Yemeklik ya da kızartmalarda kullanılacak şekilde doğrayın. Doğradığınız biberleri buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Buzluğa atın. Yemeklerde kullanacağız durumlarda yemeğe doğrudan ilave edebilirsiniz.
Temizlediğiniz kırmızı biberleri kullanacağınız kadar poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra dondurucuya kaldırın. Közlenmiş olan kırmızı biber poşetleri kullanacağınız zaman dondurucudan çıkartın.
Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Doğradığınız kırmızı biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Ardından poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içine koyun. Sebzeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
İlgili 35 soru bulundu
Öncelikle kırmızı kapya biber lerimizi içini temizleyip yıkadıktan sonra istediğiniz boyutta kesebilirsiniz. Buzdolabı poşetlerine koyarak ardından pipeti poşetin içine koyarak ağzınızla poşetin içindeki tüm havayı çekin. Böylelikle içinde hiç hava kalmayarak iyice vakumlanır ardından buzluğa kaldırabilirsiniz.
Sivri biber veya çarliston biberi, Saplarını kesip, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin ve dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanabilirsiniz. Saklama süresi 8-10 aydır. Biberleri kızartıp soğutun, poşetleyin ve dondurucuya kaldırın.
Tavamıza bol yağ koyupk kızdıralım. Kızartma yapacağımız tava derin olursa, kızartmak daha kolay olur. Biberleri ekleyip kızartalım ve süzgecin altına derin kase koyup, biberleri süzgece koyalım ki yağı süzülsün. Bütün biberler bitene kadar bu işlemi yapalım ve soğumaya bırakalım.
Dondurucudan çıkartılan biber hiç bekletilmeden kızgın yağa atılarak yüksek olmayan orta ateşte pişirilir. Böylece biberin rengi kararmadan yeşil olarak kalacak ve lezzetinde önemli bir kayıp olmayacaktır. Biberin kararmasının nedeni buzunun çözülerek sulanması.
Tohumlu kısımlarını da çıkarın. Ardından buzdolabı poşetlerine aktarın. Buzlukta dondurarak saklayın. Közlenmiş biberleri sadece közleyip, kabuklarını soymadan, oda sıcaklığına geldikten sonra bütün halde buzdolabı poşetlerine aktararak da saklayabilirsiniz.
Geniş bir tencereyi ocağa koyup azıcık ısıtıp (15 saniye kadar) sirke, sıvı yağ, tuz ve zeytinyağını koyup hafif kaynamaya başlayınca biberleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra iri doğranmış sarımsağımızı ve maydanozumuzu da ekleyip harmanlıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Temiz cam kavanozlarımıza dolduruyoruz.
~Biberleri yıkayıp çekirdek kısımlarını temizleyin. ~İstediğiniz büyüklükte doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyun. ~Poşetlerin içindeki havayı çıkarıp ağızlarını sıkıca bağlayarak dondurucuya koyun. İşte bu kadar kolay.
Dondurucudan çıkartılan biberleri hiç bekletmeden kızgın yağa atıp, orta ateş üzerinde pişirin. Biberleri kızgın yağa attıktan sonra mutlaka kapağını kapatın ki etrafa yağ sıçramasın. Buzluktan çıkan biberleri bekletmeden kızarttığınızda biberin rengi yeşil olarak kalır ve lezzetinde bir kayıp olmaz.
Biberleri ve patlıcanları yuvarlak veya ince uzun olacak şekilde, tercihe göre kızartmalık doğrandıktan sonra kızgın yağda kızartılır. Soğuduktan sonra dondurucu poşetlerine ne kadar kullanılacaksa paylaştırılarak yerleştirilir.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Dondurucudan çıkardığımız dolma biberlerine(buzu çözülmeden) hazırladığımız iç harcı çok tepmeden tatlı kaşığı yardımı ile dolduruyoruz. Tencereye dizdiğimiz dolmalarımızin üzerini domates ile kapatıp 2 bardak suda 1 yemek kaşığı salçayı eziyor ve üzerinden boca edip kısık ateşte pişiriyoruz.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Şekilde dolma biberlerimin çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra normal kavurarak hazırlamış olduğum dolma içini biberlere koyup domatesle üzerini kapatarak buzluk poşetlerine porsiyonluk koyup pipetle havasını alıp vakumlayarak dondurucuya koyuyorum.
Çok sulu olmayacak. Kavanozun içine biraz biber, bir iki kaşık domates sosu olarak sırasıyla kat kat dolduruyoruz. Ağzına kadar doldurup, kapağını sıkı bir şekilde kapatıp ters çeviriyoruz. İyice soğuyunca, serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
Öncelikle tavaya sıvı yağı ekleyip iyice kızmasını sağlıyoruz. Bu sırada biberleri güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından bir kürdan yardımıyla delikler açın. Dilerseniz bütün olarak kızartmak yerine biberleri iri doğrayarak da kızartabilirsiniz.
Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
En sevdiğiniz kızarmış yiyeceklerin dondurulması çözüldükten sonra sevdiğiniz yiyeceklerin kötü bir hale gelmesine neden olur. Bu hiç sağlıklı bir yol değildir.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Soyup dilimlediğiniz sarımsakları da araya yerleştirin. Bütün biberler, sarımsaklar ve maydanozları bu sıraya göre kavanoza yerleştirin. Kavanozun üzerine bastırarak havasını alın. Zeytinyağı, sirke ve tuzu karıştırıp kavanoza dökün ve kapağını sıkıca kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri