MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
OVACIK FAYI KADAR ETKİLEMEZ
Yedisu fayıyla birlikte birde Malatya'dan, Tunceli'ye doğru giden Ovacık fayı var. Orada olabilecek bir deprem Yedisu'dan daha çok etkiler. Çünkü Bingöl- Elazığ arasında kayaçlar Magmatik Kayaçlardan oluştuğu için Elazığ'a gelene kadar şiddetinin azalacağını düşünüyoruz. Prof.
İlgili 30 soru bulundu
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
MALATYA FAYI 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETİR
Malatya fayının 7.4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Aluçlu, "Bu fay tek seferde kırılırsa 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretir. Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir.
Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı. Doğanşehir'den başlayıp Ovacık'a kadar uzanan bir hattan bahsediyorum. Bu fay aktif görünüyor ve son zamanlarda hareketli. Aynı hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü.
Sürgü'den başlayan Erzincan'a uzanan Malatya Fayı ve Ovacık Fayının birleştiği yaklaşık 220 kilometre uzunluğunda fay hattı var. Bu fay kırılmadı. Tek seferde kırılması durumunda farklı, iki seferde kırılmasında farklı büyüklükte deprem olabilir.
Malatya-Ovacık Fay Hattı, toplamda 240 kilometre uzunluğundadır. Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan fay kırığı oldukça hareketli yapıdadır.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Yerbilimci Prof. Dr Önal Malatya'nın zemini en sağlam ilçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu an da Malatya'nın en sağlam ilçesi Arapgir.
Malatya fay zonu birçok parçadan oluştuğu için ve artık komple tek seferde kıracak basınç oluşamadığı için tek seferde kırılamaz ki kırılsa idi 6 şubattaki 7,6'lık depremde oluşan basınç sonucunda kırılırdı. Bu sebepten dolayı Malatya'da 7 ve üzeri deprem yok sevgili dostlar.
Sert ve kayalık bir bölge olduğu için sağlam bir zemine sahip Tecde mahallemizde yeni yapılaşma alanlarının ihtiyaçlarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en güzel lokasyonuna sahip mahalleleri arasında yerini alan Tecdemiz hizmetlerin en güzelini hak ediyor.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Osmaniye de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir. Depremler yer sarsıntısı yarattıklarında çok uzak alanlarda bile yıkıma neden olabilmektedir.
Malatya'daki iki deprem, aynı hat üzerinde gerçekleşti. Ancak uzmanlara göre bu hat güncel fay haritasında yok.
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Malatya ikinci derece deprem bölgesinde gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri