4.2.1 - I, O ve Q harfleri veya tireler, asteriks ve diğer özel işaretler yasaktır.
Motosiklet ve traktörler hariç diğer tüm araçlarda hem ön hem de arka taraflarda plaka bulunması zorunludur. Orta kısımda diğer ülkelerle uyum çerçevesinde Ç, Ş, İ, Ö, Ü ve Ğ dışındaki Türk alfabesindeki harfler kullanılır.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Özel plaka en fazla kaç harfli olur, sorusu sıklıkla sorulur. Özel plakalar ortalama 4 harfli olur ancak nadir olarak 5 harfli plaka seçenekleri de mevcuttur.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer talep edilen plaka o an bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Şirketlerin özel plaka için vermesi gereken özel plaka vergisi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
2023 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 932,65 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır.
Kutlualp'in uzun yıllardır sahibi olduğu 34 FB 1907 plakası, Gürcistan'da tescili yapılmış aynı plakalı aracın Türkiye'de kullanılmasıyla sorun yaratmaya başladı.
Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır. Plaka nasıl verildiyse o şekilde kalmalı.
Ülkeler genellikle plakalardaki kodları kendi isimlerinin kısaltması olarak kullanmaktadır. D plakası da Deutschland'ın kısaltmasıdır ve Almanya'ya aittir.
Mavi Plaka
Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.
KEL, LAN, NAH, APO, PKK gibi harfler olan plakalar kimseye verilmiyor.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sıfır ya da ikinci el araç alırken, plakada değişiklik yaptırabilirsiniz. Kendi aracını özelleştirmek isteyen kişiler, tercihini özel plaka kullanımından yana gerçekleştiriyor. Özel plaka kullanabilmek için elbette bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getirdiğinizde, aracınıza özel bir plaka çıkarttırabilirsiniz.
Özel plaka sahibi olmak için özel bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Vergi miktarı, talep edilen plakanın özelliklerine, talep miktarına ve standartlara uygunluğuna bağlı olarak belirlenir.
Özel plaka almak isteyenler için 2023 yılında güncellenen fiyatlar belli oldu. 3 harfli özel plakaların fiyat aralığı 25.000 TL ile 150.000 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar plakanın talebine, iline ve harflerine göre farklılık gösterebiliyor.
Beşiktaş'ın Türkiye 1. Ligi'ndeki şampiyonluğundan sonra, İstanbul'da 34 BJK ile başlayan otomobil plakaları 10 milyar liraya yükseldi.
Günümüzde araç plakalarında sıklıkla isim yazılır. Standart plakanın en altına isminizi yazdırabileceğiniz gibi özel plaka olarak sadece isminize ait bir plaka da kullanabilirsiniz.
İsim plakaları:
34 CEM: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 ATA: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 EFE: 5,500 TL – 27,500 TL. 34 CAN: 5,500 TL – 29,500 TL.
Bu noktada da fiyat söylemek mümkün değildir. Çünkü plakanın biçimi, talep çokluğu gibi unsurlar, fiyatta değişkenlik yaptırabilir. Ayrıca yılda iki defa ödenmesi gereken özel plaka vergisi de var. Bu verginin fiyatı sabit değildir ve kişinin aldığı gelire göre farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri