eleman.net verilerine göre, Oyun Geliştirici 2023 yılında ortalama 42.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Oyun Geliştirici , Ocak 2023 yılında ortalama 34.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 21.296 TL maaş alıyordu.
Oyun Yazılım Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin yazılım ve bilgisayar mühendisliklerinden mezun olan ve oyun yazılım alanında uzmanlık edinmek isteyenler, kariyerlerini bu doğrultuda şekillendirebilirler.
Oyun Tasarımcısı Nasıl Olunur? Eğitim gerekliliği olarak üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir; ancak oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi şart değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Oyun Geliştirici Ne Demek? Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir. Oyun geliştiricileri, oyun tasarlama, programlama, grafik tasarım, oyun sunumları ve testi gibi çeşitli görevler üstlenebilir.
Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Bu faktörlere dayanarak, oyun geliştirme için bazı popüler programlama dilleri C++, C#, Java, Python ve Lua'dır. Bu diller birçok popüler oyunun yaratılmasında kullanılmıştır ve oyun geliştirme toplulukları tarafından güçlü bir desteğe sahiptir.
Oyun programlamada en çok kullanılan dil C++'dır. Ama hedef platforma göre genellikle dil değişir. Örneğin Windows ve XBOX oyunları için C#, eski sistemler için Assembly gibi. Bazı şirketler oyunları için kendi dilini üretir.
Animasyon ve Oyun Tasarımı, üniversitede İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Yazılımcı olmak isteyen kişilerin bilgisayar mühendisliği ve üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerini tercih etmesi gerekir. Sadece bu bölümleri tercih eden kişiler değil programcılık ve yazılım alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilir.
Dijital Oyun Tasarımı mezunları maaş aralığı 4500 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir. Bir senelik deneyime sahip bir oyun tasarımcı 4500 TL maaş alırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip bir oyun tasarımcı 5000 TL ile 9000 TL arasında maaş almaktadır.
eleman.net verilerine göre, 3D Modelleme Uzmanı 2023 yılında ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda 3D Modelleme Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 21.120 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.024 TL maaş alıyordu.
2.) Grand Theft Auto V: C++, Lua
Rockstar Games'in büyük başarı elde eden açık dünya aksiyon-macera oyunu Grand Theft Auto V (GTA V), C++ programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Oyunun senaryo ve oyun içi betikleri ise Lua programlama diliyle yazılmıştır.
PAWN. PAWN, GTA San Andreas Multiplayer programlama dilidir. Aynı zamanda Half-Life, Counter-Strike online modlarının, C++ benzerliğiyle bilinmektedir. PAWN ile ilgili dosyalar sunucu dosyasında bulunmaktadır.
Roblox Studio
Oyunlar, oyun ortamını manipüle etmek için Lua programlama dilini kullanan bir nesne yönelimli programlama sistemi altında kodlanmıştır.
Java, bağımsız oyun geliştirme şirketleri tarafından ve mobil oyunlar oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kodlama, program ve yazılım gelişme üzerine yoğunlaşmak için en önemli ihtiyaçlardan bir tanesi de İngilizce bilgisidir. Günümüzde geçerliliğini sürdüren popüler programlama dili İngilizcedir. Sizlerde kodlamayı kolay bir şekilde kavramak ve kod yazmak için İngilizce bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.
Unity oyun motoru ile oyun geliştirebilir, 3 boyutlu seviye tasarımları oluşturabilir, C# programlama dili ile programlama yapabilir.
Bütün yazılımcılar işlerinde yüksek matematik kullanmazlar, böyle bir genelleme yanlış olur. Fakat yazılım mühendisliğinin yeni nesil uygulamalarında ve yazılım mühendisliğini okurken yüksek matematik gereklidir.
Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor.
Yazılımcılara talep yüksek iken yazılımcı arzı o hızla artmıyor. Çünkü kitlesel olarak yazılımcı yetiştirme konusunda hala sıkıntılar var. Dolayısıyla bu iş biraz eğitim ama daha fazla şekilde de kişilerin kendi çabalarıyla oluyor. Hatta başarılı örneklerin çoğunluğunda kişisel çabaların daha önde olduğunu görüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri