4721 Sayılı Türk Medeni Kanun m.704'te taşınmaz mülkiyetinin konusunu, “Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır: Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler” şeklinde sayılmıştır.
Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır. Bunlar; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar, akarsular ve yatakları, kıyılar, genel sular, ormanlar.
Kamu malları ise ya doğrudan kamu hizmetinde kullanılırlar ya da kamunun ortak kullanımındadırlar. Yürürlükteki mevzuatımız, içtihat ve doktrin tarafından benimsenen görüşe göre kamu malları özel mülkiyete konu olamazlar.
Özel yararlanma usulünün, tahsis amacına uygun ve tahsisin yönünde gerçekleşirken; özel istisnai yararlanmalarda tahsisle bağdaşır, tahsise uygun fakat tahsisin gereklerinden olmayan yararlanmalar şeklinde gerçekleşmektedir.
KURAL OLARAK KAMU TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR KAMU MALI, ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR İSE ÖZEL MALDIR.
İlgili 28 soru bulundu
İşlevsel açıdan kamu hizmetlerinde kullanılan (hizmet malları) ile kamunun kullanımında bulunan (orta malları) ve genellikle herhangi bir hizmet ve kullanımda bulunmayan (sahipsiz mallar), devletin kamu mallarını oluştururken, gelirinden yararlanılan mallar ise devletin özel mallarını oluştururlar.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi.
Kurala göre, devletin ve kamu tüzel kişilerinin malları haczedilemez. Dolayısıyla özel hukuk tüzel kişilerinin malları haczedilebilecektir. Bu bakımdan derneklerin malları (örn. Kızılay'ın malları), vakıfların malları haczedilebilir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanun m.704'te taşınmaz mülkiyetinin konusunu, “Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır: Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler” şeklinde sayılmıştır.
Sahipsiz mallar herkesin doğrudan doğruya ortak yararlanmasına doğal nitelikleri gereği açık olan mallardır. İnsanların bu malları ortak kullanmaları için tahsis işlemine (idari) gerek yoktur. Medeni Kanunun 641. maddesinde; “Sahipsiz şeyler ile menfaati umuma ait olan mallar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
Buna göre tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olduğu mallar özel mallar olarak, tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olmadığı mallar ise kamusal mal olarak tanımlanırken, bu iki uç arasında kalan mallar da karma mallar olarak sınıflandırılmaktadır.
Haczedilmeyecek Belediye Malları
Bir malın kamusal mal niteliği kazanabilmesi için iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlardan ilki, malın bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetinde bulunması; ikincisi ise malın kamunun doğrudan yararlanmasına ya da bir kamu hizmetine özgülenmesidir.
Bu bakımdan kamu hizmetine tahsisi edilmiş binalar, meydanlar, anıtlar, mezarlıklar taşınmaz kamu mallarına örnek olurken; idarenin sahip olduğu araç ve gereçler, otomobiller taşınır kamu mallarının ör- nekleridirler.
[7]Kamu hizmetine tahsis edilmiş mallar olarak da askeri üsler, okul binaları, havaalanı gösterilebilir. Kamu malları, tahsis edildikleri amaçlara göre “sahipsiz mallar”, “orta mallar”, “hizmet malları” olarak üç sınıfta değerlendirilirler.
Örneğin kadimden beri kullanılan meralar, yollar bir tahsis kararı olmasa da kamu malı sayılırlar. Orman, kıyı gibi mallar ise niteliği gereği kamu malı statüsündedir.
İdarenin özel malları ise, idarenin mülkiyetinde bulunan mamafih kamunun ortak kullanımına sunulmamış veya bir kamu hizmetine tahsis edilmemiş dolayısıyla kamu malı niteliğini taşımayan mallar olarak ifadesini bulur.
Motorlu araç hukuki bakımdan taşınır bir eşyadır. Bilindiği gibi, özüne zarar gelmeden bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olan eşyaya taşınır eşya adı verilir. Bu yer değiştirmenin eşyanın kendi hareketi sonucunda olması ile başka bir güç sayesinde olması sonucu değiştirmez3.
Taşınmaz mal; arz üzerinde sabit olan tarla, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, apartman, dükkan, fabrika, otel gibi bütün arazi, bina ve madenlerdir.
İcra İflas Kanunu md. 82/1-3'e göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya satılamaz. Bu kapsamda mesela; aile bireyleri için gerekli olan yatak, soba, elbise, mutfak eşyası, perde, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, hali gibi ev eşyaları haczedilemez.
Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Mallar bir yerden başka bir yere taşınma durumuna göre menkul (taşınabilir) mallar veya gayrimenkul (taşınmaz) mallar olarak ikiye ayrılabilir.
Özel mal ve hizmetler, kişilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmetlerdir. Özel mal ve hizmetlerde fayda tespit edilebilir ve bölünebilir nitelik taşır. Diğer bir deyişle kimin bu mal hizmetlerden ne kadar bir yarar sağladığı kolayca saptanabilir.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri