Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Özbeklerin etnik kimliği meselesi, XIV-XVI yüzyıllara Deşti Kıpçak'tan gelen Türk ve Türkleşmiş Moğolların Maveraünnehr'e siyasi intikaline dayanmaktadır. XX. yüzyılın sonu ve XXI. yüzyılda Özbekler, artık bir millet olarak şekillenmeye başlamıştır.
Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti (Özbekçe: Oʻzbekiston Respublikasi), Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş, 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir.
Özbekler ise, atın iyisini misafirlere sunuyor. At eti pahalı olduğu için, sadece özel konuklara ikram ediliyor. At eti, özellikle bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Ancak düzenli olarak at eti tüketen kişileri, narkoz etkilemediği için farklı sağlık sorunları görülebiliyor.
Hemen belirtmek gerekir ki Özbekistan geceleri en güvenli ülkedir. Sokaklar sakin ve sessiz, sadece turist polisi ve geceleri özel devriye memurları görev başındalar, böylece şehrimizi sakin bir şekilde, canınız ve malınız için korkmadan dolaşabilirsiniz. Şehirlerin sokakları ve caddeleri özellikle geceleri güzeldir.
Özbek kahvaltısı sadece lezzeti ile değil, dengeli ve kullanışlı özellikleri ile de öne çıkıyor. Parvarda, helva, paşmak, haştak, nişalda, şerbet, öreme, navat şeker, tulumba, baklava gibi ulusal tatlılar da birçok kişiyi şaşırtacak şekilde geleneksel kahvaltı menüsünde yer alıyor.
Bunlar içerisinde en çok yedikleri koyun, sığır ve tavuk oluyor. Bazı yörelerde at eti de yaygın olarak tüketilmektedir. Çok çeşitli hayvanî besinlerle, tarıma dayalı kaynakların fazlalığı Özbek mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır.
Özbekistan'ın gayri safi yurt içi hasılası 2016'da 67,22 milyar dolar oldu. Ekonomik güç olarak 71. sırada yer alan ülkede, kişi başına düşen milli gelir 2 bin 220 dolar, enflasyon yüzde 9 civarında. Altın rezervleri bakımından dünyada 4., üretiminde de 7. sırada yer alan Özbekistan'da yıllık 92 ton altın üretiliyor.
Özbekistan'da konuşulan dillerin büyük kısmı Türk dilleridir . Bununla birlikte, hükûmetin iki dili bulunmaktadır; birinci ve devlet dili olarak Özbekçe ve etnik gruplar ve kamu kurumlarının dili olarak ise Rusça.
Özbekistan resmi kaynaklarına göre, ülkedeki işsizlik oranı % 1,1'dir. şgücünün % 56,7'sini erkekler, % 43,3'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Ortalama asgari ücret 24 Dolar seviyesindedir.
Başlarına isteğe göre doppı (takke), şapka, kep, bere giyebilirler. Yaşlı adamlar (emekli olanlar) yazın milli kıyafetler sayılan yektek, laa zım, doppı, kışın da çapan, kürklü şapkalar, mahsı galoşlar giyerler, sarık takabilirler. Özbekler'in en yaygın olan hafif baş giysileri doppı (takke) dır.
Özbekler ağırlıklı olarak Türk kökenli, kültür olarak Fars ve Türk-Moğol ögelerini birlikte barındıran bir halktır. Bazı görüşlere göre, Özbekler, Türk ve Moğol kökenli göçebe halkların İran kökenli yerleşik halkla karışması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özbekistan ekonomisi büyük ölçüde doğal gaz ve emtia ihracatına dayanmaktadır.
Sulanan toprakların en önemli ürünü pamuk olup, toplam pamuk üretimi BDT üretiminin 2/3'ünün oluşturmaktadır. Diğer önemli tarım ürünleri ise pirinç, buğday, badem, meyve, üzüm ve ipektir.
Taşkent (Özbekçe: Toshkent), Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir.
Buna göre Özbekistan'da 21 yaş altındaki kişilere alkol satışı yasaklandı. Yasak kapsamına giren kişilere internet üzerinden alışverişlerde, otomatlarda, büfelerde, otogar ve istasyonlarda alkol satışı yapılmayacak.
Yeni kurallara göre, işyerlerinde, sağlık, eğitim ve dinlenme tesislerinde, benzin istasyonları gibi yangın riski olan bölgelerde sigara içmek yasaktır.
Özbekistan Türk vatandaşlarına seyahatlerinde 30 günü aşmamak koşuluyla vize muafiyeti uyguladığını bildirdi. Özbekistan Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistana seyahat edebilecekler.
Özbekistan oturum izni çalışma izni ile doğrudan bağlantılıdır. Çalışma izni olmadan ülkede oturum izni başvurusu yapılamamaktadır. Özbekistan'da ofis açmak, şirket kurmak için gelenlerin mutlak süratte ticari vize ile ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir.
Türkiye'nin Özbekistan'dan ithalatında başlıca ürünleri ise; Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), bakır teller, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmiş sebzeler oluşturmaktadır.
Türkiye'den Özbekistan'a hava yolu, demir yolu veya kara yolu ile gidebilirsiniz. En çok tercih edilen seçenek olan hava yolu ile İstanbul'dan Taşkent, Semerkant ve Fergana şehirlerine Türk Hava Yollar, Lufthansa ve Uzbekistan Airways gibi havayolları ile direkt veya aktarmalı olarak rahatça ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri