Oyuncu (aktör veya aktris), dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı.
Oyunculuk, bir hikayenin tiyatro, televizyon, film, radyo veya mimetik modu kullanan diğer herhangi bir ortamda bir karakteri benimseyen bir aktör veya aktris tarafından yürürlüğe konulmasını konu alan bir sanat disiplinidir.
Oyunculuk mesleği, eğitim şartının yanı sıra çeşitli tecrübelerle birlikte de deneyimlenen bir iş koludur. Farklı projelerde görev alarak veya usta oyuncuların yanında yetişerek de oyunculuk mesleğini yürütmek mümkün olur.
Nasıl Oyuncu Olunur? Oyuncu olmak isteyen kişiler, üniversitelerin; Drama ve Oyunculuk, Radyo Sinema ve Televizyon bölümlerinden lisans eğitimi alabilmektedir. Ayrıca konservatuarların oyunculuk bölümü bulunmaktadır. Konservatuara kabul için özel yetenek sınavına giriş şartı aranmaktadır.
Oyuncu olmak isteyenlerin kendilerine has özellikleri ve fiziksel görünümleri onlar için avantaj veya dezavantaj olabilir. Ancak güzellik, oyuncu olmak için bir kriter değildir. Sizin oyunculuk eğitiminiz, öz geçmişiniz ve tecrübeleriniz bu aşamada daha önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Oyunculuğa Kaç Yaşında Başlanır? Oyunculuk eğitimi için bir yaş sınırı olmadığı gibi oyunculuğa başlamak için de bir yaş sınırı yoktur.
Cevabınız evetse bunun yalnızca yetenek ile ilgili olmadığını belirtmemiz gerekir. Oyuncu olmak için yeteneğin yeterli olmadığını ve ciddi bir eğitimden geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Oyunculuğu profesyonel bir meslek olarak yapmak istiyorsanız mutlaka eğitim almanız gerekmektedir.
Başarılı bir oyuncu olmak için gerekli olan temel oyunculuk tekniklerinden sahne kullanımına, diksiyon kurallarından doğaçlama yapmaya kadar her şeyi öğreneceğiniz MEB Onaylı Oyunculuk Kursu, 12 hafta 96 saatlik bir eğitim olup sizleri profesyonel kariyerinize hazırlamak için planlandı.
Ancak küçük yaşta dizi oyuncusu olabilmeniz için cast ajansa ailenizin onayıyla başvurmanız gerekiyor.
Oyuncu olmak için lise döneminde tercih edebileceğiniz okullar şöyle: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi – Tiyatro Bölümü Pera Güzel Sanatlar Lisesi – Tiyatro Bölümü
Oyuncunun iyi bir diksiyona ve hitabet yeteneğine sahip olması gerekir. Aynı zamanda oyunculuk çok fazla ezberi gerektiren bir meslek dalıdır. Bu sebeple oyuncuların ezber kabiliyetinin iyi olması değil ise bunu geliştirmek adına çalışma yapması elzemdir.
Türkiye'deki üniversitelerin konservatuar bölümlerinde yer alan Sahne Sanatları, Müzik ve diğer sanat bölümleri yetenek sınavları ile öğrenci kabul etmektedir. Oyunculuk taban puanları için YGS'den 150 – 160 puan almanız yeterli olup yetenekleriniz doğrultusunda dilediğiniz bölümün yetenek sınavlarına girebilirsiniz.
Bu nedenle, aktör kelimesi modern İngilizcede hem erkek hem de kadın oyuncuları karşılayacak şekilde yeniden ortaya çıktı, ancak aktris kelimesi ödül törenlerinde kadın oyunculara verilen ödüllerde kullanıldı ve hâlâ genel kullanımda yaygındır.
Erkek oyunculara aktör denir.
Genel anlamda temel oyunculuk becerilerinin öğretildiği oyunculuk eğitimi derslerinde diksiyon, ses ve nefes çalışmaları, beden dili kullanımı, doğaçlama beceriler, karakter çözümleme, role girme, sahneyi etkin şekilde kullanma gibi konular ayrıntılarıyla öğretiliyor.
Oyunculuk eğitimini özel olarak almak isteyenler 1500 - 2000 TL gibi ders başı ücret ödeyebilirler. Oyunculuk eğitimi fiyatları, özel ders olarak daha yüksek gelebilir. 4 aylık bir özel ders aldığınızı düşündüğümüzde ödeyeceğiniz rakam 25000 TL'yi geçebiliyor.
Oyuncu olmak için mutlaka bir kursa kayıt olmalısınız. Burada alacağınız eğitimin ardından MEB onaylı sertifikaya sahip olduktan sonra sektöre adım atmış olacaksınız.
Türkiye'de ücretsiz konservatuvar eğitimi veren tek konservatuvardır. 2005 senesinde Kadiköy Bahariyede MSM Sahnesi açılmıştır. Türk tiyatrosunun emektarları Müjdat Gezen önderliğinde MSM öğrencileriyle oyunlar sergilemektedirler.
Eğer çocuk oyunculuk eğitiminizi başarıyla tamamlar, pratik yapmayı ihmal etmez ve gelişim göstermeyi sürdürürseniz 16 yaş oyunculuğa başlamak için asla geç değildir.
Oyunculuk; ses, jest, mimik ve beden dilini kullanarak farklı bir karaktere hayat verebilme sanatı demektir. Oyuncu olmak için yetenekli olmak şarttır. Fakat sadece yetenekli olmanız, iyi bir oyuncu olmak için yeterli olmayacaktır.
sorusunu yanıtlamamız gerekirse eğer, oyunculuk duygusal zekaya bağlı, yoğun olarak fizyolojik dayanıklılık gerektiren zor bir meslektir. Jest ve mimik çalışmaları, ses eğitimi, metin okumaları, dans eğitimi… vb eğitimleri almak zorundasınız. Ancak tüm zorluğuna rağmen oyunculuk keyifli ve eğlenceli bir meslektir.
Oyuncu olmak için öncelikle oyunculuk alanında kendinizi geliştirmeniz ve yeteneklerinizi ortaya çıkarmanız gerekir. Bunun için oyunculuk eğitimi almak, çeşitli kurslara ve atölyelere katılmak, kendinize uygun bir cast ajansına kayıt olmak ve düzenli olarak rol denemeleri yapmak önemlidir.
Cast ve oyunculuk alanında sıklıkla adı geçen terimlerden biridir. Audition yani deneme çekimi her oyuncu ve oyuncu adayının hayatının bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri