Uygun topoğrafya, iklim ve toprak yapısı olan yoğun mekanizasyon ve kültür tekniklerinin uygulanabileceği alanlarda yapılan ve hızlı gelişen türlerle odun hammaddesi üretmek maksadıyla yapılan ağaçlandırma çalışmalarıdır.
Ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasındaki bozulan dengeyi kurmak, geliştirmek ve çevre değerlerini geliştirmek amacıyla, gerçek ve tüzel kişilerin asli veya tali orman ürünü veren bitki türleriyle yaptıkları ağaçlandırmalara ÖZEL AĞAÇLANDIRMA denir.
Özel ağaçlandırmalarda odun üretimi maksatlı çam, sedir, kavak gibi türlerle çalışma yapılabileceği gibi ceviz, badem, zeytin, kestane, antepfıstığı, harnup, alıç, defne, mahlep, gibi türlerle de çalışma yapılabilmekte bu türlerin altında tek yıllık bitkilerin yetiştirilmesine de izin verilmektedir.
Bozuk ve açıklık vasıftaki Devlet ormanlarında yapılacak olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları, ilgili mevzuatı gereğince her yıl Nisan ve Eylül ayı içerisinde yapılabilmektedir. Bu bağlamda 2022 yılı Nisan ayı özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları e-Devlet sistemi üzerinden yapılacaktır.
l) Özel orman fidanlığı: Genel Müdürlükten izin almak suretiyle ağaç, ağaççık ve orman florasına ait tohum ve fidanları üretmek gayesiyle, gerçek veya tüzel kişilerce kurulan fidanlıkları, m) Uygulama projesi: Özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık projelerini, ifade eder.
İlgili 15 soru bulundu
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
Ülkemizde orman alanlarını çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi kurarak erozyonu önlemek ve insanlarımızın daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğünce hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanması teşvik edilmektedir.
Uygun görülmesi halinde 2023 yılı için; 1-Ağaçlandırma bedelinin: 98.078,00 TL/Hektar alınmasını, 2-Ağaçlandırılan alanların yıllık bakım bedelinin: 6.700,00 TL/Hektar alınmasını; Olurlarınıza arz ve teklif ederim.
Asli ve odun dışı orman ürünlerinin üretileceği ormanların kurulması amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırmalara ÖZEL AĞAÇLANDIRMA denir.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
(3) Orman idaresi tarafından köy tüzel kişiliği adına ağaçlandırma, imar-ihya veya erozyon kontrolü çalışmaları yapılabilir. Bu çalışmaların yapılacağı sahalar öncelikli olarak köy yerleşim yerlerine yakın yerlerden seçilir.
Bu teknikler arasında ağaç dikme, orman tohumlarının doğrudan toprak veya uygun kaplarda ekilmesi, koruma önlemleri alınarak doğal yenilenme ve orman rehabilitasyonu gibi yöntemler yer alır. Ormanlaştırma, genellikle orman alanlarının yeniden oluşturulması için zaman, para ve kaynak gerektiren uzun vadeli bir süreçtir.
SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER.
Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur. Yetişkin bir kayın ağacı kökleriyle 10 ton su tutabilir. Ağaçlar yağmurların yeryüzüne direk inmesini, akıp gitmesini önler.
Ağaçlandırma çalışmaları genel olarak açılan çukurlara tohum veya fidan dikilerek yapılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarında genellikle hızla büyüyebilen çam, sedir gibi ağaçlar tercih edilmektedir. Ağaç seçiminde, ağaçlandırılacak alanın iklim, yağış ve sulama imkânları göz önünde bulundurulur.
Özel ağaçlandırma çalışmaları; - Bozuk orman alanları ile orman toprağı (OT) sahalarında, - Hazine arazileri ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde, - Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ve tasarrufundaki alanlarda, yapılabilmektedir.
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2). İşgal ve faydalanma eyleminin gerçekleştirildiği alanın büyüklüğü 5 ha.'dan fazla ise, ceza- lar yarı oranında artırılır (md. 93/3).
Ön lisans ile verilen kesin izin süresince, izin alanının metrekaresi ile cari yıl ağaçlandırma birim metrekare bedelinin 1/5'i ile çarpımı sonucu bulunacak bedel bu izin süresince her yıl alınır. Başkaca bedel alınmaz. İzin sahibince taahhüt senedi verilir, teminat beş katı olarak alınır.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, kayısı ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür. Ancak 2B arazileri, orman köylüsü haricindeki kişilere satılamamaktadır.
Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası. Bir fidan olursa 2 katına çıkıyor. Para cezası da var. Bu da yaklaşık 20 bin lira.
6 - Parklardaki ağaçların budanmasını vatandaşlar yapabilir mi? Kamusal alanlardaki ağaç ve bitkilerin budamasını sadece belediye yapabiliyor. Aksi uygulamalar suçtur.
Sahipli arazilerde ise tapu senedi, tapu kayıt örneği ve çaplı tasarruf belgesi veya tapu müdürlüklerince onaylı kroki ile birlikte il orman müdürlüğüne müracaat edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri