Özcülük (essentialism ya da temel esascılık), felsefede belli bir türe dahil her varlığın o türe ait niteliklere ya da özelliklere sahip olduğunu iddia eden bir akımdır.
Mantıkta, bazı özelliklerin bireylerde zorunlulukla var olduğunu öne süren anlayış. Örneğin “İnsan düşünen hayvandır” denildiğinde insanı diğer yakın türünden ayıran “düşünme” özelliği, Aristotelesçi özcülüğün bir devamı olarak, insan kavramının ayrılmaz bir özü olarak kabul edilir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Çoğunlukla bilinen örnekleri sayı kuramı ve set kuramıdır, yine de edebiyat kuramı, eleştirel kuram ve müzik kuramı da bazı çeşitleridir.
Kavramsal gerçekçilik (esansiyalizm) bir sosyal prensip çerçevesinde işleyen evrensel görüşlere meyilli iken dolayısıyla toplumsal oluşumları bireysel arzulardan bağımsız bir gerçeklik olarak görmektedir ki, nominalizmin yöntemsel bireyciliğine sosyal gerçekliğin bölünemezliği ilkesi ile karşı çıkar.
İlgili 44 soru bulundu
Özcülük (essentialism ya da temel esascılık), felsefede belli bir türe dahil her varlığın o türe ait niteliklere ya da özelliklere sahip olduğunu iddia eden bir akımdır.
Perennializm, Türkçede Daimicilik olarak da adlandırılır. Eğitimde tüm insanlar için ebediyyen önemli olduğuna inanılan şeylerin öğretilmesi gerektiği düşüncesi. Perennialistler ayrıntılarda değişme olmasına karşın bunların kişi gelişiminde temel hususlar kadar önemli olmadığına inanırlar.
Duyuşsal Kuramlar
Kişi çevresinden sürekli olarak kendisine ulaşan verileri değerlendirir ve bunun sonucu olarak düşünsel, duyuşsal veya davranışsal tepkide bulunur. Kişinin kendisini yeniden yaratması olarak nitelendirilebilecek öğrenme için davranış, duyuş ve zihin değişmesi gerekir.
Teori (kuram), toplumsal gerçekliği anlaşılır hâle getiren bir kavramlar kümesidir. Bu kavramlar kümesi, olguları ve olgular arasında karmaşık gibi görünen toplumsal ilişkileri sistematik olarak anlamamızı sağlamaktadır. Teori, daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler üzerine kuruludur.
Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir. Kuramlar bize edebiyat metinlerini hangi yollarla, nasıl okuyacağımıza dair yol gösterir. Kuramı oluşturan tekil örnekler değil, bütüncül bakıştır.
Bu bakımdan, eserde çağdaş sosyoloji kuramları öncelikle ve önsel olarak üç değişik tipte kategorize ediliyor ki bunlar; “Natüralistik” ya da “Pozitivistik” sosyoloji kuramı, • “Hümanistik” ya da “Yorumlayıcı” sosyoloji kuramı, • “Değerlendirici” (evaluative) sosyoloji kuramıdır.
Şifreyi Çözme ve Görsel Birleştirme Teorisi, kelime tanıma işleminin ses, harf ve hecelerin birleştirilmesiyle yani alfabetik yolla gerçekleştiğini açıklar. Kelimeyi Bütün Algılama ve Tahmin Etme Teorisi ise kelimenin resim gibi bütün olarak tanındığını öne sürer.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Özdek, bilinçten bağımsız olarak var olan her şey. Bilincin dışında ve ondan bağımsız olarak var olan her şey Özdek'tir. Bu anlamda özdek, Nesnel gerçek (Objektif realite) olarak tanımlanır. İnsan özdeği duyumlarıyla algılar.
Kavramların doğruluğu tartışmasında, özcü görüş, kavramın, ilişkili olduğu, hakkında düşünüldüğü varolandan bağımsız olarak bir özü olduğunu söyler. Yalnızca kavram olması bakımından değişmeyen bir yapının, bir tümelliğin ve bu anlamda da bir gerçekliğin bulunduğunu ifade eder.
Essensializmin (Esasicilik, Özcülük, Temelcilik), genel anlamda amacı yeni nesillere kültürel mirası aktarmak ve eğitimli iyi vatandaşlar yetiştirmektir. Bu bağlamda geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin, eğitim sayesinde geleceğe yansıtılmasını savunan bir kuramdır (Gutek 2014: 289).
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
"Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz. Kuram kelimesinin üçüncü anlamına baktığımızda: "Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori:" olarak geçiyor. Yani evet, kullanılabilir.
Evrim teorisi bilimsel bir teori olmasına rağmen sınırlarını çoktan aşarak birçok bilimsel disiplinin araştırma alanına girmiştir.
Bağdaşımcılık kuramı ya da bağlaşımcılık teorisi bir zihinsel hal ile kendisinden hemen sonra gelen hâl arasında bağ kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu sekilde kurulan bağlarla işlediği fikrine dayanmaktadır. Bütün zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlar (idealar) ve bu unsurların kombinasyonundan oluşmaktadır.
Bilişsel kuramlar temel olarak bilgiyi anlamlı kılmaya ve öğrenenlerin yeni bilgileri bellekteki mevcut bilgilerle ilişkilendirmelerine yardım etmeye odaklanır. Öğretimin etkili olabilmesi için öğrencilerin mevcut şemalarına veya zihinsel yapılarına dayanması gerekir.
Bilişsel öğrenme kuramları, insanın dünyayı anlamlandırmada kullandığı zihinsel süreçleri inceleyen kuramdır. Bilişsel açıdan öğrenme; bireyin zihinsel yapılarındaki değişme olarak tanımlanmaktadır. Bu zihinsel değişme bireyin davranışlarında da değişmeyi sağlamaktadır.
Yeniden kurmacılık ya da rekonstrüksiyonizm eğitimin amacının, toplumu yeniden düzenlemek ve toplumda gerçek demokrasiyi yerleştirmek olduğunu savunan, yararcılık felsefesine dayanan, ilerlemeciliğin devamı niteliğinde bir eğitim felsefesi akımıdır.
Pragmatizm ise iyi ve faydalı olanın doğru, doğru olanın da iyi ve faydalı olduğunu savunur.
Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri