Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Irmağı üzerindedir. Cengiz Enerji bağlı ortağı olan Eti Alüminyum A.Ş. tarafından işletilen santral 540 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 42. Antalya'nın ise 2. büyük enerji santralidir.
Oymapınar Barajı, Antalya'da, Manavgat Nehri üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1977-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Eti Alüminyum A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Antalya Manavgat'ta 540 MW gücündeki Oymapınar Hidroelektrik Santrali, yıllık 1.620.000.000 Kwh üretim kapasitesine sahip.
Oymapınar barajı ve Hidro Elektrik Santralı (HES) Akdeniz kıyısında Antalya iline 76 km uzaklıkta Manavgat Çayı üzerinde enerji üretimi amacı ile kurulmuştur.
Oymapınar, Bitlis ilinin Hizan ilçesine bağlı bir köydür.
İlgili 23 soru bulundu
Tesis ayrıca Türkiye'nin 10. büyük Hidroelektrik Santrali'dir.
Manavgat Nehri üzerinde yer alan Oymapınar Barajı, 185 m yüksekliğiyle Türkiye'nin beşinci yüksek barajıdır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Antalya Manavgat'ta 540 MW gücündeki Oymapınar Hidroelektrik Santrali, yıllık 1.620.000.000 Kwh üretim kapasitesine sahip.
180 metrelik bir uçurumun dibinde, dik kayaların ve dar bir vadinin içinde derinliği 100 metreyi bulan baraj gölü, heyecan verici görüntüsü ile her yıl binlerce misafiri ağırlıyor. Oymapınar Baraj Gölü'nde, gezi tekneleriyle 'Yeşil Kanyon' turları düzenleniyor.
Berke Barajı | ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş.
Oymapınar Gölü Nerededir? Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi “Dünya'nın en güzel yeri Antalya'dır.” Bu sözü doğrulayan yerlerden biri olan Antalya'nın cennet ilçelerinden Manavgat ilçesine bağlı Oymapınar Gölüdür.
Manavgat Barajı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Çayı üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1986-1987 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Büyük barajların yapımına ise Cumhuriyetten sonra başlanılmıştır. Türkiye'deki barajların hemen hemen hepsi Devlet Su işleri (DSİ) tarafından yapılmaktadır. 1991 yılı sonuna kadar 150 baraj yapılmıştır ve bunlann 28 tanesinde hidroelektrik santral de bulunmaktadır.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri