Metal iletkenlerin çoğunun özdirençleri sıcaklık ile artar. Burada ρ0 iletkenin belli bir dayanak ısıda (mesela 200C de) özdirenci, Δ T sıcaklık farkı ve α de söz konusu iletkenin sıcaklık sabitidir.
Bir iletkenin birim uzunluk ve birim kesitteki parçasının, elektrik akımına karşı gösterdiği direnç. Özdirencin birimi “ohm.cm” olup, 1 ohm.cm, bir cm uzunluğunda ve 1 cm2 kesitli bir iletkenin direncine eşittir. Bir iletkenin özdirenci, iletkenin cinsine, sıcaklığına da bağlıdır.
Maddelerin özdirençleri sıcaklığa bağlı olarak değişir. Özdirenç metallerde sıcaklığa bağlı olarak artarken, yarı iletkenlerde azalır.
Özdirenç akımı uzunluk, kesit ve boyuna bağlıdır. Özdirenç Formülü Nedir? Özdirenç formülü R simgesi ile gösterilmektedir. Birimi ohm'dur.
Sonuç olarak sıcaklık arttıkça malzemelerin direnci artar.
İlgili 28 soru bulundu
Sıcaklık ile iletkenin direnci ve özdirenci artar. Her maddenin direnci sıcaklıkla artmayabilir.
Sıcaklık yükseldikçe daha etkin hale gelen atomların termal titreşimleri elektronların saçılmalarını arttırarak, direnci yükseltir .
Metal iletkenlerin çoğunun özdirençleri sıcaklık ile artar. Burada ρ0 iletkenin belli bir dayanak ısıda (mesela 200C de) özdirenci, Δ T sıcaklık farkı ve α de söz konusu iletkenin sıcaklık sabitidir.
Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür. Özetle özdirenç ile direnç doğru orantılıdır.
Maddenin cinsine bağlı olan direnç gösterme değerine özdirenç denir. Öz direnç (sabit sıcaklıkta) maddeler için ayırt edici bir özelliktir.
Soğuk suda ve killerde özdirenç değerleri 10 Ohm-metre'lere, tuzlu suda 0.1 Ohm-metrelere kadar düşmektedir.
Bu durumda, elektrik özdirenç ρ(Yunanca:rhodur)
Bakırın özdirenci=0.017 dir. Her metalin bir T katsayısı vardır. Bu, teorik olarak o direncin değerinin sıfır ohm olduğu sıcaklık değeri demektir.
Yani, volt = amp x ohm. Bu formülde R direnci temsil eder. Direnç bilinmiyorsa formül R = E/I (ohm = volt bölü amp) olarak dönüştürülebilir.
İletken bir ortamın herhangi bir kesitinden belirli bir yönde, birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akım şiddeti denir. “i” ile gösterilir. Buna göre bir iIetkenin herhangi bir kesitinden t sürede q kadar net yük geçiyorsa, iletkenden geçen akım şiddeti i=qti=qt olur.
Hacim direnci, bir yalıtım malzemesinin gövdesinden geçen kaçak akıma karşı direncini temsil eder. Aynı yoğunluğa sahip bir malzemedeki akıma göre potansiyel gradyanın oranı hesaplanır. Malzemenin bir metre küpünün karşılıklı yüzleri arasındaki doğru akım direnci, sayısal olarak Ohm-m cinsinden hacim direncine eşittir.
Maddesel özelliklere bağlı olarak, elektrik akımına karşı gösterilen direnç farklılıkları, özdirenç ismi verilen bir değerle ifade edilir. Özdirencin yüksek olması, bu maddenin elektrik akımına karşı daha fazla direnç gösterdiği anlamına gelir.
Su, bilinen direnç maddelerinin içinde en yük- sek direnci ve gerilim değeri olan bir maddedir. — Gerilim değeri 1,000 Volt'un üstünde olup takriben 100 Volt/inch (40 Volt/cm) olarak bir gerilim tatbik edilebilir. — Direnci 1,200 -12,000 ohm. cm. kadardır ve bu içine konan elektrolitik maddenin cinsine tabidir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Çözeltilerin elektriksel iletkenliği, elektrolit çözeltide bulunan iyon sayısı ile doğru orantılıdır. İyonlaşma ne kadar yüksek ise iletkenlik o kadar fazla olur. İyon derişimi (derişim belli bir hacimdeki madde miktarıdır) arttıkça iletkenlik artar.
Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır. Eğer hava sıcaklığına uygun nem almış ise o havaya doymuş hava denir.
PTC: Sıcaklık arttıkça direnç değeri artan termistörlerdir. PTC adını “Positive Temperature Coefficient” ifadesinin kısaltmasından alır. Isıyla doğru orantılı olarak direnç değeri değişir.
1.2.3.2.
Gövde sıcaklığı yükseldikçe direnci yükselen ve gövde sıcaklığı düştükçe de direnci düşen dirençler Pozitif Kat Sayılı Direnç – PTC (Positive Temperature Coefficient) olarak adlandırılır.
Endotermik(ısı alan) tepkimelerde sıcaklık artarsa ürünler artar. Egzotermik(ısı veren) tepkimelerde sıcaklık artarsa ürünler azalır. Ürünler artarsa denge sabiti büyür. Girenler artarsa denge sabiti küçülür.
Metallerde elektrik iletkenliği, serbest elektronlar sayesinde gerçekleşir. Metal atomlarındaki dış kabuktaki elektronlar serbestçe hareket edebilir ve elektrik akımını iletebilirler. Sulu çözeltilerde ise elektrik iletkenliği, iyonlar veya iyonlaşabilir moleküllerin varlığıyla sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri