Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Oy kullanırken neler yasak?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Oy kullanırken neler yasak?

Yasaklar nelerdir? 298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Oy kullanırken telefon yasak mı?

CEP TELEFONU İLE KABİNE GİRİLMEYECEK

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Hangi durumlarda oy kullanılmaz?

Kimler Oy Kullanamaz

Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Oy kullanmaya giderken ne gerekli?

Oy kullanmak için seçmen bilgi kâğıdı şart değil. Ancak seçmenler üzerinde vatandaşlık numarası olan bir kimlik belgesi göstermek zorunda. Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Oy kullanırken seçmen kağıdı zorunlu mu?

Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntvspor.net

Oy kullanırken bunlara dikkat!

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Seçmen kağıdı olmazsa ne olur?

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Seçmen kağıdı yoksa nasıl oy kullanılır?

kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntvspor.net

Geçersiz oy nasıl oluyor?

Geçersiz oy biçimleri

Pusulaya hiç işaret (mühür) koyulmaması (boş oy). Pusulanın oylama kurallarına aykırı olarak işaretlenmesi, mesela: İzin verilenden daha fazla ya da daha az işaret (mühür) koyulması. Sıralama oylamalarında belirtilen ardışıklığın bozulması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Cezaevinde olanlar oy kullanabilir mi?

Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Sadece kimlikle oy kullanılır mı?

Ancak TC kimliği şart. Sandığa giderken, yanınızda üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan nüfus cüzdanı gibi bir resmi belge bulunması şart. Aksi halde oy kullanamazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir. OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 2023 yılı için oy kullanmama cezası 300 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Boş oy geçersiz oy mudur?

Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: orduyorum.com

Muhtarlik Kagidina Evet Basilir mi?

Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Oy kabinine kimler girebilir?

Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

18 yaşından küçükler oy kullanabilir mi?

Türkiye'de seçme yaşı

1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ülkemizde Kimler oy kullanamaz?

- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: secim.ytb.gov.tr

Hastanede yatan oy kullanabilir mi?

16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda herkesin oy kullanabilmesi için Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaları nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kagithane.gov.tr

17 yaşını dolduran oy kullanabilir mi?

Oy kullanma yaşı kaçtır? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Hükümözlü ne anlama gelir?

Hükümözlü, mahkemede yapılan yargılama netcesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşmemiş ancak halen tutuklu bulunan kişidir. Uygulamada, hakkında mahkeme tarafında karar verilen ve dosyası istinaf veya temyiz incelemesi için üst mahkemede olup halen tutuklu olan kişi hüküm özlü olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mühür taşarsa oy geçersiz mi?

Mührün oy kullanma yerinin dışında zarf, pusulanın arka tarafı, aday fotoğrafının üzeri gibi durumlarda oy geçersiz sayılır. Seçmenlerin oy kullanılırken sadece tercih ettiği adayın altındaki yuvarlak bölüme taşırmadan ve diğer adaya da bulaştırmayacak şekilde mühür basarak oyunu kullanması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntvspor.net

Oy kaç yılda bir yapılır?

Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır ve o yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Zarfa evet mührü basılması geçerli mi?

Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekonomist.com.tr

Ehliyetle oy kullanılır mı?

Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek. Oy verirken seçmen bilgi kağıdı zorunluğu bulunmuyor. e-Devlet üzerinden veya YSK aracılığıyla sandık yerleri sorgulanabiliyor. Vatandaşlar ayrıca eski nüfus cüzdanıyla oy kullanabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntvspor.net

Seçmen kütüğüne kayıtlı olmayanlar oy kullanabilir mi?

Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

Seçmen kartı nedir?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre seçmen olma niteliğine sahip olan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile kimlik ve adres bilgilerinden oluşturulan kütüğe “Seçmen Kütüğü” denilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ysk.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT