Sigortalı kişi yatarak tedavi edilecekse günlük kazandığı brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenir. Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor. Yasal olarak işverenin ilk iki gün için ödeme yapması zorunluluğu bulunmuyor.
SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Alınan sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır.
Gereken şartlar sağlanmışsa başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde geçici iş göremezlik ödemesi PTT üzerinden yapılır. Ödemenin yapılmaya başlanacağı gün ile ilgili olarak hukuki bir düzenleme yoktur fakat uygulamada SGK, geçici iş göremezlik ödemesini raporun 3. günü itibarıyla yapmaya başlamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.
Örneğin toplu iş sözleşmesi ile böyle bir hak kazanılmışsa, 5 gün rapor alan işçi ilk 2 günün ücretini işverenden alır, diğer 3 gün için SGK'dan rapor parası alır. Okurumuzun işyerinde de bu durum söz konusu. Yani işveren SGK'nın karşılamadığı, ödeme yapmadığı raporun ilk 2 günü için işçiye ödeme yapıyor.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
İşveren, ilk iki gün için ücret ödemek zorunda değil. Bu nedenle uygulamada, bazı işverenler bu sürelerin ücretini tam olarak öderken, bazı işverenler 1 veya 2 gün rapor alanların o günlere ait ücretini ödemiyor. İşveren, ücret ödemediği günler için sigorta primi de yatırmaz.
Çalışanın raporlu olduğu dönemde, normalde alacağı brüt ücretin %60 oranlık kısmını SGK öder. Rapor süresinin 10 iş gününden daha az olması durumunda işveren, işçi kıdemine göre bir ücret belirler. İşçi kıdemi bir yıldan fazla ise brüt maaşın %60'ı hesaplanır. Bu süre bir yıldan az ise brüt tutarın %40'ı hesap edilir.
"Acilden rapor alınabiliyor mu?" sorusu da aklınıza takılabilir. 7 gün 24 saat açık olan ve hizmet veren acil servislerde görev yapan doktorlar, iş göremezlik ve istirahat raporu verebilir. "Acilden kaç gün rapor alınabilir?" diye de merak ediyorsanız bu sorunun yanıtının da 10 gün olduğunu belirtelim.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Alınan sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır.
İşveren raporu bildirmezse 2 bin 502 lira ceza uygulanıyor
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi.
Genel kural, raporlu olan işçi için işveren sigorta primi ödemez. İşçi, ortaya çıkan gelir kaybını prim ödediği hastalık, iş kazası veya analık sigortası kolundan karşılamaktadır.
Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. 5510 Sayılı Yasa 18. Madde 1.
Kanunda geçen söz konusu maddeye ek olan 2. Maddeye göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.”
SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT'ye ödeme talimatı gönderirler. İşçiye SMS gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT'ye giderek rapor parasını alır.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Bu durumda 10 günlük rapor almış bir işçinin 3.,4.,5.,6.,7.,8.,9. ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş görmezlik rapor parası ödenir.
Sonuç olarak, istirahat raporu alan sigortalının ne mevcut işyerinde ne de başka bir işyerinde çalışamaz, mevcut işyeri de çalıştıramaz. Diğer işyeri bu kişinin istirahatli olduğunu tespit etmesi mümkün olmadığından istirahatli kişinin sorumluluğu kaçınılmazdır.
Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı olup, 1 veya 2 gün istirahat raporu almış olan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyeceğinden, işverenleri tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri