Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, panelde yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütünün disleksiyi bir hastalık olarak tanımlamadığını, disleksili bireylerin normal ve normalüstü zekaya sahip olduklarını belirterek, "Disleksi zihinsel bir yetersizlik değildir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü bu üç alandan birinde yaşanabileceği gibi bu alanlardaki bozulmalar bir arada da görülebilmektedir. ÖÖG kesinlikle zeka geriliği değildir, ÖÖG tanısının konulabilmesi için çocuğun zeka düzeyinin normal sınırda ya da üzerinde olması gerekmektedir.
Hastaneye yapılan başvuru sonucunda; Disleksi tanısı konulur ise: Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir. (En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğü Disleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test WISC-R Testi'dir.
Özel öğrenme bozukluğu, bir zeka sorunu değildir ve doğru tanı konulması için duyusal organlarda organik bir bozukluğun kesinlikle olmaması gerekir.
1- Zihinsel yetersizlikte zekâ işlevlerinin tüm alanlarında yetersizlik söz konusu iken, özgül öğrenme bozukluklarında özel bir alanda yetersizlik vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
DİKKAT: Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların en sık güçlük yaşadıkları akademik alan okuma alanıdır. Matematik özel öğrenme güçlüğü olan çocukların problem yaşadıkları bir diğer akademik alandır. Bu çocuklar matematiksel hesaplamaların yanı sıra matematiksel mantıkla ilgili güçlükler de yaşamaktadır.
Kişiye adeta yeniden okumayı, yazmayı öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa onun da tedavisi doktor tarafından yapılmalıdır. Özel öğrenme güçlüğü çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Öğrenme ve algılamayla ilgili bu sorun hayat boyu devam eder. Ancak özgül öğrenme güçlüğünü hastalık olarak ele almak doğru olmaz. Beyin fonksiyonlarındaki bu aksama farklılık ya da özel bir durum olarak kabul edilir. Bu sorun görme, işitme ya da zeka sorununa bağlı olmadığını bilmelidir.
Özgül öğrenme güçlüğü; çocuğun doğumu ile birlikte başlayan, öğrenmeye ve algılamaya dair, yaşam boyu devam eden gelişimsel bir sorundur.
Ram raporu bireyin yaşamının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açamayacaktır.
Okuma Bozukluğu, Yazılı Anlatım Bozukluğu, Matematik Bozukluğu alt gruplarını içerir. Özel öğrenme güçlüğü: Doğuştandır.
Okula gitmeyen bireyler, ikamet ettikleri İlçe'nin Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden, okula giden bireyler ise, devam ettikleri okulun bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezinden RAM raporunu alabilirler.
Depresyon, düşük benlik saygısı, anksiyete, davranış problemleri öğrenme güçlüğüne eşlik edebileceği için psikiyatrik değerlendirmede bu tanılar açısından dikkatli olunmalıdır (32).
Zeka geriliği düzelir mi konusu pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Fakat zeka geriliğinin çok çeşitli nedenleri olduğundan tamamen düzelmesi neredeyse imkansızdır. Ancak uzmanlar bebeklik döneminde fark edilen ve ileri düzeyde olmayan zeka geriliklerinin düzelebileceğini belirtmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) nörolojik temelli olup hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler anlama, dinleme, düşünme, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik becerilerinde yeteri kadar başarı gösteremeyebilir.
4 sene önce paylaşıldı. Disleksi, otizmin bir türü değildir. Fakat otizm de disleksi de beynin bilgiyi işleme yoluyla ilişkilidir. Bu sebeple otizm spektrumunda olan birisine aynı zamanda disleksi teşhisi konulması alışılmadık değildir.
Öğrenme Güçlüğü bir diğer ismiyle Disleksi; az rastlanan hastalık çeşitlerinden bir tanesidir. Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) bir insan varlığının zekâ geriliği olmamasına karşın okuma-yazma, dil yeteneklerinde problemler oluşmasına sebep olan bir hastalık çeşidi olarak tanımı yapılmaktadır.
Öğrenme güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar beyin yapısındaki işlevsel farklılar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsaldır.
Beyindeki bir işleme sorunu olduğu için, öğrenme güçlüğü tedavi edilemez. Ancak bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Öğrenme güçlüğü tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur.
Literatürde öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, özgül öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği disleksi gibi farklı tanımlar aynı belirtiler için kullanılabilmektedir.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
Özel Öğrenme bozukluğunun genetik belirleyicileri olarak 6; 15; 18 kromozomlarının bulunması birçok bağımsız çalışmada tekrar belirtilmiştir. Çocuklar, bazı gelişimsel alanlarda diğer çocuklara oranla daha yavaş olgunlaşır. Gelişmedeki bu sapma ve boşlukların da öğrenme bozukluğuna neden olabildiği düşünülmektedir.
Okuma bozukluğu, yazma bozukluğu ve sayısal (matematik) alanda olmak üzere farklı tipleri vardır ve genel olarak Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) genel olarak disleksi olarak adlandırılsa da disleksi spesifik olarak okuma bozukluğu alt tipinin diğer adıdır.
Genellikle özel öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu ilkokula başlayınca ortaya çıkar. Ancak okul öncesi dönemde erken belirti gösteren çocukları(riskli çocuklar) öğrenme bozukluğu açısından değerlendirilmesi, erken tanı ve terapi için önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri