Oyun terapisti olmak için üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp ve çocuk gelişimi bölümlerini tamamlamak, istenen bir eğitim derecesidir. Türkiye'de oyun terapistliği mesleğini yerine getirmek için klinik psikoloji üzerine eğitim almak şarttır.
Oyun Terapisi Eğitimine Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği mezunları ve öğrencileri ile birlikte Sosyal Hizmet Uzmanları, Doktorlar, Pedagoglar, Hemşireler ve Öğretmenler katılabilir. Çocuklarının gelişimini önemseyen ebeveynler de bu eğitimi alabilir.
Genel anlamda Klinik Psikoloji bölümünden mezun olup terapi konusunda kendini yetkin hisseden kişiler ofis açıp danışmanlık / terapi hizmeti verebilmektedirler. “Özetle, eğer kişi yasal çerçeveye bağlı değilse, herhangi bir lisans programı okuduktan sonra oyun terapisi eğitimi alarak, 'Ben oyun terapistiyim' diyebilir.
Oyun terapistinin maaşı 4250 TL ile 8500 TL aralığındadır. Oyun terapisti maaş aralığını çalışanın görev yaptığı kurum, alanındaki tecrübesi, görevde geçirdiği süre vb. etkiler.
Oyun terapisi sertifikası almak için öncelikle oyun terapisi eğitimi almak ve bu eğitimde mesleği icra etmek için gereken bilgilere sahip olunduğunu göstermek gerekir.Oyun terapisi kursu tarafından verilen eğitim sonunda değerlendirme sınavı yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
300 TL - 650 TL
Profesyonel ve güvenilir Oyun Terapisi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Oyun Terapisi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Oyun terapistlerinin %58,3'ü lisans derecesine sahip, %29,6'sı yüksek lisans derecesine sahiptir. Çoğu oyun terapistinin üniversite diploması olmasına rağmen sadece lise diplomasına sahip oyun terapistleri de bulunmaktadır.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
Not: UZAKTAN ÇEVRİMİÇİ EĞİTİMLERDE GENEL KABUL OLARAK 1 DERS SAATİ MİNUMUM 15 DAKİKA VE MAKSİMUM 25 DAKİKADIR. Eğitim programımızın 75 saat uzaktan eğitim şeklinde Offline ve 25 saat süpervizyon eğitimi online olarak gerçekleşecektir.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Oyun terapisi eğitimi, teoride herkese açık olsa da eğitimin kazanımlarını terapide uygulayacak kişiler bellidir. Bu yüzden alınan eğitimin, başta psikoloji, tıp, sosyal hizmet, çocuk gelişimi ve PDR mezunlarına açık olması gerekir.
Çocuk psikologları bireysel görüşme, aile görüşmesi yapabilir. Oyun terapisi, resimlerle çalışma, kum terapisi, test ve envanter uygulamaları ile çocukla çalışabilir. Kukla, masal terapi gibi yardımcı çalışmalardan faydalanabilir. Psikoeğitim ve psikoterapi uygulamaları yapabilirler.
Oyun terapisini meslek olarak yapmak isteyenler üniversiteler ve üniversitelerin iş birliği yaptığı kurumlardan alınabilir. Üniversitelerde eğitimler uzaktan online eğitim şeklinde yapıldığından internetin olduğu her yerden katılım sağlanabilir.
Oyun terapisi sertifikası ile çocuğun duygularını temel ihtiyaçlarını, sevgilerini, nefretlerini, saldırganlık ve bir çok davranışlarının nedenlerini öğrenebilir, onların dünyasına girebilir ve problemlerine çözüm üretebiliriz. Oyun Terapisi Sertifikası, katılımcıya teorik bilgi ve beceri kazandırır.
Rehabilitasyon merkezlerinde: Oyun terapistleri, fiziksel ve zihinsel engellilerin rehabilitasyonu sırasında oyunlarla terapi yaparak, motor becerileri geliştirme, duyusal ve bilişsel fonksiyonları iyileştirme ve genel refahı artırma amaçlarıyla çalışabilirler.
Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymalarını amaçlar. Oyun terapisti ise çocuğun ortaya koyduğu oyun dünyasına onunla birlikte girerek, çocuğun oyun dilini konuşur.
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Temel olarak yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş oyun terapi yöntemleri olarak ikiye ayrılabilir. Yönlendirilmiş oyun terapisinde çocuğa direktif verilerek oyun oynaması sağlanır. Yönlendirilmemiş oyun terapisinde ise, oyun çocuğun kontrolündedir.
Masal terapisi eğitimi ile terapötik bir ortamda nasıl masal anlatılacağını ve çocuğun gözlemleneceği öğrenilir. Tüm eğitimleri tamamlandıktan sonra aile danışmanlığı merkezleri, psikiyatri merkezleri ve çocuk gelişimi ile sosyal hizmet kurumlarından çalışma olanağı vardır.
Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar arasında bebekler, oyuncak arabalar, kuklalar, kukla evleri, bloklar, oyun hamurları, resimler, oyun setleri, oyunlar ve oyun alanları bulunur. Bu oyuncaklar, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için kullanılır.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Oyun terapisi, çocukların duygu ve davranışlarının bir. oyun ortamında gözlenmesi tekniğidir. Çocuklar. kendilerini oyun aracılığıyla ifade ederler.
Türkiye'de oyun terapisti olmak için ilgili bölümlerden mezun olup klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitim görmek şarttır. Ayrıca klinik psikoloji yüksek lisansı genellikle psikoloji, PDR ve çocuk gelişimi mezunlarını ilgilendirdiğinden bu alanlardan mezun olanlara öncelik verilir.
Çocuk psikoloğu olmak için üniversitelerin, Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık & Rehberlik (PDR) bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Buradan mezun olan uzmanlar psikoloji alanında yüksek lisans yaparak, çocuk psikolojisi alanında eğitimler alarak kendilerini bu alanda geliştirebilmektedirler.
Kimler Çocuk Psikoloğu Olabilir? 4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş, sonrasında 2 yıl “Klinik Psikoloji” veya “Klinik Çocuk Psikolojisi” yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Çocuk Psikoloğu” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri