Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü. Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Depremin büyüklüğü kaç olacak? Yer bilimci Baturhan Öğüt, yeni bir olası deprem için Malatya-Ovacık arasındaki bölgeye dikkat çekti. Öğüt, Malatya-Ovacık bölgesini işaret ederek, "6 Şubat depremin Çardak-Sürgü Fayı kırılıp 7,6 büyüklüğünde deprem üretirken Malatya fay zonunun bir kısmı (3-parça) kırılmış olabilir.
Bunlara bağlı çok sayıda faylar var. 6 Şubatta meydana gelen bu iki deprem bölgenin hareketli olmasına neden oldu. Doğu'da Elazığ ve Malatya'nın Pütürge ilçesine kadar olan kısımlar kırıldı.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
İlgili 32 soru bulundu
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Orta Anadolu'ya geldiğimiz zaman onlara kıta içi faylar diyoruz. Bunlar da genellikle 3000-5000-10000 yıl arasında deprem üretiyor. Mesela Tuz Gölü Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi faylar ya da Malatya fayı 3000'in üzerinde yıl aralıklarla 6.5-7 biraz geçen depremler üretiyor.
MARAŞ İLE MALATYA ARASINDA 107 LOKASYONDA GÖZLEM YAPILDI
6 Şubat 2023'te meydana gelen ikinci depremde ise (Mw 7,6), Göksun (Kahramanmaraş) ile Doğanşehir (Malatya) arasında kalan bölgede; Çardak Fayı, Nurhak Fay Kompleksi, Doğanşehir Fay Zonu ile yeni belirlenen Sisne fayının kırıldığı belirlendi.
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Osmaniye de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Battalgazi ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, saat 01.32'de 11,5 kilometre derinlikte meydana geldiği tespit edildi.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, merak edilenleri busabahmalatya.com'a açıkladı. Malatya'nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu, Malatya fayının Akçadağ'a kadar kırıldığını fakat sonrasındaki fayın hala kırılmadığını söyledi.
Dr. Zeki Boyraz'ın deprem sonrası Malatya'nın geleceği ile ilgili görüşleri Çalıştay raporunda yer verildi. Boyraz, 4 bölgenin alanlarını sıralayarak bu bölgelerin yapılaşma açısından sağlam zeminli bölgeler olduğunu belirtti.
Önal, “Çöşnük Fayı, Kaleye kadar devam ediyor. Malatya merkezinden Kale'ye kadar olan bölümde de çok sayıda faylar var. 15-20 kilometre uzunluğunda bu fayımız da stres yüklendi. Bu kırılmayan faylarda 3'lük, 4'lük ve 5'lik depremler üretebilir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Malatya'da dün meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremde 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 140 kişinin yaralandığını bildirdi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan artçı depremde enkazlardan 32 kişi kurtarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri