Özbekistan vatandaşlığına geçecek olan kişi kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkmak durumdadır ki söz konusu yasaya göre herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan kişiler din, dil, ırk, cinsiyet, etnik köken ayrımı yapılmaksızın Özbekistan vatandaşlığına geçebilir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Özbekistan vatandaşı ikamet izni uzatma süresi uzatma başvurusunun türüne bağlı değişiklik göstermektedir. Kısa dönem oturma izinleri, bazı durumlar haricinde en fazla 2 yıla kadar, insani ikamet izinleri en fazla 1 seneye kadar, aile ikamet izinleri ise 3 yıla kadar düzenlenebilmektedir.
Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır. Tahancı Hukuk Bürosu tarafından yapılan vatandaşlık başvuruları yetkili makamlar ile kurulan temaslar sonucu daha hızlı şekilde sonuçlanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda; Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
Türkiye'de 30 günden fazla kalmak isteyen Özbekistan vatandaşlarının ikamet izni alması gerekmektedir. İkamet izni düzenlemeye yetkili makam Göç İdaresi olup, kişinin şartlarını taşıdığı ikamet türüne göre randevu alması gerekmektedir.
Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü), yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır.
Bir kişi, genellikle birden fazla vatandaşlığa sahip olabilir, ancak bu durum ülkenin vatandaşlık yasalarına ve politikalarına bağlıdır. Her ülkenin kendi vatandaşlık yasaları ve politikaları vardır, bu nedenle çifte vatandaşlık hakkı ve koşulları ülkeden ülkeye değişebilir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
ÖZBEKİSTAN: Diplomatik ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Diğer resmî pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. PAKİSTAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir.
Özbekistan vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak Özbekistan vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından vatansız olduğuna karar verilen yabancılara, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilmelerini sağlayan ve ikamet izni yerine geçen “vatansız kişi kimlik belgesi” verilir.Belge, en fazla ikişer yıllık sürelerle ve vatansızlık hali devam ettiği sürece uzatılacak şekilde düzenlenir.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusu, yaklaşık 8-10 ay içerisinde sonuçlanır.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Evlilik yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Kanuna göre yabancı bir kişi bir Türk vatandaşı ile evlenirse ve bu evlilik en az üç yıl boyunca devam ederse Türk vatandaşlığına hak kazanabilir. Yabancının ayrıca kanunda yazılı diğer şartları da sağlaması gerekmektedir.
Çifte vatandaşlık elde etme süreci, ilgili ülkelere bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak, çifte vatandaşlık elde etmenin dört ana yolu vardır: doğum, evlilik, vatandaşlığa kabul veya yatırım yoluyla.
Özbekistan Cumhuriyeti, ülkenin vatandaşlığına geçecek kişilerin kültürel, sanatsal, bilim ve spor alanlarında üstün başarılara sahip kişilere, gerekli kriterler karşılandığı takdirde vatandaşlık vermekte olup bu kişilere vatandaşlığa geçişte kolaylıklar sağlamaktadır.
Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.
Özbekistan'a vizesiz gidilir mi? Özbekistan vize uygulamalarında değişiklik yaptığını bildirmiştir. T.C. Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021'de imzalanan yeni kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak koşuluyla vizesiz seyahat edebilecekler.
Çalışma izni ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, vatandaşlık kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için ön koşul Türkiye'de kesintisiz 5 yıl çalışma izni ikamet etmenizdir.
Yatırım yoluyla Türk Vatandaşlığı belirli yatırım yapan kişilerin kendisi, eşi ile 18 yaşından küçük durumdaki çocuklarına Türk Vatandaşlığına istisnai olarak başvuru yapma hakkı tanınmıştır.
Yatırımla vatandaşlık için 'altın pasaport' tanımı da kullanılıyor. Bu, yatırımla oturum izni sağlayan 'altın vizeden' farklı bir uygulama. 'Altın pasaportta' yabancılar, belli bir miktar parayla bir ülkeye, o ülkenin istediği ek şartları da kabul edip yatırım yapıyor ve o ülkenin vatandaşlığını elde edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri