Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar arasında bebekler, oyuncak arabalar, kuklalar, kukla evleri, bloklar, oyun hamurları, resimler, oyun setleri, oyunlar ve oyun alanları bulunur. Bu oyuncaklar, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için kullanılır.
Oyuncakların mekanik ve elektronik olmasından kaçınılmalıdır. Oyun odasında yer alan oyuncaklar her yaş grubuna ve çocuklara hitap eden olmalıdır. Küçük yaş grubuna yönelik oyuncaklar seçilirken, büyüklere de hitap edecek oyuncaklarda yer almalıdır.
Terapist çocuğun ilgi duyabileceği ve duygu ve düşüncelerini yansıtabileceği oyuncakları kendisi seçer. Elbette bu süreçte oyun terapi odası malzemeleri arasında hangisinin kullanılacağına çocuklar karar vermelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Gerçek dünyada çözemedikleri duygu, düşünce ya da davranışları oyunda ele alırlar. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir şekilde eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır.
Oyuncak dinozor: Bu oyuncakla oynayan çocuk geçmişte başına gelen sıkıntılı, korku veren bir durumu tekrar tekrar hatırladığını, aklından çıkaramadığını anlatmaya çalışıyor olabilir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Arabalar: hareketlilik, güç, kaçış, güvenlik, korunma, yolculuk, savunmalar, aile sorunları… Biberon: bebeklik dönemine geri dönme, bakım, oralite, başa çıkma konuları, bebekler, kardeşler, idrara çıkma… Dürbün: ilişki(yakın/uzak), gözetleme, avlanma, bulma, arama, yakınlık, kendini değerlendirme…
Sınır koymanın amacı çocukların özkontrol becerilerini geliştirmek ve sosyal ortamlarda davranışlarını etkili şekilde yönetmeyi öğrenebilmeleridir.
Genel olarak, oyun terapisi dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için etkili bir tedavi olabilir. Davranışlarının yanı sıra dikkatlerini ve konsantrasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca daha iyi sosyal beceriler geliştirmelerine ve duygularını daha iyi düzenlemelerine yardımcı olabilir.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu ilişkinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir.
Terapist çocukla aynı seviyede oturur ve önce oyunu anlatır. Terapist terapi uyguladığı çocuğun yaşında hissedilebilen duyguları kağıda yazar. Çocuk okumayı bilmiyorsa bu duyguları ifade eden semboller kullanır. Terapist duygu sembollerini veya duygunun adının yazılı olduğu kağıtları çocuğun önüne dizer.
İlk seansta çözüm odaklı terapistler danışanın dikkatini sorunun yapısı içinde yer alan istisnalara da çekerler (Miller vd., 1996). Örneğin: "Kendini iyi hissettiğin ve senin için durumun daha iyiye gittiği zamanlardan söz eder misin bana?" sorusu bu duruma bir örnektir.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
2022yılı itibarı ile Çift Aile ve Cinsel Terapi ücretleri; 600 ile 2000 tl arasında değişmektedir. Söz konusu ücretlere KDV dahildir. Çocuk ve Ergen Terapisi, Oyun Terapisi ücretleri genellikle 400 ile 600 Tl arasındadır.
Not: UZAKTAN ÇEVRİMİÇİ EĞİTİMLERDE GENEL KABUL OLARAK 1 DERS SAATİ MİNUMUM 15 DAKİKA VE MAKSİMUM 25 DAKİKADIR. Eğitim programımızın 75 saat uzaktan eğitim şeklinde Offline ve 25 saat süpervizyon eğitimi online olarak gerçekleşecektir.
Oyun terapisi seansları 30 dakika ya da 1 saat sürebilir. Seanslar genelde haftada bir kez gerçekleştirilmektedir. Terapinin kaç seans süreceği danışanın terapiye ne ölçüde yanıt verdiğine bağlıdır.
Oyun Terapisini Kimler Uygular? Akredite oyun terapisi eğitimi almış (yaklaşık 250 saat) ve süpervizyonlarını (yaklaşık 150 saat) tamamlamış psikolog ya da psikiyatristler tarafından uygulanır.
Uyku ve Yeme Bozuklukları, Kardeş Kıskançlığı, Anksiyete ve Takıntı Sorunları, Erken Yaşam Depresyonu, Saldırgan Davranışların Sürekliliği, İstismarcı Psikoz, Ölüm veya Boşanma Süreci, Hiperaktivite, Sosyal Beceri Bozukluğu gibi sorunların oyun terapisi yoluyla profesyonel olarak ele alınması amaçlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri