Bu yüzden de günümüzde Hanefilik bu bölgede yaşayan insanların esas mezhebi sayılır.
Hanefi mezhebi; daha çok Türkiye, Suriye, Irak, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan; Çin'in Sincan Uygur Eyaleti'nde, Kafkaslar ve Balkanlar'da yaygınlık kazanmıştır.
Ayrıca çoğunlukla Taşkent ve Semerkant'ta yaşayan küçük Ermeni grupları vardır. Ülke %88 Müslüman (çoğunlukla Sünni, %5 Şii azınlık), %9 Doğu Ortodoks ve %3 diğer inançlardan oluşmakta (küçük Koreli Hristiyan toplulukları, diğer Hristiyan mezhepleri, Budistler, Bahailer ve daha fazlası dahil).
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Özbekler ağırlıklı olarak Türk kökenli, kültür olarak Fars ve Türk-Moğol ögelerini birlikte barındıran bir halktır. Bazı görüşlere göre, Özbekler, Türk ve Moğol kökenli göçebe halkların İran kökenli yerleşik halkla karışması sonucunda ortaya çıkmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
Nayman boyu-Bu boy Kırgızlarda, Kazaklarda ve Özbeklerde de bulunmaktadır. Bu boyun yerlesme seklin belirtirsek onlar de asagıdakiler.
Nüfusun %96'sı Müslüman'dır. Ülkede %2 oranında Ortodoks nüfus yaşamaktadır. %2 oranında diğer dinlere mensup insan bulunmaktadır.
Etnik dağılım: Özbek 80%, Rus 5.5%, Tacik 5%, Kazak 3%, Karakalpak 2.5%, Tatar 1.5%, diğer 2.5% şeklindedir.
Bunlar içerisinde en çok yedikleri koyun, sığır ve tavuk oluyor. Bazı yörelerde at eti de yaygın olarak tüketilmektedir. Çok çeşitli hayvanî besinlerle, tarıma dayalı kaynakların fazlalığı Özbek mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır.
Özbekler ise, atın iyisini misafirlere sunuyor. At eti pahalı olduğu için, sadece özel konuklara ikram ediliyor. At eti, özellikle bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Ancak düzenli olarak at eti tüketen kişileri, narkoz etkilemediği için farklı sağlık sorunları görülebiliyor.
yüzyılda, bugün Özbekistan'ın bulunduğu bölge topraklarında hoşgörünün ender örneğini oluşturan Hanefilik mezhebi meydana gelmiş ve şekillenmiştir. Bu yüzden de günümüzde Hanefilik bu bölgede yaşayan insanların esas mezhebi sayılır.
Etnik grupların büyük çoğunluğunu Özbekler (%83,8) oluşturmakta, diğer etnik gruplar içinde ise Tacik, Kazak, Rus, Karakalpak ve Tatarlar yer almaktadır. Nüfusun %88'i Müslüman, %9'u Ortodoks ve %3'ü ise diğer dinlere mensuptur.
Özbekler, Türkiye'de yaşayan çeşitli Türk boylarından biridir. Özbek Türkleri Istanbul Türkçesine ek olarak Doğu Türkçe'si grubuna bağlı bir lehçe olan Özbekçe konuşmaktadırlar.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Özbekistan antik kentleri, mimari zenginliği ve İpek Yolu kültüründen bugüne taşıdığı mirasıyla Orta Asya'nın en etkileyici ülkelerinden biri. Semerkand, Buhara ve Hive; medreseleri, mozoleleri, camileri ve türlü türlü eksantrik cazibe noktalarıyla gelen ziyaretçileri asla hayalkırıklığına uğratmıyor.
1924 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş, daha sonra 1936'da Karakalpakistan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içine alınmıştır.
Özbekistan asgari ücret
Özbekistan'da asgari ücret 3.540.000 Özbek Somu'dur.
Özbek alfabesi, (Özbekçe: oʻzbek alifbosi) Özbek dilinin Arap, Kiril ve Latin harfleri yardımı ile yazımıdır.
Özbekistan, Türk Konseyine 14 Ekim 2019 tarihi itibarıyla üye oldu. Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 50,5 milyar dolar civarında. Toplam ihracatın 14 milyar doları aştığı Özbekistan'da ithalat da yaklaşık 20 milyar dolar. Ülke ihracatında başlıca ülkeler İsviçre, Çin, Rusya, Kazakistan ve Türkiye.
Ortadaki kırmızı renk içinde, 1 ay ve 8 uçlu yıldız, 8 Türk boyunu simgeler. Özbekistan bayrağı ile ilgili faklı yorumlar vardır. a) 12 yıldız 12 Özbek vilayetini, mavi zemin Türklüğü, beyaz zemin adaleti, yeşil zemin konukseverliği temsil eder. İki ince kırmızı renkli çizgi ise gücü ifade eder.
Özbekçe, tipolojik açıdan diğer Türk dillerinden farklı özelliklere sahiptir. Ünlü uyumunun olmaması ve bünyesinde Karluk, Kıpçak ve Oğuz lehçelerini barındıran tek Türk dili olması, bu farklılıklardan bazılarıdır. Özbekçe Orta Asya genelinde en çok konuşulan Türk dilidir.
Özbek pilavı, mantı, at eti, hanum, naryn, murs, kavun, dondurma, waffle ve çok daha fazlası!!
1 Haziran'dan itibaren Taşkent dükkânlarındaki bayat ekmeğin fiyatı 1.600 somdan 2.800 som'a yükseldi. Gazeta. uz'un haberine göre başkentteki bazı dükkanlar 3 bin som'a ekmek satıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri