Özel eğitime ihtiyacı olan birey: Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireydir. Yetersizlik: Zedelenme ya da bazı sapmalar sonucu, bir insan için normal bir etkinliğin ya da yapının önlenmesi, sınırlandırılması halidir.
MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ise özel eğitime ihtiyacı olan bireyi: 'Bireysel ve gelişim özellikleri ile akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren birey' olarak tanımlamıştır (MEB, 2018).
g) Özel eğitim ilkokulları ve ortaokullarında orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere, orta veya ağır düzeyde otizmi olan öğrencilere ve birden fazla yetersizliği olan öğrencilere bu kademelerde eğitim verilecek özel eğitim programı uygulayan sınıflar açılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Özel gereksinimi olan bireylere sunulan, bu alanda eğitim almış uzman personel ile uyarlanmış ve geliştirilmiş müfredatlar yoluyla, öğrencilerin ihtiyacına göre düzenlenmiş çevre, uygun yöntem ve araç-gereçlerle sürdürülen eğitim biçimine özel eğitim denir [2].
Öncelikle çocuğunuzun özel eğitim ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastanenin çocuk psikiyatrisi bölümünde tıbbi tanılama sürecine girmesi gerekiyor. Burada, özel eğitime ihtiyacı olduğuna karar verilirse size bir rapor hazırlanacaktır.
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Ücretsiz özel eğitimi alma hakkı şu çocuklara tanınmıştır: Hafif, orta, agır zeka geriliğine; otistik, spastik, öğrenme güçlügü, işitme engeli konuşma bozukluğu olan ve fizyoterapi ihtiyacı clan çocuklara veriliyor.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde;
Özel Gereksinimli çocuk; “Çeşitli nedenlerle bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmıştır.
Tanılamada çocuğun tıbbi değerlendirme raporu ile zihinsel, fiziksel, ruhsal, sosyal gelişim öyküsü, tüm gelişim alanlarındaki özellikleri, akademik alanlardaki eğitim performansı, ihtiyaçları, eğitim hizmetlerinden yararlanma süresi ve bireysel gelişim raporu dikkate alınır.
Beden, zihin, duygu ve sosyal gelişim özellikleri bakımından akranlarından farklı ihtiyaçları olan ve bu ihtiyaçları nedeniyle de özel olarak yetişmiş personelle uygun şekilde düzenlenmiş ya da uyarlanmış çevre, materyal ve programa ihtiyaç duyan bireylere özel eğitime ihtiyacı olan bireyler denir.
1.1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
Özel eğitime gereksinimi olan çocukların eğitiminde tercih edilmesi gereken ideal eğitim şekli, çocukların tanı programları ile desteklenerek, normal eğitim içinde yaşıtlarıyla bir arada olabilmelerini sağlayan birlikte eğitim, «Kaynaştırma Eğitimi» dir.
'ÖZÜRLÜ' VEYA 'ENGELLİ' DEĞİL 'ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREY'
Yasalarla özürlü kelimesi engelli olarak değiştirildi. Dolayısı ile resmi olarak engelli kelimesini kullanıyorduk. Yeni düzenlemelerde de 'Özel Gereksinimli Bireyler' seklinde kullanım tercih ediliyor.
Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması rehberlik ve araştırma merkezinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.
Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti ile desteklenmeye ihtiyacı olan bireylerin, Rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz destek eğitim hizmeti alabilmeleri için RAM raporu alınır.
Özel eğitim öğrencilerin var olan potansiyellerini ve yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Bunun yanı sıra yetersizliğin engele dönüşmesini önleyecek müdahaleler içerir. Bu nedenle özel eğitimin temel amacının özel gereksinimi olan bireylerin eğitsel gereksinimlerini karşılamak olduğu söylenebilir.
Özel gereksinimli çocuk; hastalık, kaza, sendrom gibi çeşitli nedenlerle, bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından, akranları ile beklenilen düzeyde farklılıklar gösteren çocuktur.
Özel eğitimde yaş sınırı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri