“(2) Haftalık ders programı, eğitim ve öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır.
MADDE 12- (1) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Hazırlanan haftalık ders programı, okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulur. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre dağılımı yapılır ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulur.
MEB'in itirazlarını reddeden Danıştay, Kasım 2016'da yapılan yönetmelik değişikliğiyle programların belirlenmesinde 'tek yetkili' olarak müdürün belirlenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
MADDE 12- (1) Okul yönetimince hazırlanan haftalık ders programı, öğretim yılı başında veya ders yılı içinde öğretmenler kurulunda görüşülür. Okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulur.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı e-okul sistemi, milyonlarca öğrenciye ve öğretmenlere büyük yardım sağlıyor. Aynı zamanda velilere de kolaylık sağlayan e-okul sistemi üzerinden ders programı, devamsızlık bilgileri,sınav notları, ders içi performans puanlarına erişim sağlanıyor.
İlgili 21 soru bulundu
E Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenciye ait Haftalık Ders Programına erişilebilir. Bulunulan eğitm öğretim dönemi içinde hangi derslerin hangi günlerde işleneceği, derslere hangi öğretmenlerin gireceği ve ders saatleri Haftalık Ders Programı sayfasından öğrenilebilir.
Ders Programı:
Bir derste (örneğin Matematik, Türkçe vb.); hangi konuların, hangi düzeyde ve nasıl öğretileceği ve nasıl değerlendirileceğinin planıdır. Öğretim programı içerisinde yer alan, “her bir dersle ilgili” öğrenme faaliyetlerini sistematik olarak düzenleyen bir programdır.
Ders programını öğrenmek isteyen öğrencilerin, ilk olarak e-Okul'a giriş yapması ve ardından menüde yer alan "Haftalık Ders Programı" seçeneğine tıklaması gerekiyor. Ardından karşılarına gelen ekran üzerinden öğrenciler Haftalık Ders Programını görüntüleyebilir ve hangi gün hangi derslere katılacağını öğrenebilir.
(5)Derse başlamadan 15 dk. önce okula gelir ve ders bitiminden 15 dk. sonra okuldan ayrılır.
Yasal olarak boş gün verir, vermelidir diye bir madde yok hocam zaten. Ders programını istediği gibi dağıtabilir.
Bu anlamda ilköğretim müfettişleri okulun amacına ulaşıp ulaşmadığının denetleyip değerlendirirken aslında okul yönetiminin yeterliğini değerlendirmektedirler demektedir. Okul müdürü informal olarak, sıradan zamanlarda ve habersiz olarak öğretmenin sınıfına girerek öğretimi denetleyebilir.
II. OKUL MÜDÜRÜ OLABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR
Özel okulda müdür olmak içinse; resmi veya özel öğretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öğretmenlik yapmış olmak veya öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp en az iki yıl asıl görevli uzman öğretici olarak görev yapmış olma şartı bulunmaktadır.
-Yöneticiler normal müfredat da dâhil toplam 22 saate kadar derse girebilir.
Seçmeli Derslerde Yenilik!
MEB'in açıklamasına göre, seçmeli derslerde de değişiklikler var. Seçmeli dersler 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanacak. Öğretim programlarında belirli gün veya günler altı ders saatlik zaman dilimi "seçmeli ders saatleri" olarak belirlendi.
Kasıt varsa silsile yoluyla okul yönetimine dilekçe verilerek itiraz edilir, ancak ders programının imzalı olarak teslimi gerçekleşmiş olmalıdır ki bu ve diğer ispatlar dilekçeye eklenebilsin.
Ders planının, eğitim öğretim çalışmalarını düzenli hale getirmesi ve öğ- renme öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlaması önemlidir.
Bazı okullarımızda öğle arasını idare etmek üzere yeterli idareci bulunmakta, bazılarında bulunmamakta ya da nöbet alanı çok/az olabilmektedir. Bu nedenle okullar arasında uygulama farklılıkları olabilir. Fakat okul idareleri bugünden itibaren tedbir alarak nöbetçi öğretmenlere dinlenme için zaman vermek zorundadırlar.
Anaokullarında, anasınıflarında, yetiştirme yurtlarında, okuma yazma kurslarında, gezici köy kurslarında görevli öğretmenler ile ilköğretim kurumlarında görevli sınıf öğretmenleri aylıkları karşılığında haftada 18 saat, branş öğretmenleri 15 saat ders okutmakla yükümlüdürler.
OKULA VE DERSE GEÇ KALMA –OKULA KABUL : Geç gelme birinci ders saati için belirlenen 5 dakikalık süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır. Öğretmenler kurulumuzca birinci ders saatinin ilk 5 dakikası geç kalma süresi (Bu süre öğrenciler için bir hak değildir.
“(2) Haftalık ders programı, eğitim ve öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır.
E-OKUL SİSTEMİNE GİRİŞ
Veliler gerekli bilgileri "https://eokulyd.meb.gov.tr/" adresine girdikten sonra öğrencilerinin okul durumları ile ilgili tüm detaylara ulaşmaları mümkün.
Önce herkesin bildiği gerçekleri açıklayalım: Ders çalışma programı, üzerinde çalışacağımız dersi ve ilgili konuyu kendi planlarımız doğrultusunda günlere ve saatlere böldüğümüz bir tür çizelge. Programlar hepimiz için farklı olabilir. Ders programları isteğimize göre haftalık, aylık veya yıllık hazırlanabilir.
Öğretmenin bir dersle ilgili olarak, haftalık işlenecek müfredat konularını (Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı) planlanmış belgedir. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur.
Eğitim programı, ulusal, kurumsal ve kişisel boyutlarda belirli amaçlara ulaşmak üzere düzenlenmiş, okul içini ve okul dışını kapsayan planlı etkinliklerin tümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri