Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
"Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyasıyla, maliyetin yarısını devlet karşılayacak. İstanbul`da kentsel dönüşümde 2+1 750 bin TL, 3+1 daireye 900 bin TL devlet katkısı verilecek.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Güçlendirme kredisi 320 bin TL, konut yapım kredisi 1 milyon 250 bin TL, konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin TL, işyeri yapım kredisi 800 bin TL, işyeri edinme kredisi 350 bin TL limitli olacak. Kredilerde yüzde 1,49 faiz/kar payı üzerinden farklı oranlarda destek sağlanacak.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ve Taşınma Yardımı Tutarları 2023. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde riskli binada oturan mülk sahipleri için kira yardımı tutarı aylık 1.000 TL'dir. Diğer illerde riskli binada oturan mülk sahipleri için kira yardımı tutarı aylık 850 TL'dir.
İlgili 34 soru bulundu
Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir. Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankaları anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı deprem riski bulunmayan illerdeki riskli binalar için en fazla 18 ay boyunca ödenir. Deprem riski bulunan illerdeki riskli binalar için ise maksimum 48 ay boyunca kira yardımı ödemesi yapılır.
Kentsel dönüşüm kanunu ile devletin sağladığı faydalardan da kazanımlar elde edilir. Kira yardımı, kredi faiz desteği yardımı ve ruhsat harçlarından muafiyetler bu kazanımların bazılarıdır.
Editörün Notu: Kentsel dönüşüm kredisini; evini yeniden inşa etmek isteyen kat malikleri, en az 1 yıldır riskli binada oturduğunu ispatlayan kiracılar ve konutu riskli yapı olarak belirlenen ev sahipleri kullanabilir.
Devlet desteği ile alınacak kentsel dönüşüm kredisinde konutlar için %4, iş yerleri için %3 faiz indirimi uygulanır. Enerji verimliliği yüksek binalara ise daha yüksek faiz indirimi yapılır. Konutlarda, enerji kimlik belgesinde yazan enerji sınıfı B ise %4.5, A ise %5 faiz indirimi uygulanır.
Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılacak olan vatandaşlara hem Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı hem yerel belediyeler kira desteği veriyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm şehirlerde; kentsel dönüşüme giren yapılardaki mülk sahiplerine kira desteği sağlanıyor.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor. İstanbul'da kiracılara 7 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 6 bin lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin lira, büyükşehir olmayan illerde ise 4 bin lira ödeniyor.
Geçmişte uygulamadan yararlanmak isteyenlerin bağlı oldukları belediyeye başvurmaları gerekiyordu. Ayrıca kira yardımı başvuru formu başta olmak üzere bir dizi belgenin sunulması şartı mevcuttu. Ancak günümüzde e-Devlet üzerinden kira yardımı başvurusu hızlıca gerçekleştirilebilmektedir.
Hak sahiplerine kullandırılacak kâr destekli finansman tutarı en fazla 600.000.-TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına kâr desteği sağlanacak toplam finansman tutarı her bir bağımsız bölüm için 600.000.-TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000.-TL olabilecektir.
Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, Bakanlığımızca lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılacaktır.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Kentsel dönüşüm kredisi maksimum 1.250.000 TL'dir.
350.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 644.062,39 TL'dir.
Kentsel Dönüşüm Kanun kapsamında bina sahipleri bankalardan 2 yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli Devlet destekli kredi kullanabilmetedirler. Aynı kişiye hem kira yardımı hem de kredi faiz desteği yapılmaz. Kira faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
Bankadan onay alan müteahhit eski binanızı yıkar ve yeni binanın inşaatına başlar. Yeni binanın toplam işteki yapım oranına göre Müteahhit ödeme için Bankaya başvurur. Banka ekspertizi binayı denetler ve işin oranına göre müteahhide hakediş olarak sizin adınıza ödeme yapar.
Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamaz ise, yapılacak kentsel dönüşüm uygulamasına arsa payları itibariyle en az 3'te 2 çoğunluk ile karar verilir, bir tutanak ile imza altına alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri