Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi. Hastanın subjektif ifadeleriyle belirtilen ve çevreden gözlenebilen, belirli bir zaman diliminde sabit duygudur. Çökkünlük, taşkınlık, neşelilik ve öfke örnek olarak verilebilir.
Duygulanım veya afekt, bireyin uyaranlara, olaylara, anılara, düşüncelere duygusal tepki ile katılabilme yetisi. Duygudurum, kişinin mizacını yani daha uzun bir süreyi kastederken; duygulanım, olaylara verilen ani tepkileri tanımlar.
Neşe, üzüntü, öfke, kin, nefret, korku, bunaltı, kaygı gibi duygusal tepkiler duygulanım olarak tanımlanır. Algılamak, tanımak, değerlendirmek, neden sonuç bağlantısını kurmak, hafızaya almak gibi zihinsel yetiler ise bilişsel süreçlerdir. İnsan düşünsel ve bilişsel yanına duyguları katabildiği ölçüde insanlaşmaktadır.
Duygudurum (mood); kişinin iç duygusal durumunu tanımlayan, göreceli olarak yaygın ve değişmeyen duygusal durumdur. Duygulanım (affekt) ise; kişinin yüz ifadesine ve davranışlarına yansıyan, dışardan izlenen duygusal dışa vurumudur, daha kısa süreli bir emosyonel durumu anlatır.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.
İlgili 21 soru bulundu
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Duygudurum bozukluğundan söz edebilmemiz için neşe ya da keder, üzüntü duygularımızın görece uzun bir süre bize hakim olmasıdır. Normal duyguduruma “ötimi” diyoruz. Duygudurum neşe yönünde artmışsa “taşkın” duygudurumdan, üzüntü, keder, elem yönünde arttıysa “çökkün” duygudurumdan söz ederiz.
Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi. Hastanın subjektif ifadeleriyle belirtilen ve çevreden gözlenebilen, belirli bir zaman diliminde sabit duygudur. Çökkünlük, taşkınlık, neşelilik ve öfke örnek olarak verilebilir.
Duygudurum bozukluğu çoğu zaman veya neredeyse her gün üzgün ve değersiz hissetmek, enerji eksikliği, umutsuzluk gibi depsesif belirtiler veya aşırı enerjik ya da mutlu hissetmek, hızlı konuşmak ya da hareket etmek, ajitasyon, huzursuzluk, sinirlilik gibi hipomanik veya manik atak belirtileri gösterir.
İrritabilite, engellenmeye yanıt olarak öfke eşiğinin düşük olması, gelişimsel düzey ile uyumsuz sinirlilik hali ya da bu sinirlilik halinin uzun sürmesi olarak tanımlanır.
Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
İkili duygulanım. Birbirine zıt, duygu, düşünce ya da istekleri bir arada yaşama durumu.
Verbijerasyon, belirli bir kelime ya da cümlenin amaçsız ve tekdüze biçimde yinelenmesidir. Perseverasyon, farklı soru ya da uyaranlara bir önceki yanıtların verilmesidir. Hasta bir konudan diğerine kolayca geçemez.
duygudurum ve ilişkili duyguların istemsiz olarak aşırı sıklık ve şiddette sergilenmesini içeren bozukluk türü.
Kişinin gerçeği değerlendirme yeteneğinin bozulduğu durumlara verilen genel bir addır. Kişinin kendi, düşünce ve algılarıyla gerçeklik birbirine karışır, düşünce ve algı düzeyinde ciddi bozukluklar ile birey neyin gerçek neyin gerçek olmadığını anlamakta güçlük çeker. Varsanı ve sanrı iki ana belirtisidir.
Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır. Moral bozukluğu yaşayan veya yapılan şeyden zevk almayan kişi, dışarıya karşı bu durumu belli etmez.
Manik kişi, genellikle hiç durmamacasına, neredeyse nefes bile almadan ve yüksek sesle konuşur. Konudan konuya atlar. Manik hastanın düşünceleri hızlanmıştır. Manide hastanın dikkati artmıştır, küçücük ayrıntıları gözden kaçırmaz, ama dikkatini belli bir konu üzerinde sürdüremez (yani dikkati dağınıktır).
İki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk, eski adıyla manik-depresif hastalık) iki ayrı hastalık dönemleriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık dönemlerinden bir tanesinde taşkınlık (mani), diğerinde ise çökkünlük (depresyon) bulunmaktadır.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
Çok enerjik olmak, kolayca sinirlenmek, az uyumak, herkesten daha önemli olduğunu düşünmek, daha konuşkan olmak gibi durumlar görülür. Bu rahatsızlıkta bireyin aşırı bir şekilde para harcamak, kişiliğine göre davranmamak, tam tersi depresif bir ruh haline büründüğü dönemleri de bulunmaktadır.
Şizoaffektif bozukluk, bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmıştır ve kişinin hem şizofreni belirtileri, hem de manik veya depresif belirtileri sergilemesiyle karakterizedir.
Distimi, bireyin uzun süreler üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık haline getirmesi sürecine verilen, kronik depresyon durumu olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri