Hak: Öğrenciler, inanç, din, dil, ırk, engel, cinsiyet ve cinsel yönelimler gibi herhangi bir farklılıktan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Üniversite akademik ve idari personelinden ve diğer öğrencilerden saygı ve eşit muamele görür. Hiçbir öğrenci onur kırıcı tutum ve davranışlara maruz bırakılamaz.
Her öğrencinin soru sorma ve öğrenme hakkı vardır. 8. Her öğrencinin hukuk kuralları çerçevesinde, kendi temsilcisini seçme ve seçilme, temsilcisi aracılığı ile yönetime katılma hakkı vardır. 9. Her öğrencinin kültür, sanat ve spor toplulukları kurma, katılma ve yürütme hakkı vardır.
Öğrenci hakları, medeni, anayasal, sözleşmeye dayalı ve tüketici hakları gibi haklardır. Öğrenci haklarını ve özgürlüklerini düzenler ve öğrencilerin eğitim yatırımlarından faydalanmalarını sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. 2. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar. 3. Öğrenciler beden eğitimi derslerine spor kıyafeti ile katılırlar.
Yukarıda değinildiği gibi herhangi bir üniversitede kayıtlıyken sağlık, adli, ailevi vd. sebeplerden dolayı bir diğer üniversitede eğitime devam etme hakkı sunan ve karşılıklı Senato onaylarıyla gerçekleşen özel öğrencilik söz konusudur. Yönergede geçen “özel öğrenci” hususu bu tanımlamaya dayanmaktadır.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
Öğrencinin görev ve sorumlulukları şöyledir;
-Yerlere çöp atmamak ve çevremizi temiz tutmak. -Okul araç ve gereçlerine zarar vermemek. -Ögretmenimize ve arkadaşlarımıza saygılı olmak. -Derslere zamanında girmek ve çıkmak.
İnsan haklarının temelini, 10 Ocak 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 4 Kasım 1950 tarihli İnsan Haklan Sözleşmesi oluşturmuştur. Bu beyanname ve sözleşmede yaşama hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğüne verilmiştir.
Bu hakların başında okul kütüphanesinden ve kaynaklarından faydalanmak geliyor. Bunun dışında her öğrenci düşüncelerini saygı çerçevesinde özgür bir şekilde ifade etme hakkına sahiptir.
Hak: Öğrenciler, inanç, din, dil, ırk, engel, cinsiyet ve cinsel yönelimler gibi herhangi bir farklılıktan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Üniversite akademik ve idari personelinden ve diğer öğrencilerden saygı ve eşit muamele görür. Hiçbir öğrenci onur kırıcı tutum ve davranışlara maruz bırakılamaz.
⇒ Okul ve sınıf içerisinde güvende olmak. ⇒ Kendimizi ve diğer öğrencileri tanımak, karar verme yetisine sahip olmak. ⇒ Kendimize bir kariyer planı oluşturmak. ⇒ Okulun sağladığı tüm sosyal aktivite ve fiziki ortamlardan faydalanmak.
Buna göre, yukarıda da yazdığım gibi, eğitim görmek bir haktır ve anayasamızın bir maddesinde güvence altına alınmıştır: "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.'' Yani herkesin eğitim ve öğrenim görme hakkı vardır.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç azami öğrenim süreleri; 2 yıllık ön lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl, 4 yıllık lisans programları için 14 yarıyıl/7 yıl, 5 yıllık lisans programları için ise 16 yarıyıl/8 yıldır.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
Eğitimlerini belli bir süre dahilinde başka bir yükseköğretim kurumunda "özel öğrenci" statüsünde sürdürmek isteyenler, bu imkandan en fazla iki dönem yararlanabilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından özel öğrenci statüsünün "istismar kapısı" olmasını önlemek amacıyla hazırlanan düzenleme yürürlüğe girdi.
Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler için Özel öğrencilik süresi aralıklı veya sürekli olarak iki yarıyıl ile sınırlıdır. Özel öğrenciler, katkı payı/öğrenim ücretlerini kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumuna öderler.
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır. Öğrenci, azami süreler boyunca öğrencilik haklarından yararlanır. Öğrenci, kayıt yenilemediği dönemlerde öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek. Ancak okul yönetimleri özel durumlarda öğrencilerin bu araçları kullanmasına izin verebilecek.
Öğrencilerin derslerini aksatan en önemli etkenin cep telefonu ve diğer dijital cihazların olduğunun altını çizen Tekin, ders dışında öğrencilerin ödev ya da benzeri bilgilendirme amaçlı kullanılan sosyal medya uygulamalarına da kısıtlama getirileceğini söyledi. Dolayısıyla liselerde telefon yasaklandı.
DEVAMSIZLIK 10 GÜN OLURSA SINIFTA KALINIR MI? Lisede 10 Gün Devamsızlık olursa sınıfta kalma süreci 9,10,11'inci sınıflar için geçerli olacaktır. 12'nci sınıflar ise bu durumdan muaf tutulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri