Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Kendimize belirli alanlarda, örneğin iş dünyasında duyduğumuz güven bir şeyleri iyi yaparak kazandığımız dışsal bir güvendir. Unvanın, diplomanın, paranın, başarıların getirdiği güven dışsal güvendir ve geçicidir. Özgüven her şeyini bir anda yitirsen bile geride kalan gerçek güvendir.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü, âbid, namazında der: (Şehâdet ederim ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur.) Yani, "Hâlık ve Rezzâk, Ondan başka yoktur.
Yüreklilik (cesaret), gerçekte, korku duyuyor olmaya karşın eyleme geçebilmektir. Korkularınızla boğuşuyorsanız ve daha yürekli olmak istiyorsanız, “yüreklilik kasları”nızı güçlendirmenin değişik birtakım yolları vardır. Daha yürekli olmanız, göze almanız gereken durumlara daha iyi tepki vermenizi sağlar.
Profesör Daniel Putman'a göre, "Cesaret" bir amaç uğruna kişinin acı verici ve korkulu bir bedel veya koşulu kasıtlı olarak kabul etmesidir. Bu düşünce ile profesör korku ve güven arasında yakın bir bağlantı olduğunu düşünür.Profesöre göre cesaretli bir eylemin gerçekleşmesinde korku ve güven başarıyı belirleyebilir.
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Özgüven eksikliğinin belirtileri arasında kişinin fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak kendine güven duymaması, kendini yetersiz, başarısız ve değersiz hissetmeleri, karar vermekte ve sorumluluk almaktan kaçınmaları, başkalarına hayır diyememeleri sıralanabilir.
Özgüven en basit tanımı ile bireyin kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi ve sonuç olarak kendisini iyi hissetmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, kişinin kendisi olmaktan mutlu ve memnun olması, doğal sonucu olarak çevresiyle de barışık olması anlamına gelmektedir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özgüven eksikliği, kişinin kendine duyduğu güven ve başarma inancının azalmasıdır. Bu eksiklik, insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür ve yaşamını olumsuz yönde etkiler.
Cesaret, evrensel olarak en beğenilen ve özenilen bir erdem olarak kabul edilir. Çünkü, kendini feda etmeye dayanır. Başkalarının, toplumun ihtiyaçlarına hizmet eder ve diğer tüm erdemleri harekete geçirmek için gereklidir (Comte-Sponville, 1996). Cesaretin karmaşık doğası araştırmalara konu olmuştur.
Cesaret, her olayda ortaya atılıp kaba gücünü göstermek, olur olmaz kavgalara katılmak değildir. Cesaret; yaşamda insanın karşısına sorunlar, aşılması gereken dağlar çıksa da (örneğin, dersler çok zor olsa da sınıfını iyi dereceyle geçmek), kuşku, ümitsizlik, üzüntü ve bunalım gibi kötü tuzaklara insanın düşmemesidir.
Gerçek cesaret, Kuran'da bildirildiği üzere, Allah'ın sınırlarını bütünüyle ve kusursuzca korumada Allah'tan başka kimseden korkmadan ve çekinmeden kararlılık göstermek, hiçbir ortamda Kuran ahlakından taviz vermemektir.
Görüldüğü üzere bu iki kavram birbiriyle oldukça ilintilidir. Tehlike karşısında bir anda hissettiğimiz duygu korku, bu durumun üstesinden gelmek için adım atmamızı sağlayan duygu ise cesarettir. Korku ve cesaret birbirlerine zıt iki durum değildir.
Sözlükte “cesaret, yiğitlik, kahramanlık” gibi anlamlara gelen şecâat kelimesi, ahlâk literatüründe öfke (gazap) duygusunun akla itaat etmek suretiyle kazandığı itidalli hali için kullanılır ve bazan saldırganlıkla korkaklığın orta noktası, bazan da korkaklığın karşıtı olarak gösterilir.
Olumlu bir sosyal davranış türü olan ahlaki cesaret, olası sosyal maliyet ve riskler barındıran ahlaki norm ihlalleri karşısında yüreklilik göstererek doğruyu savunmaktır.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Kendilerini önemli biriymiş gibi göstermeye çalışmaktansa, kendileri olurlar. Kendi fikirlerini açıklamaktan kaçınmazlar. Hata yapmanın doğru yolu bulmak için iyi bir ders olduğunu ve kendi doğrularının da diğer kişiler için yararlı olacağını bilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri