Benzeşim gücünün temelinde bireyin hitabet yeteneği, ses tonu, dış görünüşü, kültürü gibi onu çekici ve etkileyici yapan karizmatik unsurlar vardır. Diğer bir ifadeyle burada önemli olan kişinin karizmasıdır. Bu güç kişiyi lider yapma özelliği bakımından ayrı bir öneme sahiptir (Koçel, 2011, s. 557).
Bacon'un “Bilgi güçtür” deyişi bunu ifade etmektedir. Bilgi ne kadar önemli ise ve ne kadar az kişi bu bilgiye ulaşabiliyorsa kişinin sahip olduğu uzmanlık gücü o kadar fazladır. Karizmatik Güç (Benzeşim gücü): Karizma, armağan anlamına gelen Yunanca kökenli bir kelimedir.
Ödüllendirme Gücü: Bireyin başkalarını bir ödül ya da teşvik edici eylemler ile davranışa yönlendirmesi için kullanılan güçtür. Bu güç türünde, yönetici veya lider konumundaki kişinin grup üyelerini ödüllendirmesi söz konusudur. Olumlu motivasyonun en etkili yoludur.
*Biçimsel güç: Yöneticinin işletme içinde bulunduğu makamdan kaynaklanan güç olarak tarif edilebilir. Bu güç yetkiyi temsil eder.
Otorite başkalarının faaliyetlerini yönlendirme hakkıdır. Otorite, ister sonuç alınsın ister alınmasın resmi olarak onaylanmış ayrıcalıktır. Buna karşın güç ise sonuç alabilme yeteneğidir (Kreitner, 2009: 399). Bazı durumlarda kişinin otoritesi olduğu halde gücü, gücü olduğu halde otoritesi olmayabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Karizmatik Güç: Lider sahip olduğu kişilik özellikleri ile izleyenlerini etkileme gücünü ifade eder. Lidere duyulan hayranlığın derecesi veya astların liderle kendilerini özdeşleştirme dereceleri arttıkça liderin karizmatik gücü daha etkili olur.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
3. Korkutma Gücü: Grup üyeleri arzu edilen davranışları göstermediğinde önderin onları değişik biçimlerde cezalandırma; eleştiri, işe son verme, geçici olarak işten el çektirme, kınama, uyarma, tenzil (işgöreni daha alt düzeydeki göreve atama) şeklinde olabilir.
Makam gücü, örgütteki pozisyona bağlı olup, kişinin şahsından bağımsızdır ve bu yüzden otoriteye benzetilir. Yasal güç, ödül gücü, ceza gücü ve ayrıca uzmanlık gücünün belli bir bölümü kişinin örgütteki pozisyonundan kaynaklanan güç türleridir.
Formal güç-informal güç ayrımına gidildiğinde ise: formal güç kişinin bulunduğu pozisyonundan dolayı başkalarını etkileyebilme potansiyeli; informal güç ise, kişinin bulunduğu pozisyondan bağımsız olarak diğerlerini etkileyebilme kapasitesidir.
Beğeniye dayanan güç (karizmatik güç): Bu güç, kişinin grup üyelerinin gözünde hayranlık uyandırıcı, çekicilik, sempatiklik gibi kişisel niteliklere ya da karizmaya sahip olmasından kaynaklanır (Doğan, M., 1998: 253).
“Bireyin, uzmanlık ikna yeteneği ve karizma gibi kişisel özelliklerini kullanması sonucu elde ettiği güçtür.
Cezalandırma gücü, "bir yöneticinin astlarının istenilmeyen davranışlarını, cezalandırma araçlarıyla etkileme yeteneğidir.f30.
Yöneticiler genelde firma ya da kurum liderlerine hizmet ederler. Ancak • liderler, hedef ve politikaları kendileri belirler. Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Özdeşlik Gücü : Referans olma gücüdür. Bazı kişi, kurum veya gruplar hedef kişileri diğerlerinden daha fazla etkiler. Özdeşlik gücü, hedef kişilerde belirli bir şekilde davranma, hareket etme, düşünme açısından tatmin sağlama, örnek alınma, taklit edilme imkanı sağlar.
Bir kişinin inançlarında,tutumlarında,davranışlarında ve duygularında başka kişiler tarafından meydana getirilen değişmedir.
Yönetsel güç, çalışanların örgütsel güven düzeyleri üzerinde etki üreten önemli bir olgudur ve hizmet işletmelerinde bu olgu daha da önemli bir hâl almaktadır. Ayrıca, çalışanların işletmeleri ile kendilerini özdeştirmeleri ve daha iyi performans sergilemeleri konusunda da etkili olmaktadır.
a) İndike Güç (İç Güç) Silindire girmiş olan karışımın yanması ile meydana gelen ısı enerjisinin, mekanik enerjiye dönüşmesi motorun silindirleri içinde olmaktadır. Bu nedenle; motorun silindirleri içinden veya piston üzerinden alman güce indike güç (iç güç) denir.
Hareket, psikanaliz ve davranışçılıktan sonra ortaya çıkması nedeniyle psikolojide “üçüncü bir güç” olarak bilinir. Hümanizm, insanı bütün olarak inceleyen bir yaklaşım (McLeod: 2007). Yaklaşım, her bireyin dünyayı anlama ve algılama biçiminin benzersiz olduğu varsayımlarından yola çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri