ÖZEL EĞİTİM. Değerlendirme öğrencinin hem fiziksel, hem duygusal hem de bilişsel düzeyini belirlemek için yapılır. Zira öğrenci için gerekli olan öğretim ortamı ve öğretim planlarının hazırlanmasında değerlendirme ile elde edilen veriler büyük bir önem taşımaktadır.
Unutmamalıdır ki değerlendirmeler öğrencilerin kazanımlardaki yeterliliğini gösterdikleri, Kalıcı Anlama ve Temel Sorular üzerinde analitik düşündükleri ve İçerik ve Becerilerinde uygulamaya konulduğu bir araçtır.
Eğitsel değerlendirme, özel gereksinimli çocuklara sunulacak hizmetler için yasal ve eğitsel kararlar vermede yararlanılan ve eğitim açısından önemli bilgilerin sistemli olarak derlendiği bir süreçtir.
Öğrenme sürecinin ETKİLİLİĞİNİN ARTTIRILMASINI sağlar. Öğrencinin GELİŞİMİ hakkında bilgi verir. Değerlendirme, öğrenciye DAVRANIŞINI NASIL DEĞİŞTİRECEĞİ, NASIL GELİŞTİRECEĞİ hakkında bilgi verir. Değerlendirme, yeterince başarılı olan ÖĞRENCİYİ MOTİVE EDER.
Bireylerin güçlü ve zayıf yönleri ile bireysel özelliklerini ilgilerini belirlemek amacıyla tüm gelişim alanlarında yapılan ( dil – bilişsel – motor – sosyal – duygusal- özbakım ) değerlendirme sürecidir. Eğitsel amaçla bireyin tüm gelişim ve disiplin alanlarındaki özelliklerinin belirlenerek değerlendirilmesi esastır.
İlgili 36 soru bulundu
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA. Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Ölçme ve değerlendirme ile öğrencilerin mevcut bilgi ve becerilerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda öğretim programının yapılandırma süreci de bu aşamada şekillendirilmektedir. Son olarak ise öğretim sonucunda öğrencinin geldiği son aşama değerlendirilmektedir.
Bir eğitim programının taslak, uygulama ve ürün olarak hedeflenen düzeye ne kadar ulaştığı, ulaşmamış ise eksik veya hatanın nerede olduğunu belirlemeye dönük yapılan çalışma, program değerlendirme olarak ifade edilebilir.
Değerlendirme (Evaluation) Nedir? Turgut (1984) değerlendirmeyi, "Ölçme sonuçlarını bir ölçüte vurarak bir değer yargısına ulaşma işlemi" olarak tanımlamaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, değerlendirme bir yargıya, bir karara ulaşma işlemidir.
Eğitimde ölçme ve değerlendirme, eğitim ve öğretim sürecinde öğrencilerin aldıkları derslerdeki kazanılması arzu edilen özelliklerinin belirlenmesi, belirlenen özelliklerin amaca uygunluğu konusunda kararlar verilmesi süreçleridir.
RAM bünyesindeki Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu, 60 gün içinde Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporunu ve Eğitim Planını hazırlamakla yükümlüdür. Bu belgeler doğrultusunda Kurul ayrıca çocuğun hangi eğitim ortamında eğitim almasının uygun olduğuna ilişkin öneride de bulunur. Bu süreçte ailenin görüşü çok önemlidir.
'Eğitsel Değerlendirme ve Tanılama' Nedir? 'Eğitsel değerlendirme ve tanılama' sürecinde, çocuğun tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri ile eğitim ihtiyaçları belirlenir. Ayrıca, çocuğunuzun hangi ortamda eğitim görmesinin uygun olacağına ilişkin öneride bulunulur.
ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRMENİN ÖNEMİ
Her açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirmek, ilk olarak onların gelişim özelliklerinin çok iyi bir şekilde tanınması ile doğrudan ilişkilidir. Çocukları tanıma ve değerlendirmeye yönelik çalışmalar hata olasılığını azaltır ve zarar verme riskini en aza indirir.
- Çocuğun, yapabildiklerini desteklemek ve öğreneceği yeni kazanımları fark etme açısından önemlidir. - Çocuğu, nasıl desteklemeniz gerektiği konusunda ebeveynlere yardımcı olur. - Erken müdahale gerektiren durumların fark edilip gerekli yönlendirilmelerin yapılması açısından önemlidir.
Öz-değerlendirme öğrencilerin, öğrenme sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları, öğretmen ya da öğrenciler tarafından belirlenmiş ölçütler doğrultusunda değerlendirmelerini ve öğrenmeleri hakkında kendi kararlarını vermelerinin içerir (Noonan ve Randy, 2005; Ross, 2006).
Böylece yönetimin en önemli işlevi olan karar verme ile ilgili üç tür değerlen- dirme yapılması söz konusudur. Bunlar, karar öncesi değerlendirme, karar sürecinde değerlendirme ve karar sonrası değerlendirmedir.
Ayrıntılı değerlendirme; ölçüt bağımlı ölçü araçları ile beceri ve kavram bilgisinin ölçütler dahilinde değerlendirilerek bireyin öğrenme düzeylerinin belirlenmesidir (Tanrıverdi Kış, 2011).
Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması rehberlik ve araştırma merkezinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.
Amacına Göre Değerlendirme Amacına göre değerlendirme kendi içerisinde; tanıma ve yerleştirme (diagnostik), biçimlendirme- yetiştirme (formatif) düzey belirlemeye (summatif) yönelik olarak üçe ayrılmaktadır.
Amaca göre değerlendirme, değerlendirmenin yani karar verme sürecinin amaca göre yapılmasına denmektedir. Bu türde söz konusu olan amacın belirlenmesi, yorumlanması, değerlendirilmesidir. Amaca göre değerlendirme bu yüzden seçme ve tanıma için yapılan testleri de kapsamaktadır.
Hedef ve davranışların ne düzeyde gerçekleştiğinin anlaşılmasını sağlar. Öğrenme sürecinin etkililiğinin artırılmasını sağlar. Öğrencinin gelişimi hakkında bilgi verir.
Okullarda sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamalarının temel amacı öğrencilere öğrenme durumları ile ilgili geri bildirim vermektedir. Öğrencilere öğretim hedefleri doğrultusunda öğrenmelerinin niteliği hakkında geri bildirim sağlamayı amaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri