Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir. Bu besin maddelerinden hangisi elde bulunuyor ise bir zooteknist ziraat mühendisi veya veteriner hekimin bilgisine müracaat edilerek bunlara göre hayvanın ihtiyacı olan yem yapılır.
👉 https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “BELGE AL“ tıklanarak, İşletme Tescil Belgesini almak istediğiniz işletme seçilerek ödeme yapılıp, doğrulanabilir işletme tescil belgesi alınır.
Besicilik, hayvanların bilinçli olarak yemlenmesi ile beraber, hayvanın mevcut ağırlığını artırarak, hayvandan çıkan et miktarını ve kalitesini arttırmaktır. Bu sayede doğru yem miktarı, doğru hayvan cinsi ve kriterleri ile hayvandan alınan verim artacaktır.
Besi çiftlikleri, hayvanların rahat bir şekilde barınabileceği alana sahip olmalı, mevsime göre açık ya da kapalı yapıda binaları ile desteklenmelidir. Doğal ortamlarda yetişebilir olması için doğal yayılım yapması oldukça önemlidir. Bu nedenle, çiftlik içerisinde otlaklar bulundurulmalıdır.
Besiye alınacak hayvan 1 yaşından daha küçük olmalıdır. Siyah Alacalarda ve Esmer danalarda 8-18 ay, yerlilerde ise 15-25 aylar arası büyüme hızı en yüksektir. Genç sığırlar yedikleri yemi iskelet ve ete dönüştürürler.
İlgili 20 soru bulundu
5-7 aylık dişi danalar 6 kg yem ihtiyacının 3.5 kg'mı iyi kaliteli kuru ot ve 2.5 kg'lık kısmı buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2.5 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + buzağı büyütme yeminden 2.5 kg verilebilir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Çiftlik kurmak için kaç dönüm? Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.
Ziraat Bankası devletin hayvancılığa olan desteğini halka sunmaktadır. Bu sayede hayvancılık sektöründe bulunanlar bu düşük faizli kredi imkanları ile hayvan, yem, makine gibi alet ve malzemelerini alabileceklerdir.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır.
Türkiye'de besicilik maaşları genellikle 17.000 TL ile 30.000 TL arasında değişebilir. Kendi işletmesini kuran besiciler ise, hayvan sayısı, üretim kapasitesi ve pazardaki talebe bağlı olarak daha yüksek gelir elde edebilirler.
Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Çiftçi Kayıt Belgesi almak için iki şekilde başvuru yapılabilir. Başvuru yollarından ilki e-Devlet sistemi üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak başvuru formu doldurmak, ikinci yol ise internetten Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim etmek şeklindedir.
Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Ahır/ağıl yapımı ve/veya tadilatına, damızlık boğa, koç ve teke alımlarına ve gübre sıyırıcı ve süt sağım makinesi alımlarına 2019-2023 yılları arasında % 50 hibe uygulanacaktır.
Üretici başına kullandırılacak azami kredi tutarı 600.000 TL. Kredilere ilk 18 ay anapara ödemesiz olmak üzere toplam 84 aya kadar vade verilecek. Üreticiye yansıyacak faiz oranı yıllık yüzde 1,1-yüzde 5,5 aralığında olacak. Öz kaynak katkısı aranmayacak.
KOSGEB, TÜBİTAK, KALKINMA AJANSI, DAGEM gibi Kuruluşlardan teşvik alarak Türkiye'de Hayvancılık sektörüne yön veren bir işletme haline geldi.
e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
Çiftçiliğini kanıtlamak üzere üreticilerimiz ziraatle uğraşıyorsa üretim yaptığı arazinin tapu kaydını,hayvancılıkla iştigalse hayvan kayıtlarını ilgili yerlerden alarak,nüfus kayıt örneğı ve bir fotoğrafla birlikte aşağıda yer alan çiftçi kütük belgesini doldurup muhtara onaylatarak ziraat odasına getirmesi ...
Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
12 aylık Belçika mavisi dana bir ton canlı ağırlığı geçebilir. Belçika mavisi inekleri yaklaşık 900 – 1000 Kg, Belçika mavisi boğaları ise yaklaşık 1500 – 1600 Kg canlı ağırlık ortalamasında olabilmektedir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
nedeniyle mutlaka toprak, su yönetimiyle birlikte ele alınmalıdır. Kültür ırkı bir büyükbaş hayvan için yıllık gerekli olan kaba yem miktarı 4,5 ton olarak hesaplanmaktadır. 4,5 ton kaba yem, yaklaşık 7 ton mısır silajı ile 1,5 ton kuru ota (yonca, fiğ, arpa-yulaf-buğday hasılı, korunga vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri