Özbekistan ekonomisi, serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bir geçiş ekonomisidir. Tarım ve imalat sanayi GSYİH'nin yaklaşık dörtte birini oluşturarak ekonomiye eşit katkı sağlamaktadır. Özbekistan büyük bir pamuk üreticisi ve ihracatçısı olup aynı zamanda önemli bir altın üreticisidir.
Özbekistan, 2020 yılında BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkeleri arasında pozitif yükselişini koruyan üç ülkeden biri. Özbekistan'ın kişi başına düşen GSYİH'si 2018'de 1.540 dolardan 2019'da 1.740 dolara yükseldi. Tüketici fiyatlarındaki yıllık yüzde değişimi (enflasyon) 2018'de %17.5 idi ve 2019'da %14.5'e düştü.
Özbekistan, Türk Konseyine 14 Ekim 2019 tarihi itibarıyla üye oldu. Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 50,5 milyar dolar civarında. Toplam ihracatın 14 milyar doları aştığı Özbekistan'da ithalat da yaklaşık 20 milyar dolar. Ülke ihracatında başlıca ülkeler İsviçre, Çin, Rusya, Kazakistan ve Türkiye.
2022 yılında 15 milyar dolarlık ihracatla dünyada 86. sırada olan ülkenin ihracat yaptığı başlıca ülkeler Çin, Rusya, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan'dır.
Etnik dağılım: Özbek 80%, Rus 5.5%, Tacik 5%, Kazak 3%, Karakalpak 2.5%, Tatar 1.5%, diğer 2.5% şeklindedir.
İlgili 28 soru bulundu
Nayman boyu-Bu boy Kırgızlarda, Kazaklarda ve Özbeklerde de bulunmaktadır. Bu boyun yerlesme seklin belirtirsek onlar de asagıdakiler.
Özbekistan'da asgari ücret 3.540.000 Özbek Somu'dur.
Özbekistan sağlanan hızlı ekonomik büyümeye rağmen düşük gelire sahip ülkeler gurubunda yer almaktadır. Özbekistan ile dış ticaretimizde 2004 yılından 2018 yılına kadar sürekli olarak açık verilmiş, ticaret açığımız 100 milyon Doları aştığı tahmin edilen bavul ticareti yoluyla bir ölçüde telafi edilebilmiştir.
Özbekistan ekonomisi büyük ölçüde doğal gaz ve emtia ihracatına dayanmaktadır.
Özbekistan'ın enflasyonu 2016 yılından bu yana en düşük seviyeye inerek 8,77'ye geriledi. Özbekistan İstatistik Kurumu, 2023 yılının enflasyon rakamını açıkladı. Tek haneye düşen enflasyon, 2016'dan bu yana ilk kez 8,77 olarak kaydedildi.
Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.
Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı. "Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!"
Özbekistan antik kentleri, mimari zenginliği ve İpek Yolu kültüründen bugüne taşıdığı mirasıyla Orta Asya'nın en etkileyici ülkelerinden biri. Semerkand, Buhara ve Hive; medreseleri, mozoleleri, camileri ve türlü türlü eksantrik cazibe noktalarıyla gelen ziyaretçileri asla hayalkırıklığına uğratmıyor.
Özbekistan ekonomisi, serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bir geçiş ekonomisidir. Tarım ve imalat sanayi GSYİH'nin yaklaşık dörtte birini oluşturarak ekonomiye eşit katkı sağlamaktadır. Özbekistan büyük bir pamuk üreticisi ve ihracatçısı olup aynı zamanda önemli bir altın üreticisidir.
Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi'nin verilerine göre, Ocak-Mart 2022 döneminde Özbekistan'ın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) cari fiyatlarla 162,8 trilyon som olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin Özbekistan'dan ithalatında başlıca ürünleri ise; Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), bakır teller, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmiş sebzeler oluşturmaktadır.
Ülkemizin Özbekistan'a ihraç ettiği başlıca ürünlerin ilaç, tarım makinaları, bebek bezleri, sera malzemeleri, hububatın öğütülmesi için makinalar, boya sabitleştiriciler, inşaat malzemeleri, polyester ve bazı kimyasal malzemeler olmuştur.
Özbekistan'da üzüm, kavun, kayısı, armut, elma, kiraz, nar, limon, incir ve hurma gibi meyveler bol miktarda yetişir. Patlıcan, biber, şalgam, salatalık ve tatlı domates gibi sebzeler de bol miktarda bulunur.
Özbek 22 Ayar Altın Yüzük Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Üstün Kalite: Bilezikci'nin sunduğu 22 ayar (916k) altından üretilmiş bu özel yüzük, her detayıyla mükemmelliği ve saf altının ihtişamını yansıtır.
1 Haziran'dan itibaren Taşkent dükkânlarındaki bayat ekmeğin fiyatı 1.600 somdan 2.800 som'a yükseldi. Gazeta. uz'un haberine göre başkentteki bazı dükkanlar 3 bin som'a ekmek satıyor.
Daha önce, asgari ücret ayda 679.330 Sum, temel hesaplama tutarı ise 223.000 Sum'du. Şimdi bu miktarlar sırasıyla 747.300 Sum ve 245.000 Sum olarak belirlendi.
Ülkenin para birimi olan Özbekistan Somu, Türkiye'de değeri en düşük para birimleri arasında. 100 Özbekistan somu 9 kuruş. Güney komşumuz olan Irak, önemli petrol rezervlerine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri