Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Türkçeye Latince ve Yunanca gibi Avrupa dillerinden geçmiş kelimelerin kısaltmaları ise kelimelerin orijinal dildeki yazılışlarına göre yapılır. Örneğin Santimetre - Cm. Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
TDK'ye göre: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb.
Kural :Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz: C, Ca, Fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg... * Kurum , kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmalarıgenellikle sözcüklerin ilk harfleri alınarak ve büyük harfler kullanılarak yapılır.
Kısaltma, herhangi bir sözcük veya sözcük grubunu oluşturan harflerin bir kısmı kullanılarak oluşturulmuş kısa sözcük. Kısaltmalar tek bir harften oluşabildiği gibi, harf ve noktalama işaretlerinden veya noktalama işareti olmaksızın yan yana dizilmiş harflerden de meydana gelebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Milattan önce olarak değerlendirilen bu kısaltma, milattan sonra şeklinde M.S. biçiminde değerlendirilir.
Kısaltma bkz., tartışılan konuyla karşılaştırma yapmak ve konuyu genişletmek üzere okuyucuyu diğer materyallere yönlendirmek için yazılı olarak kullanılır.
CM, Türkçede SM diye kısaltılmaz ama bu kısaltma İngilizce olan centimeter kelimesinin kısaltmasıdır.
Bazı kısaltmaların sonuna konur: Alb. (albay), Dr. (doktor), Yrd. Doç. (yardımcı doçent), Prof. (profesör), Cad. (cadde), Sok. (sokak), s. (sayfa), sf. (sıfat), vb. (ve başkası, ve benzeri, ve benzerleri, ve bunun gibi), Alm. (Almanca), Ar. (Arapça), İng.
Nokta işareti bazı kısaltmalarda da kısaltmaları belirtmek için de tercih edilir. Bir kelimenin kısaltılmış halini yazarak kısaltma sonuna nokta işareti eklendiğinde o cümle nokta sayesinde doğru şekilde kısaltılmış olur. Ayrıca nokta işareti sayılarla beraber kullanılarak, sıra belirtmeye de yardımcı olur.
Yazım hataları yapmamak için, bu tür kurallara uymak gerekecektir. Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz.
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 15'inci, 56'ncı, XX'nci vb.
Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir. Kısaca Nasıl Hesaplanır?
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Her zaman önce en sonra boy yani önce genişlik sonra yükseklik yazılır. Perde ölçüleri genellikle cm cinsinden ölçülür ve yazılır. Örnek perde eni 120 cm boyu 200 cm ise perde ölçüsü 120 x 200 cm şeklinde yazılır.
Metreden daha küçük olan uzunluk birimi ise santimetredir. Kısaca, 'cm' şeklinde ifade edilir. Bu doğrultuda 1 metre 100 santimetreye eşittir.
Şu şekilde de düşünebilirsiniz: Santimetreyi metreye çevirmek için 100'e bölmemiz gerek. 100'e bölmek için virgülü 1,2 kere sola kaydırıyoruz. Bir kere sola kaydırırsak 10 ile bölmüş oluruz, iki kere sola kaydırırsak 100'le bölmüş oluyoruz. Virgülü iki kere sola kaydırırsak, 0 virgül 37 metre sonucuna ulaşırız. Harika!
Sık kullanılan kısaltmalara örnek olarak şunlar verilebilir: yıl-y, hafta-hf, saat-sa., dakika-dk., saniye-sn., gram-g, litre-L, mikrolitre-µL, metre-m, Celsius derece-°C, vs.
Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi.
Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir. Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge, rakamın (parasal tutarın) solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri