Bir kişinin kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı yazı türüne öz geçmiş (otobiyografi) denir.
Özgeçmiş Türleri
İşverenleri çoğu bu CV türünü tercih eder. Kişinin nerelerde ve ne zaman çalıştığı hemen görülür. Bireyin eğitim, iş deneyimi ve diğer özelliklerine ilişkin bilgiler ters kronolojik bir sıra izlenerek yazılır. Duruma bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 10-15 yıldan daha eski bilgiler yazılmaz.
Öz geçmiş, hal tercümesi, tezkire ve portre türleri biyografi ve otobiyografi türü ile yakınlık gösteren yazı türleridir.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kurumlarda aynı konuda sürekli olarak yazılan yazılar için oluşturulan matbu kâğıtlara form yazıları denir. Form yazılarında sonradan doldurulacak yerler boş bırakılır ve gerektiğinde kullanılmak üzere çoğaltılır. Formların yararları şunlardır; – Zaman tasarrufu sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Resmi Yazışmalar:
Öz Geçmiş Rapor (sağlık raporu, bilirkişi raporu)
Öz geçmiş (otobiyografi), biyografi, dilekçe, rapor, tutanak ve mektup en yaygın olarak kullanılan form yazı çeşitleri olarak dikkat çekmektedir.
Instagram biyografinizde bir değişiklik yapmadıysanız, Instagram'ın varsayılan yazı tipi Neue Helvetica'dır. Bu font, uygulamada altyazılar ve yorumlar gibi metinlerin çoğu için kullanılır. Android kullanıcısıysanız, biyografinizi Neue Helvetica yerine Systems Roboto fontu ile görebilirsiniz.
Özgeçmiş, kişinin bir iş görüşmesinde kendini en kısa ve doğru biçimde işverenlere tanıtmak için hazırladığı belgedir. Özgeçmişte kişinin eğitim ve iş deneyimi bilgilerinin dışında ilgi alanları, kişisel bilgileri ve referansları da bulunur.
Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.Uyruğunu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsin.
Öz geçmiş, profesyonel yaşamınızda daha önce neler yaptığınızı özetleyen bir belgedir. Sizinle ve eğitiminizle ilgili en önemli bilgileri içermeli, neler yapabileceğinizi ve ne yapmak istediğinizi göstermelidir. Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Yazı türleri, düz yazı türleri ve şiir olmak üzere ikiye ayrılırken bu iki alt başlığa ayrılan türler de kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Düz yazı türleri ve şiir türlerinde arasındaki fark, kullanılan teknik, biçim ve üsluptur.
Yaratıcı yazma, teknik yazı veya akademik yazının resmi olan kapsamı dışında bir dizi farklı tür ve stili kapsayan bir yazı biçimidir. Yapısını hayal gücü ve hikaye ile besleyerek karakter gelişimi, anlatı ve olay örgüsü gibi unsurlara odaklanır. Yaratıcı yazma bünyesinde pek çok yazı türünü barındırır.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Tezin en sonunda ise adayın Özgeçmiş'i yer almalıdır.
Özgeçmişin ya üçüncü tekil kişi ya da birinci tekil kişi ağzından yazılması gerekir. Bilgisayarda yazılan özgeçmişlerde Arial ya da Times New Roman gibi karakterlerin kolay bir şekilde okunabildiği fontlar seçilmelidir. Harf büyüklüğü de 11 veya 12 punto olmalıdır.
CV'nizin açıklama bölümü, işverene sizin hakkınızda kısa ve öz bir bilgi sunarak, başvurduğunuz pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzu göstermeye yönelik bir fırsattır. Bu bölümde sağlam ve etkili bir ifade kullanarak, iş ilanına göre öne çıkan yeterlilik ve becerilerinizi sergilemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri