ÖTV Neden Alınır? ÖTV'nin alınmasındaki en önemli neden sosyal fayda yaratmak olarak belirtiliyor. Lüks ürünlere uygulanan ÖTV ile gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi amaçlanıyor. Zararlı maddelerin tüketimini kısıtlamak amacıyla, söz konusu maddeler yüksek oranda vergilendiriliyor.
O dönemde ilk taşı atanlar; Maliye Bakanı İsmet Attila, Başbakan ise Tansu Çiller idi[2]. Meclise sunulan bu ÖTV Kanun tasarısı 18 maddeden oluşuyor ve Kanun kapsamına akaryakıt, petrol ürünleri, madeni yağlar, beyaz eşya, alkollü içkiler, tütün mamulleri, tropikal meyveler, meyve suları dahil edilmiş.
Ürün veya mallar üzerinden devlete kesilen bir vergi türüdür. Avrupa Birliği'ne uygun şekilde Türkiye'de de kanunlarla sınırları belirlenmiş olan ÖTV'nin uygulanma amacı zararlı mal ya da maddelere uygulanarak kullanımını azaltmanın amaçlanmasıdır. Bu nedenle sosyal faydayı gözetmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, açıklanan verilere göre, ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listeyi güncellemiştir. Buna göre, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerde 5 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanacak maktu ve asgari maktu vergi tutarları aşağıdaki şekilde %14,82 oranında artırılmıştır.
Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır.
Başlangıçta %10'luk genel KDV oranı ile temel gıda maddeleri için sıfır olmak üzere iki oranla KDV uygulamasına geçilmişti. Bir yıl sonra %0, %1 ve %5 olmak üzere indirimli oran sayısı üçe çıktı.
KDV'den sonra en büyük dolaylı vergi kaleminin ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğunu görüyoruz. 2022 yılında gerçekleşen vergi gelirlerinin 420 milyar TL'sini ÖTV oluşturuyor.
2006 yılında tahsil edilen her 100 liralık ÖTV'nin 5 lirası alkol ürünlerinden toplanırken, bu rakam 2022 yılında yaklaşık 11 liraya ulaşmıştır. Buna göre bir paket sigaranın asgari maktu vergi tutarı da 22,2280 lira oldu.
ÖTV'nin konusunu; akaryakıt ve yağ türevi ürünlerinin teslimi, motorlu taşıtların teslimi, tütün ve alkol gibi ürünlerin ithalatı veya imalatçısı tarafından teslimi, dayanıklı tüketim malları ve diğer malların teslimi oluşturmaktadır.
ÖTV bir anda kalkarsa, mevcut araç envanterinin değeri düşer ve başta filo şirketleri gibi envanter yöneten şirketlerin yönetemeyeceği durumlar yaşanır.
ÖTV oranlarında ise Türkiye bazı otomobillerde en yüksek oranı uygulamaktadır (% 220). Bu orana en çok yaklaşan ülke % 150'lik oranla Danimarka'dır.
06/06/2002 tarih 4760 sayılı özel tüketim vergisi kanunu başbakanlığını (bkz: mustafa bülent ecevit)'in yaptığı "57.hükümet tarafından" çıkartılmış ise de; kanunda yapılacak olan incelemede geçici maddelerin ve değişikliklerin * tamamen akp hükümetleri tarafından yapılması ve bazı geçici maddelerin bitim tarihinin 2023 ...
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Şirket, binek otomobilin ÖTV ve KDV'sini maliyete eklemiştir. Binek otomobilin maliyete eklenmesi durumunda aracın muhasebe kaydı özellik arz etmemektedir.
Türkiye'de en çok vergi alınan ve vergi zammı yapılan ürünlerin başında sigara, alkol ve akaryakıt geliyor.
Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üyelik kararı almasıyla katma değer vergisi sistemi çalışmaları 1968 yılı itibariyle başlatılmıştır. KDV'ye geçiş politikası ile, özetle, devlete düzenli ve sabit bütçe geliri sağlamak ve etkin kaynak dağılımı sunmak amaçlanmıştır.
Ülkemizde de 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, o tarihten günümüze kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (KDVK) birçok maddeleri değiştirilmiştir.
Ek MTV'den muaf olan araçlar ise şöyle: Deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli araçlar. Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır/orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait araçlar. Depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen araçlar.
Buna ek olarak, engel durumu %90'ın üzerinde olan kişiler, ÖTV vergisinden muaf olarak araç satın alabilmekte; bu kişilerin satış işlemleri sırasında herhangi bir ÖTV ücreti ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.
1600 santimetreküpe kadar olan araçlarda %45, %50 ve %80 oranında ÖTV uygulanırken, silindir hacmi 1600 santimetreküp ile 2000 santimetreküp arasında olan araçlarda %130 ve %150 ÖTV uygulanmakadır. 2000 santimetreküp üzeri araçlarda %220'ye varan ÖTV oranı uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri