşik, ya da tirşik, doğu ve güneydoğu illerimizin mutfaklarında sık sık karşımıza çıkan bir sebze yemeği. Bir tür türlü de diyebiliriz bu yemek için. Dilerseniz içine 500 gram da kuzu eti ilave ederek farklı bir tat elde edebileceğiniz bu yemek yanında pilav ve cacıkla çok iyi gidiyor.
YILAN DİLİ OTU NEDİR? Centiyane adıyla bilinen yılan otu, özellikle kendiliğinden çayır kenarlarında yetişen bir bitkidir. Temmuz ve ağustos aylarında aşırı sarı çiçekleri oldukça hoş ve güzel bir görüntü oluşturur. Geniş ve iri yapılı bir bitki olmasının yanı sıra, kökleri kalındır ve aynı zamanda uzun yıllar yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri